Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Företagslån för kommanditbolag och handelsbolag - så fungerar det

2023-05-29

Tillgången till extern finansiering är viktig om du ska starta nytt kommanditbolag och handelsbolag eller expandera din verksamhet. Ett företagslån är en vanlig finansieringslösning för dessa företagsformer. I denna artikel kommer vi att beskriva företagslån för kommanditbolag och handelsbolag, hur ditt företag ansöker och vilka krav som finns.

Ett företagslån är en passande extern finansiering för ett kommanditbolag och handelsbolag som kan möjliggöra tillväxt, expansion eller för att hantera företagets likviditetsbehov. Det finns både kort- och långfristiga företagslån och de kan användas till olika ändamål, såsom att köpa utrustning, öka lagernivåer eller investera i marknadsföring.

Krav för att få ansöka om företagslån

När kommandit- och handelsbolag ansöker om lån finns det vissa grundläggande krav som måste uppfyllas. Några av dessa generella krav är:

  • Företaget ska vara registrerat i Sverige
  • Ska vara aktivt (vanligen i sex månader)
  • Företaget ska ha en giltig bolagsform
  • Ägaren ska ha sin bas i Sverige
  • Företaget ska ha ett företagskonto

Förutom de uppräknade har ofta olika banker och långivare egna krav som ställs på bolaget som ska ansöka om företagslån.

Att tänka på när ditt företag ansöker om företagslån

När ditt kommandit- eller handelsbolag ansöker om företagslån kollar banker och långivare på tre huvudsakliga delar. Det är därför viktigt att din ansökan berör dessa punkter.

  1. Syftet för finansieringen
  2. Företagets återbetalningsförmåga och ekonomi
  3. Eventuella säkerheter för lånet

Syfte

Det är viktigt att du beskriver anledningen till finansieringen i din ansökan. Beskriv vilket behov ditt företag har, hur de lånade pengarna kommer att användas och vilket värde de kommer att skapa.

Återbetalningsförmåga

För långivare är det viktigt att ditt företag kan betala tillbaka pengarna. De kollar därför på bolagets ekonomi och kreditupplysning för att avgöra återbetalningsförmågan. I kreditupplysning ser de till det senaste bokslutet, företagets riskklass samt eventuell kreditlimit. Det är alltid fördelaktigt att lägga till en färska resultat- och balansrapporter i ansökan så långivaren får en mer aktuell insikt i företagets ekonomi.

Säkerheter

Långivare kan kräva säkerheter för att minska sin risk vid utlåning av kapital. Det kan vara tillgångar som fastigheter, inventarier eller fordringar. För kommanditbolag och handelsbolag kan delägarna också bli ombedda att ge personlig borgen för lånet. Det är viktigt att noggrant överväga riskerna innan man ger personlig borgen och att vara medveten om att det innebär personligt ansvar för lånet om företaget inte kan betala tillbaka det. Det kan vara av fördel att redan vid ansökan lägga till en eller flera borgensmän.

Affärsplan

Det är inte alltid ett krav att en affärsplan och budget ska ingå i ansökan. Men du kan med fördel lägga till detta för att öka dina chanser att få lånet beviljat. En välskriven affärsplan bör innehålla en detaljerad beskrivning av företagets verksamhet, mål, marknadsanalys och budget. Genom att visa långivare att du har en tydlig strategi och förståelse för din marknad ökar du dina chanser att få lånet beviljat.

Vad är det för ränta på ett företagslån?

Vid ränta på företagslån gäller oftast individuell prissättning. Det betyder att räntan skiljer sig mellan olika företag och är beroende på företagets storlek, ekonomiska situation, befintliga lån med mera. Även löptiden kan påverka räntan precis som företagets riskklass och säkerheter.

Hur kan Krea hjälpa ditt företag?

Krea har Sveriges största nätverk och banker och andra långivare på plattformen. Gör du en ansökan hos Krea konkurrensutsätts relevanta banker och långivare för att ditt företag ska få de bästa villkoren på ert företagslån. När du ansöker hos Krea görs dessutom endast en kreditupplysning på ditt företag som alla långivare sedan tar del av. På så sätt försämras inte ditt kreditbetyg på samma sätt som det hade gjort om du ansökt hos flera banker själv.

Om du har några frågor eller behöver hjälp finns alltid våra rådgivare till hands för att hjälpa ditt företag. De kan till exempel hjälpa till med din ansökan och ta fram relevant information som banker och långivare är intresserade av att se. Vid högre belopp sköter Krea dessutom allt från att skapa en relevant och bra ansökan till att presentera den och sköta all förhandling med banker och långivare.

Uppdaterad 2023-08-25