Krea

Vad är fakturabelåning - hur går det till att belåna faktura?

2020-05-29

Fakturabelåning går under samlingsbegreppet factoring och är ett sätt för företag att finansiera sin verksamhet på. Fakturabelåning går ut på att du tar ett företagslån eller -kredit med dina fakturor som en säkerhet. Om du sedan skulle ha svårt att betala av lånet så skulle långivaren kunna ta över dina fakturor istället.

Vilka företag använder fakturabelåning?

Att belåna fakturor är vanligt för företag i industrier som har utgifter först men får betalt senare. Om du har en löpande kundrelation och den kunden betalar dig med fakturor så kan det uppstå problem med likviditet. I såna fall kan en fakturabelåning vara en lösning. Exempel på branscher där detta sätt att jobba är vanligt är städservice eller andra företagstjänster.

Skillnader på fakturabelåning och andra factoring-former

Factoring - ett samlingsbegrepp

Inom factoring pratas det också om andra finansieringsformer så som fakturaköp eller att belåna fakturor. Fakturaköp och factoring betyder egentligen samma sak - att du som företag säljer en faktura till factoringbolaget, som då köper fakturorna.

Skillnaden på factoring och fakturaköp

Skillnaden på att belåna fakturor och factoring är också enkel. Fakturabelåning innebär att företaget tar ett lån med fakturor som säkerhet. Factoring betyder istället att man säljer sin faktura för att få likvida medel, eller pengar, direkt på kontot.

Fördelarna med fakturabelåning

  • Enkel finansiering - om ditt företag löpande ansamlar fakturor och du har pengar utomstående, kan fakturabelåning vara ett enkelt sätt att frigöra kapitalet.
  • Billigt alternativ för finansiering - kan vara billigare än företagslån och/ eller fakturaköp. Med de senare alternativen uppkommer räntekostnader och andra avgifter vars totalbelopp kan vara högre än finansiering genom fakturabelåning.
  • Mindre administration - efter att ditt reskontra är länkat med factoringbolaget så underlättas processen med fakturabelåning. Vi går igenom detta senare.
  • Lättare att bokföra - att sälja sina faktura genom fakturaförsäljning leder till en del extra bokföringsarbete. Med fakturaköp är bokföringsarbetet enklare.

Hur fungerar fakturabelåning?

Eftersom fakturabelåning egentligen är ett företagslån med fakturor som pant så är även processen en blandning av fakturaförsäljning och ett vanligt lån. Hur man går tillväga för att börja med fakturabelåning kan summeras i 5 steg:

  • Sälj dina produkter eller tjänster - för att du ska kunna använda fakturabelåning så behövs försäljningen ske via faktura också.
  • Hitta factoringbolag - efter att du har kollat bland factoringbolag bör du jämföra priser och andra villkor. Skriv sedan avtal med ett factoringbolag. I detta steget kommer ni också överens om hur mycket kreditutrymme som ska kunna användas till fakturabelåning.
  • Sätt upp integration mot din reskontra - detta steget kommer att underlätta för dig när du vill se det totala värdet av dina fakturor. Detta kan du sedan jämföra med hur mycket som redan är belånat.
  • Välj fakturor - utifrån integrationen kan du välja vilka fakturor du vill ha som pant för kredit. Du har en stor frihet att själv välja hur många och vilket belopp i fakturavärde som du vill pantsätta. Om du inte är i behov av fakturabelåning kan du välja att inte pantsätta något alls.
  • Få pengar - Få pengar från factoringbolag enligt din kreditutrymme (vanligt mellan 70 till 95%)
  • Sälj dina produkter eller tjänster

Innan du kan börja använda fakturabelåning behöver du helst ha samlat en del värde i former av fakturor eller kundfordringar. Betalningar som kommer in via banköverföring, direktbetalningar eller andra former kommer alltså inte att fungera när du väl ska börja pantsätta fakturor.

