Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Företagslån jämförelse - Så jämför du företagslån online

2020-05-19

Om man letar efter ett företagslån med riktigt bra villkor bör man definitivt jämföra lån online. När man väljer att jämföra företagslån hittar man de lägsta räntorna utan extra kostnad. Det blir tydligt hur låg en attraktiv ränta faktiskt är. Man får också se eventuella dolda kostnader som kan påverka företagslånets fördelaktighet. Här kan du lära dig mer om företagslån och de många fördelarna med att jämföra lån online.

Välkommen till Krea, en onlineplattform där kan du kan jämföra över 30 etablerade långivare med endast en kreditupplysning. Genom att sätta långivarna i konkurrens med varandra bidrar Krea till bättre lånevillkor för företagare och innovation inom nya lånemöjligheter. Att hitta ett lån hos Krea kostar inte mer än om du lagt ned tid på att göra jämförelsen på egen hand.

7 bra orsaker att jämföra sina företagslån online:

  • Låneförslag från många olika långivare på en gång
  • Lägre räntor och kostnader
  • Enklare process för att hitta rätt lån
  • Det är gratis för dig som kund
  • Du undviker krångliga processer och fysiska möten
  • Snabbare utbetalningar
  • Endast en kreditupplysning hos UC (om du använder Krea.se)

Vilken bank har de bästa lånen?

Långivarna har olika kreditprocesser vilket leder till att förslagen du får på företagslån skiljer sig åt. Detta resulterar i att Kreas tjänst anpassar rekommendationen på finansieringslösning för varje enskild låneansökan, fullständigt baserat på det individuella företagets förutsättningar.

Vissa långivare utmärker sig att kunna erbjuda större lånebelopp. Andra långivare har förmånliga villkor. Att konkurrensutsätta långivare genom en kreditförmedlare likt Krea säkerställer att du får bättre villkor.

Att jämföra företagslån på egen hand

Många företag nöjer sig med att jämföra några få långivare. Att höra av sig till bankerna på gammaldags vis har dock flera nackdelar. Man kommer troligen inte få tillräckligt många förslag för att få ett riktigt bra lån. Att höra av sig till olika banker tar dessutom tid och andra resurser i anspråk. Det kan dessutom vara ganska komplext att genomföra själva låneansökningen. Som företagare har man sällan tid att disponera på låneansökningar och andra tidskrävande processer.

Jämför företagslån online

Att jämföra företagslån online är mycket enklare. Berätta hur mycket du vill låna och om återbetalningstid och amorteringar. Baserat på dina önskemål får du sedan förslag på de bästa företagslånen. Det är såväl enkelt och snabbt som ekonomiskt fördelaktigt. Olika tjänster är dock olika bra. De bästa plattformarna för företagslån är kopplade till mängder av banker och långivare. De erbjuder också tydlig information om kostnader, snabba utbetalningar och få kreditupplysningar.

Kreditupplysningar

En effekt av att jämföra företagslån på egen hand är att man drar på sig kreditupplysningar. Många kreditupplysningar gör att ens kreditvärdighet försämras. I sin tur leder det till att bankerna ser dig som mer riskbenägen. En mer riskbenägen kund i deras ögon betyder högre räntor, fler amorteringar och mindre attraktiva företagslån. För banken är varje kreditupplysning en låneansökan.

När du jämför företagslån online hos Krea sker enbart en kreditupplysning. Samtidigt får du de bästa förslagen från över 30 välkända aktörer. Lånen kostar lika mycket som om du lagt ned tid på att hitta dem på egen hand.

Att jämföra företagslån leder till större konkurrens och lägre ränta

Företag som jämför företagslån online får ofta tillgång till bättre lån. Konkurrensen mellan banker och långivare ökar. Transparensen blir större när bankerna ställs emot varandra i en öppen jämförelse. Många gånger leder det till att de blir tvungna att erbjuda en lägre ränta för att få kunder. Det blir kraftigt fördelaktigt för dig som söker efter ett bra företagslån.

Vad är en bra ränta på företagslån?

Företagslån har oftast en ränta från 5% - 12% per år. Storbanker kan erbjuda lägre räntor på företagslån, då deras upplåningskostnader är lägre. Det finns dock flera nya långivare på marknaden som har en rimlig årsränta som börjar runt 5% per år. Den exakta räntesatsen på ditt lån påverkas av hur mycket pengar du lånar, hur lång löptid lånet har samt ditt företags kreditvärdighet. Den genomsnittliga räntan som ett företag finansierar sin verksamhet med hos Krea har minskat med 60 % sedan augusti 2019.

Vad tittar banken på vid företagslån?

Banken ser huvudsakligen på tre saker - anledning för finansieringen, återbetalningsförmågan och ditt företagets ekonomi och även eventuella säkerheter.

Anledning för finansiering innebär att syftet framgår tydligt och är värdeskapande för ditt företag. Det finns inget riktigt eller fel syfte, men det måste vara relaterad till ditt företags behov och skapa värde åt er.

Återbetalningsförmåga är oftast bedömt baserade på ditt företags ekonomi och er kreditupplysning som tas i samband med er ansökan hos Krea. I en kreditupplysning syns bland annat ert nuvarande inneliggande bokslut och vilket återbetalningsförmåga UC anser att bolaget har samt eventuell kreditlimit.

Säkerheter innebär att banken vill få betalt om ditt företag har betalningssvårigheter. Detta kan vara rörelseegendom i företaget, s.k. företagsinteckningar, fastighetspant eller ett personligt borgensåtagandet av företrädarna.

Unikt för Krea är att du har möjlighet att komplettera din låneansökan med färska resultat- och balansrapporter och annan relevant information som du anser kan stärka företagets ansökan.

Hur mycket får ett nystartat företag låna?

Ett nystartat bolag kan uppleva en större svårighet att få sin låneansökan beviljad, i brist på finansiella dokument som styrker affärsmodellens potential. Det är oftast fördelaktigt att lägga till följande underlag i ansökan::

  • Planlägg den nystartade verksamhetens behov för att säkerställa att ni ansöker om ett rimligt lånebelopp.
  • Budgeterade siffror där det framgår huruvida ni kan återbetala företagslånet.
  • Information om eventuella säkerheter som långivaren kan få från företaget. Till exempel hjälper det att lägga till flera möjliga borgensmän och/ eller information om inventarier eller maskiner ni ska förvärva vid uppstart.

Läs mer på 5 saker att tänka på vid företagslån för nystartat företag.

Lär dig mer om företagslån:

Hur hittar man ett företagslån med låg ränta?

Läs mer om företagslån för aktiebolag

Vad är bra att känna till om lån till enskild firma?

Ansök om fakturaköp

Uppdaterad 2023-08-24