Krea

Sv
  • Sv
  • En

4 tips på hur du förbereder dig inför bankmötet

2020-07-07

Numera kan företag finansiera sig på fler sätt än genom ett banklån, såsom leasing, checkkredit och factoring. Ändå är det ett stort antal företagare som söker sig till banken för att lösa sina likviditetsproblem.

För dig som väljer att söka dig till banken kan du räkna med att du kommer att få träffa dem i person på ett bankmöte - där du givetvis behöver komma väl förberedd.

Siffror och fakta spelar förstås en stor roll hos banken, men det finns ännu en faktor att ha i åtanke under bankmötet - att vinna bankmannens gunst. Här ger vi 4 tips på hur du förbereder dig inför bankmötet på bästa sätt.

1. Ansök om kredit i god tid

Räkningarna samlas framför dig och du känner hur klumpen i magen växer. Känner du igen dig i den situationen så har du förmodligen väntat för länge med att boka in bankmötet. Bankens maskineri taktar nämligen på i en långsam fart då de har riktlinjer och processer som noggrant måste följas för varje ny ansökan.

Dessutom kommer du att förhandla från en svagare position om du redan befinner dig i nöd. Vilket troligen kommer att leda till sämre villkor för dig när du slutligen får ett företagslån.

Tvärtom så kan du få bättre villkor i form av exempelvis lägre ränta och längre återbetalningstid på ditt lån om du har en god förhandlingsposition - och du sannolikheten att få ett företagslån överhuvudtaget är förstås också högre.

2. Känn till ditt finansieringsbehov

Räkna ut ditt behov av kapital och likviditet ordentligt - ta gärna det säkra framför det osäkra och välj ditt slutgiltiga finansieringsbehov från det övre spannet i din beräkning. Planera in en buffer för oförutsedda kostnader, innan du inser att pengarna har tagit slut på grund av en avvikelse från planen.

Din bank tar dagligen emot kreditansökningar och märker förmodligen ganska fort hur mycket tanke och möda du har lagt i din planering. Om du undrar över hur du bäst lägger upp en plan för ditt lån innan ditt bankmöte är du alltid välkommen att vända dig till oss på Krea - vi är experter på företagslån och är alltid redo att hjälpa dig när du behöver det.

3. Förbered underlag

Ju mindre frågor som kvarstår för din banktjänsteman efter bankmötet, desto bättre. Därför bör du alltid sammanställa det underlag och de dokument som kan tänkas behövas för att banken ska kunna göra en ordentlig kreditbedömning av ditt företag.

Till de vanligaste dokumenten hör det senaste årets årsredovisning, kassaflödesanalys, affärs- och marknadsplaner, skuld- och saldokonton från din bokföring, transaktionsutdrag från bankkontot, och en kopia av din legitimation. Beroende på ditt finansieringsbehov och vilken bank du vänder dig till kan det även tillkomma fler krav på handlingar från dig.

4. Bygg förtroende

Vi på Krea tror på full transparens gentemot våra kunder och partners. Detsamma tror vi gäller för företagare när de ansöker om lån hos banken: Visa därför under bankmötet att du inte har något att dölja och var öppen med ditt företags ekonomi. På så sätt bygger du tillit hos din bankman.

Risken är annars att det du försökt sopa under mattan själv avslöjas efter bankmötet. Exempelvis om man mot förmodan har förskönat sina siffror men att man egentligen befinner sig i en ännu större nöd än man hävdar för banken.

Om något inkorrekt skulle uppdagas så blir det svårare att räkna med bankens stöd. I en relation byggd på tillit däremot, kan du räkna med att din bank ställer upp under de tider när du behöver det som mest.

Hitta rätt företagslån hos Krea

Vi värderar din tid och göra vägen till rätt finansiering så rak och enkelt som möjligt. Hos Krea behöver du inte boka in något bankmöte, utan processen är helt online och ger dig upp till 20 låneförslag inom bara 2 dagar.

Krea är stolta över att ha hjälpt över 5000 svenska företag att hitta rätt finansiering, utan att de behövt gå till ett bankmöte. Om du har frågor angående vår tjänst är vi redo att hjälpa dig över mail, chatt och telefon.

Läs om fler tips för företagare på Krea:

3 frågor till rätt företagsfinansiering

ALMI Företagslån - ett komplement till din finansiering

Det bästa företagslånet - vad är det?

5 tips för att finansiera ditt byggföretag

Hur kan du som företagare ta nytta av din reskontra?

Företagsakuten - hur kan det hjälpa mitt företag?

5 saker att tänka på vid företagslån till ett nystartat företag

Jämförelse av finansiering - företagslån eller fakturaköp