Krea

Allt om brygglån företag

2020-07-16

Vad är ett brygglån?

Ettföretagslån som överbryggar en svår period kallas för ettbrygglån, elleröverbryggningslån. Företag kan ibland möta tillfälliga perioder av sämre intäkter, eller inte fått betalt för ett projekt som behöver finansiering för att genomföras.

Det senare är vanligt framför allt hos entreprenadföretag. Företaget kan exempelvis ha vunnit en upphandling, men har bara fått en del av betalningen i projektets start. Samtidigt behöver företaget finansiera utrustning och personal för att överhuvudtaget kunna möjliggöra projektet.

Förskottsbetalningen räcker då inte alltid till och ett brygglån kan komma väl till hands. Här beskriver vi vad ett brygglån är, vad som skiljer det från ett vanligt företagslån, och hur du kan göra för att ansöka om ett brygglån.

Brygglån under kriser

Brygglån kan komma till användning särskilt under kristider, då verksamhet som vanligtvis är stabila plötsligt får det svårt - och till med hamnar på gränsen till sin överlevnad. Då kan ett brygglån behövas för att köpa tid tills verksamheten är på benen igen.

Brygglån för privatpersoner

Inom privatekonomi pratar man också också om brygglån, men med en annan innebörd.. Då menar man framför allt bostadslån under tiden som man har sålt sin gamla bostad och köpt ett nytt, men ännu inte har fått betalt för sin sålda bostad för att kunna betala det nya.

Ett överbryggningslån i det fallet ska hjälpa dig att betala för den nya bostaden så att du kan “överbrygga” denna övergångsperioden.

Just därför är brygglånet, precis som inom företagsekonomi, ett lån med kortare återbetalningstid - ofta mellan några veckor till max några månader för privatpersoner.

Vad skiljer ett brygglån från ett vanligt företagslån?

Förutom syftet att överbrygga en svårare, tillfällig tidsperiod, så är villkoren ofta bättre för brygglån. Företag som redan genomgår en tuffare period behöver inte belastas ytterligare genom höga räntor, amorteringar och andra krav.

Hur villkor skiljer sig mellan olika brygglån beror på bank och långivare. I vissa fall kan man få uppskov med räntebetalningar och amorteringar, som hos t.ex. ALMI Brygglån.

Vilka kan ta brygglån?

Företag som vanligtvis har ekonomisk bärkraft, men som har det svårt tillfälligt exempelvis på grund av lågkonjunktur eller en kris, kan ta brygglån. Tanken är att dessa företag ska kunna återgå till sin ordinarie aktivitet när tiderna vänder.

En av de mer välkända långivare som erbjuder brygglån är ALMI, som har lanserat ALMI Brygglån som just riktar sig mot företag som har drabbats av Corona-krisen.

För att kunna ansöka om överbryggningslån hos ALMI krävs följande:

  • Företaget måste ha varit bärkraftigt redan innan krisen, och beräknas vara det också efter krisen.
  • Företag med mindre omsättning måste visa tillväxtpotential som kan bära lånekostnaderna.
  • Krav på säkerheter och borgensåtagande på 10-20%.
  • Krav på medfinansiering från bank eller ägarkapital för lån över 3 miljoner kronor.
  • Även startups har möjlighet att ansöka om lån upp till 500 000 kronor.

ALMI Brygglån

Lanseringen av ALMIS egna överbryggningslån är ett initiativ av staten som en respons på den rådande Corona-krisen. ALMI har fått sammanlagt 3 miljarder kronor av staten för att just kunna hjälpa företag som har drabbats.

Ett brygglån från ALMI har fördelaktiga villkor eftersom man får uppskov av räntebetalningar och amorteringar upp till 12 månader. Följande gäller också för ALMIs brygglån:

  • Individuell ränta - Sätts baserad på ditt företags unika situation, men är högst 4,95%.
  • Löptiden på 12 månader - Det finns dock möjlighet att lägga om lånet på nytt med ordinarie villkor.
  • Ingen uppläggningsavgift
  • Kostnadsfri rådgivning - Företag som får lån via ALMI har också möjlighet att få rådgivning av en av deras konsulter. Rådgivningen kan då handla om företagets kassaflöde och resultat, eller generellt kring företagets strategi och marknadsplan.

Andra lån från ALMI

Om man inte har möjlighet att ansöka om brygglån hos ALMI kan man alltid se över deras andra finansieringsalternativ som t.ex. ALMI Innovationslån, ALMI Mikrolån, ALMI Tillväxtlån eller deras ordinarie företagslån.

Läs mer om ALMI Brygglån.

Ska man ta ett brygglån eller ett vanligt företagslån?

Eftersom brygglån används just för att få en lindring under tillfälliga perioder så är villkoren ofta bättre. Ett ordinarie företagslån kan användas till andra projekt som inte är väsentliga för företagets överlevnad, till exempel en investering i ett större projekt, anställning av ny personal, fylla på sitt varulager, med mera.

Långivare har därför möjlighet att kräva något högre räntor, avgifter och ha större krav på amorteringar, med mera.

Därför kan brygglån vara det bättre alternativet om man väljer mellan de två olika, även om man inte vill hamna i en situation där ett brygglån är nödvändigt.

Jämför företagslån innan du bestämmer dig

Genom att jämföra företagslån hos flera olika banker och långivare kan du bilda dig en bättre uppfattning om vilka villkor som finns.

Krea har flest långivare anslutna till sin plattform vilket möjliggör den största jämförelsen. Oavsett om du är ute efter just ett brygglån så når du över 30 långivare via en ansökan hos Krea. Därmed får du också störst trygghet i att du har hittat de bästa möjliga villkoren för ditt företag.

Uppdaterad 2023-05-31