Hitta och skriv avtal med factoringbolag

På senare tid har fler factoringbolag kommit till den svenska marknaden. Även tidigare finansieringsinstitut som banker har utökat sina erbjudanden med fakturabelåning. Erbjudandena kan skilja sig åt och du tjänar på att gå igenom villkoren noggrant för att se vilket alternativ som passar dig bäst. Villkoren kan t ex vara:

  • Ränta - som med ett företagslån så finns det olika räntesatser som skiljer sig beroende på långivare, ditt företags kreditvärdighet, osv.
  • Engångskostnad - så som uppstartskostnader.
  • Löpande fakturalån - är det möjligt att ta fakturalån på löpande basis? Eller är det bara möjligt att göra det som en engångstransaktion?
  • Hanteringsavgifter - administrativa avgifter för hantering kan också förekomma.

Sätt upp integration mot din reskontra

Genom att integrera ditt bokföringssystem med factoringbolagets kan ni underlätta samarbetet mellan er. Du kan då snabbt få en överblick över dina fakturor, dess värde och hur mycket av värdet som redan är tillagt som säkerhet.

De flesta bokföringssytem (Visma, Fortknox, med flera) har möjlighet för integration. Factoringbolaget brukar kunna vägleda dig genom denna processen.

Välj vilja fakturor du vill använda som säkerhet

Det brukar finnas en rad krav som ställs för att fakturor kan användas som säkerhet vid fakturabelåning. De vanligaste är de följande:

  • Fakturan ska vara skapad och sparad - fakturan måste redan ha skapats, men den kan inte ha skickats ut till kund än.
  • Organisationsnummer eller personnummer - fakturamottagaren, eller kunden, behöver ha ett organisationsnummer eller personnummer. I vissa fall accepteras bara organisationsnummer.
  • Fakturadatum - datumet för när fakturan skapades får inte vara äldre än 10 dagar.
  • Försäljningen måste vara slutförd - Den tjänst eller vara som fakturan avser ska vara levererad.
  • Förfallodatum - fakturan ska inte förfalla inom 7 dagar.
  • Betalningsstatus - fakturan ska inte ha blivit betald av kunden än.

Få pengar

När du har angivit de fakturor du vill ha som pant brukar lånet betalas ut ganska fort. Har du ett löpande kontrakt med factoringbolaget och integration med deras system kan detta betalas ut inom ett par dagar.

Vad ska man tänka på under fakturabelåning?

Fakturabelåning är en vanligt sätt för bolag att finansiera sig, men eftersom det behövs viss integration med factoringbolaget så kan det vara mer vanligt för medelstora till stora bolag.

Du ska tänka om dom följande saker när du söker ett fakturalån:

  • Behöver jag finansiera fakturor löpande eller en gång? Om det handlar sig bara om en enskild faktura eller några enskilda fakturor, då kan det vara mer intressant att sälja sina fakturor. Läs mer om att sälja fakturor.
  • Hur stor är mitt finansieringsbehov? Om det räcker med att du får in 70-90% av fakturabeloppet löpande, så kan fakturabelåning vara en billigare form av finansiering - dock får du oftast en högre kreditlimit per faktura via fakturaförsäljning.
  • Tror du på kreditrisken av fakturamottagaren? Fakturabelåning finns bara “med regress” vilket innebär att factoringbolaget begär återbetalning i fall fakturamottagaren inte betalar. Om du istället väljer att sälja dina fakturor så kan du i vissa fall välja att sälja med eller utan regress.
  • Är fakturaköp eller fakturabelåning mindre dyrt för mitt bolag? Det kan ofta vara billigare att sätta upp en löpande fakturabelåning istället för fakturaförsäljning - dock får du bara in 100% av fakturan efter alla förfallodagar har gått ut (och fakturamottagaren har betalat factoringbolaget, vilket sen betalar dig). Kolla noggrant på villkor - en fakturabelåning brukar ha en räntekostnad (ex årsränta på 10%). Skillnaden för fakturaköp är diskonten som factoringbolag köper dina fakturor för (ex. 98% av fakturavärde).

Få hjälp med fakturabelåning

Vi på Krea är stola över att vi har hjälpt över 20 000 nöjda företag med att få tillgång till finansiering. Med flest anslutna långivare, 30+, så ökar du dina chanser för att hitta de bästa villkoren för din finansiering. Genom endast 1 ansökan hos Krea, tas endast en kreditupplysning och ditt företag når flest banker och långivare i Sverige.

Uppdaterad 2023-05-31