Krea

Småföretagare erbjuds EU-lån med 20% borgensåtagande

2021-09-23

För många mindre företag kan det vara svårt och kostsamt att få tillgång till externt kapital. Enligt Företagarnas Finansieringsrapport (2021) uppgav 52 procent av småföretagen att det var ganska eller väldigt svårt att få extern finansiering till företagets investeringar. I ett försök att stötta småföretagen har Europeiska Investeringsfonden, EIF, tagit framEU-lånet, en typ avföretagslån där företagare erbjuds förmånligare villkor och en lägre risk.

Hur fungerar ett EU-lån?

EU-lånet riktar sig till små aktiebolag med en omsättning om max 20 miljoner kronor i Europa i behov av lån. Ett EU-lån fungerar som ett vanligt företagslån med bättre villkor och lägre lånetak. Det är ett passande lån för småföretag som ska låna pengar inom EU.

Syftet med EU-lånet är att ge småföretag tillgång till externt kapital utan för hög risk. I ett EU-lån behöver en borgensman endast stå som säkerhet för 20% av lånebeloppet, då 80% av lånet omfattas av en garanti som finansieras av Europeiska unionen inom programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI). Detta reducerar borgensmannens personliga risk och skyddar privatekonomin om företaget skulle få problem att betala tillbaka lånet. Då EIF tar på sig majoriteten av risken, exponeras företaget i sin tur för mindre risk och kan därmed få mer fördelaktiga villkor. Ofta erbjuder Kreas långivare till exempel en ränterabatt om minst 2 procent jämfört med ett vanligt företagslån.

Hur går ansökan till?

Hos Krea kan du ansöka om ett EU-lån upp till 500 000 kr med en löptid på 24-60 månader. Vid högre ansökningsbelopp rekommenderas ett vanligt företagslån.

Du ansöker om ett EU-lån på krea.se precis som vid ett vanligt företagslån. När du får förslag från långivare visas en symbol med en EU-flagga på de aktörer som erbjuder EU-lån.

Skärmavbild 2021-09-23 kl. 14.27.28.png

Observera att alla av våra långivare inte erbjuder EU-lån och att vi inte kan garantera ett EU-lån vid en ansökan om ett företagslån. Se nedan för de formella kraven för ett EU-lån.

Precis som vid ansökan om ett vanligt företagslån måste långivarna se att ditt företag har en framtida återbetalningsförmåga, vilket gör det viktigt att lägga till rätt information om ditt företag vid ansökan. Vid ansökan om ett EU-lån tas endast en kreditupplysning, som alla långivare sedan tar del av.

Formella krav för EU-lån:

  • Företaget är ett aktiebolag och har maximalt 9 anställda
  • Maximal omsättning 20 miljoner kronor
  • Minst ett fastställt och registrerat bokslut
  • Maximalt 20 miljoner kr i totala tillgångar

För att ansöka om ett EU lån hos Krea ska du:

  • Ansöka om max 500.000 kr
  • Välja minst 2 års löptid
  • Lägga till minst en borgensman
  • Lägga till minst ett års bokslut i låneansökan

Kom direkt till ansökningsformuläret.

Uppdaterad 2023-05-31