Krea

Det bästa företagslånet - vad är det?

2020-04-29

En ambitiös företagare vill alltid hitta det bästa erbjudanden, vare sig det gäller inköp eller sitt nästaföretagslån. Företagslån kan dock vara komplicerade, så hur skiljer man på ett bra eller dåligt företagslån? Vilket är i så fall det bästa företagslånet?

I ett företagslån ingår det många delar. För att avgöra om ett företagslån är bra eller inte så utgår man i vanliga fall från dess villkor:

  • Borgenskrav - eller företagslån med personlig borgen. Behöver du gå i personlig borgen för företagslånet och själv stå för skulden om ditt företag mot förmodan inte skulle kunna betala tillbaka skulden? Villkoren hos långivarna skiljer sig en del på denna punkt.
  • Belopp och amorteringstid - storleken på lånet samt företagslånets återbetalningstid. Beloppet beror förstås på behoven, men långivare har olika maxbelopp som kan skilja sig. Likaså är amorteringstiden olika hos olika långivare, men det vanliga är en återbetalningsperiod på 12, 24 eller 36 månader.
  • Kreditprövning - tar långivaren en kreditprövning på ditt företag som en del av låneansökan? Om du har en enskild firma så kommer kreditprövningen istället att göras på dig när du ansöker om företagslån till din enskilda firma är då ni är samma juridiska person.
  • Bindande ansökan - för en bindande ansökan betalas lånet ut direkt när lånet beviljats av långivaren. Är det en icke-bindande ansökan så ger långivaren istället ett låneförslag som man sedan accepterar eller avböjer.
  • Total månadskostnad - det sammanlagda beloppet av amortering, räntekostnad och eventuella andra kostnader.
  • Individuell kostnad eller samma för alla - vissa långivare har samma avgifter för alla lån oavsett lånebelopp. Men det vanligaste är att man får en räntesats baserad på sin ansökan. Man kan då få en fast, rörlig, eller en kombinerad ränta.
  • Betalning per månad eller annan tidsperiod - den vanligaste formen är en månadsbetalning. Men det finns även långivare som använder autogirobetalningar för att dra den exakta summan på dagsbasis.

Det bästa företagslånet är anpassat efter ditt företag

Oavsett hur villkoren ser ut så är det bästa företagslånet anpassat efter företagets behov. Föredrar du exempelvis en kortare amorteringsperiod då detta innebär en mindre total räntekostnad? Eller väljer du hellre en längre amorteringsperiod då kassaflödet skulle belastas kortsiktigt av högre amorteringar?

Själva processen för låneansökan räknas också in. Traditionellt behövde man boka fysiska möten med banken, och det kunde ta månader innan man fick företagslånet utbetalat. Numera kan man gå igenom processen online vilket underlättar för många företagare. Det bästa företagslånet i det här fallet är det som man kan få snabbt och smidigt.

Är företaget i rätt tillstånd att ta ett företagslån?

Vet du till exempel att företaget kommer få inbetalningar snart så kanske ett företagslån inte är nödvändigt. Då kan man utforska andra sätt för finansiering som t ex sälja fakturor eller fakturaköp. Beslut bör hur som helst tas efter noggrann övervägning mellan olika alternativ. Är företaget i en svår ekonomisk situation är det lättare att omdömet påverkas, och det blir svårare att hitta det bästa alternativet eller företagslånet.

För övrigt bör företagets ekonomi vara så ordnad som möjligt och gärna ha en historik på omsättning och kundbas. På detta sätt maximerar man också chanserna att få det bästa företagslånet.

Har du en plan för hur du ska använda företagslånet?

Det bästa företagslånet kommer också till bra användning. Finns det en noggrann plan för hur företagslånet ska användas? Man kan avväga om vissa planerade investeringar verkligen är nödvändiga för att ta företaget till nästa nivå, eller om det går att spara ihop till finansieringen själv över tid istället.

Man bör också ha en tydlig plan på hur lånet ska betalas tillbaka. Trots att företagslånet kan vara en räddning på kort sikt är det viktigt att man ser till att samma situation inte uppstår igen i framtiden. I vissa fall kan det bästa företagslånet att inte alls ta ett företagslån.

Det bästa företagslånet för dig

Sammanfattningsvis så kan det bästa företagslånet vara olika för olika företag. Det som är det bästa företagslånet för ett annat företag behöver inte vara det för dig. Genom att jämföra flera låneerbjudanden kan du ta ställning till vilket som är det bästa företagslånet för just dig.

Vi på Krea är stolta över att ha flest antal långivare anslutna. Detta innebär dels att långivarna kommer att konkurrera om dig som kund och därmed försöka ge dig de bästa möjliga villkoren. Dels innebär det också att du i slutändan har flest val att välja mellan. Och kan således välja det bästa företagslånet för just dig.

Läs mer om företagslån på Krea:

Uppdaterad 2023-04-21