Krea

Fler företag använder fakturaköp - därför digitaliserade vi upphandlingsprocessen

2020-11-19

Krea Sveriges finansieringstjänst för företag. Krea grundades med visionen att öka tillgång till finansiering som många småföretagare upplever betydande svårigheter med.

Vi har analyserat vår data för alla upphandlingar i 2020 och insåg att många småföretagare kunde oftas finansiera sig med lägre kostnad.

Långa betaltider en utmaning för många företagare

Många småföretagare säljer tjänster eller utför arbete för större bolag. Oftast har den större bolag en starkare position i förhandlingen och kräver längre betaldagar för fakturor.

Våra kunder har i genomsnitt 45 dagar betaltid. För vissa branscher som IT-tjänster, Företagstjänster och Byggföretag ligger snittet över 60 dagar.

En genomsnittligt kund hos Krea har SEK 2 Mkr i omsättning. Det betyder att våra kunder inom företagstjänster och bygg ligger ute med mer än SEK 300 000 kr i snitt.

Betaldagar-Fakturaköp.png

Fakturaköp är oftast mer kostnad- och tidseffektivt för småföretagare

Vi har lanserat en ny tjänst där företag kan upphandla fakturaköp 3 veckor sedan. Under den tiden har vi sett att den genomsnittliga erbjudna kostnaden för fakturaköp är 38% lägre jämfört med ett företagslån.

38% lägre kostnad för fakturaköp

Kostnader är så klart bara en aspekt när man väljer rätt finansiering till sitt företag. Fakturaköp har dock en ytterligare fördel eftersom det är mer tidseffektivt. Factoringbolag sköter utskick, påminnelser och möjligt inkasso.

Däremot är det beviljade beloppet för Fakturaköp oftast lägre och man måste sälja fakturor löpande för att kunna få en lika lång löptid som med företagslån.

Krea har därför digitaliserat upphandling av fakturaköp för företagare

Många företagare verkar inte veta att man kan sälja fakturorna till ett factoringbolag. Dessutom har företagare inte tid att jämföra sitt befintliga avtal, när de ofta har mycket annat som kräver deras uppmärksamhet.

Samtidigt vill man som ägare göra en ordentlig upphandling när man väljer nytt factoringbolag. Oftast sköter de kontakten med företagets kunder och påminner ifall fakturan inte blir betald.

Vi har därför anpassat vår tjänst så att företag kan få erbjudande för företagslån och fakturaköp i samma process.

Fakturaköp-Krea.png

Som företagare behöver man inte lägga till information flera gånger och man får nyttja våra befintliga integrationer till bokföringssystem och kontodata för att skapa en så bra ansökan som möjligt.

Sedan skickar vi samma ansökan till fler än 20 banker och långivare. Företagaren väljer sedan om man föredrar ett erbjudande för fakturaköp eller företagslån.

Allt sker digitalt och utan att behöva göra en bedömning innan man vet hur villkoren ser ut. Tjänsten är kostnadsfri för företagaren och finansieras genom att Krea får betalt av banker och långivare.

Krea hjälper dig hitta rätt factoringbolag

Om du är nyfiken på fakturaköp kan du gå in på https://krea.se/ och läsa mer om olika finansieringsalternativ. Du kan sedan välja att lägga till information om dina fakturor du vill sälja och aktiverar genom detta att du kan få bud för fakturaköp.

Läs mer om företagsfinansiering på Krea:

Uppdaterad 2023-05-31