Krea

3 frågor du bör ställa dig innan du väljer ett företagslån

2020-06-15

Hur ska jag välja mellan olika låneerbjudanden?

Du har nu skrivit ihop en solid ansökan och skickat den. Inom loppet av några dagar får du flera erbjudanden för finansiering, både för företagslån och fakturaköp.

Du blir således lättad och glad över att ditt finansieringsbehov kommer att lösa sig. Men nu återstår frågan: vilket av de många alternativen ska du välja? Hur ska du tänka när du väljer mellan olika finansieringserbjudanden?

Det finns 3 frågor som kan vägleda dig till den rätta finansieringen.

1. Har du haft svårt att få finansiering förut?

Nej - Gå vidare till fråga 2.

Ja - Du är inte ensam. På senare tid är det fler och fler småföretag som inte lyckats få finansiering. Enligt Företagarnas Finansieringsrapport är det nämligen upp till 56% av företagarna som upplever att det är “ganska svårt” eller “väldigt svårt” att skaffa finansiering.

Har man stött på det problemet tidigare så vill man ofta försäkra sig även mot framtida finansieringsbehov. Därför väljer man det största möjliga beloppet bland sina erbjudanden. Då är det förstås viktigt att kunna betala lånets månadskostnader som t.ex. ränteavgifterna - och planera därefter.

Bland annat gäller det att välja ett företagslån med månadsbetalningar som du kan betala med hjälp av din löpande verksamhet, utan att behöva ansöka om ännu mer finansiering.

2. Under hur lång tid behöver du finansiering?

Under 90 dagar (kortsiktigt) - Behöver du pengar för de närmaste 90 dagarna och har innestående fakturor? Då kan fakturaköp, fakturalån eller factoring vara bra alternativ till företagslån.

Flera av Kreas långivare erbjuder också kortsiktiga företagslån. Jämför i så fall villkoren, eller den jämförelsebara månadsräntan, med fakturaköpets. Här spelar så klart krav för säkerheter också in.

Tänk på att utnyttja dina säkerheter strategiskt - genom att inte "blockera" för många säkerheter så har du mer flexibilitet framöver när du ansöker om framtida finansiering.

Binder du istället upp för många tillgångar tidigt, särskilt för kortsiktiga företagslån, hindrar det dig från att kunna satsa på nya tillväxtprojekt och växa din verksamhet ytterligare när du skulle behöva använda dina säkerheter igen.

Över 90 dagar (långsiktigt) - Behöver du pengar för att finansiera en större investering eller ett nytt projekt så brukar företagslån vara ett bättre alternativ.

När du jämför villkor på företagslån kan du väga mellan lån som erbjuder ett stort belopp, fördelaktiga villkor (dvs. låg jämförelsebar ränta) och krav på säkerheter.

Du kan också välja att lägga till tillgångar som säkerheter för att få bättre villkor. T.ex. kan du som ägare kan gå in i lånet med personlig borgen, eller utnyttja företagsinteckningar eller fastigheter som du ännu inte använt.

Av den anledningen kan det vara värt att ansöka om företagsinteckning hos Bolagsverket. Företagsinteckning är en licens på att du har registrerat en tillgång som en säkerhet. Kostnaden är ungefär 1% av värdet på tillgången och du kan göra en ansökan här.

3. Hur stor vikt lägger du på att få de allra bästa villkoren?

Villkoren är absolut viktigast - I så fall hjälper vi dig hos Krea att ta fram en “jämförbar ränta” för alla låneförslag. Logga in på Kreas portal där du enkelt kan få en överblick över de olika låneerbjudanden du har fått och deras villkor. Utöver finansieringstjänster som Krea finns det även sidor där du kan få en överblick över banker och långivare, som Företagslån.se.

Villkor är inte det viktigaste - Då kan du göra avvägning mellan kriterierna. Ställ dig frågan vilka av dem som är viktigast för just dig. För vissa är det t.ex. att det ska vara enkelt att förstå återbetalningstid, säkerheter och andra villkor. För andra är det viktigare att hitta en långivare som de kan utveckla en långsiktig relation med.

För att underlätta den utvärderingen har vi tagit fram en sida med alla våra långivare som du hittar här: https://krea.se/partners-och-langivare/

Hitta den rätta företagsfinansieringen hos Krea

Vi på Krea är glada över att ha hjälpt fler än 20 000 svenska företag att hitta rätt finansiering. Med flest anslutna långivare kan du nå ut till fler än 30 olika långivare med en enda ansökan. Vi samlar därmed in flest låneförslag, vilket ger dig ökade möjligheter till att hitta rätt finansiering och maximera dina chanser att få de bästa villkoren.

Läs mer om företagsfinansiering på Krea:

Företagslån hos Krea

Hur hittar man en bra ränta på sitt företagslån?

Kan man ta företagslån med betalningsanmärkningar?

Företagslån utan säkerhet

Företagslån utan UC

Företagslån för småföretag

Sälja fakturor - så går det till

Varför är fakturaköp bra för företag?

Vad är fakturabelåning?

Factoring - allt om att sälja och belåna fakturor

Uppdaterad 2023-05-31