Krea
Utmärkt 4.7 / 5

1 nytt stödpaket under Corona: Omställningsstöd

2020-04-30

Företag kan få direkt bidrag av Regeringen

Sveriges ekonomi har inte sett någon förbättring under Corona-krisen och våra företagare fortsätter att kämpa för att hålla igång sina verksamheter. Regeringen ger sitt stöd och har nu släppt ett ännu ett stödpaket: Omställningsstödet. Här skriver vi om vad detta innebär för företagen, och hur man kan få nytta av den.

Hoppfull företagare ansöker om omställningsstöd

Vad innebär omställningsstöd?

Omställningsstödet innebär ett direkt finansiellt stöd av regeringen, huvudsakligen för att kunna täcka en del av de fasta kostnaderna som hyra, leasing, osv, utöver lönekostnader.

Omställningsstödet är egentligen en form av “omsättningsstöd” eftersom den ska kompensera för omsättning som man gått miste om pga krisen och den sociala distanseringen. Stödet kallas däremot för omställningsstöd då poängen är att man ska kunna ge drabbade företag en chans att ställa om sig till de nya omständigheterna och på sätt komma igenom perioden. T ex kan restauranger ställa om sig på att sälja via avhämtning istället för att servera på plats.

Det totala omställningsstödet som kommer att betalas ut till drabbade företag är uppskattat till 39 miljarder kronor.

Vilka kan få ta del omställningsstödet?

Stödet är riktat mot företag som har blivit starkt påverkade av Corona-krisen och som har haft en årlig omsättning på minst 250 000 kronor. Det är framför allt småföretag inom besöksnäring som restauranger och hotell, frisörsalonger, osv, som kommer att ta del av stödet. Regeringen menar också att stödet är träffsäkert på det sättet att större stöd kommer att ges till företag som har blivit drabbade i en större utsträckning. Tvärtom kommer mindre stöd att ges till de som drabbats mindre i relation till andra företag.

Kraven för att kunna få ta del av omställningsstödet är att man ska ha tappat minst 30% i sin omsättning under mars och april. Här nedan ger vi ett exempel på hur stödet kan se ut.

Exempeltabell för omställningsstöd.png

Hur kan man ansöka om omställningsstödet?

Ansökan görs hos Skatteverket där man lämnar upplysningar om sitt företags situation. Samtidigt ska man själv förklara i sin ansökan att det är fasta kostnader som omställningsstödet ska gå till. Beviljade stöd kommer att betalas ut först i juli.

Tänk på att man som företagare själv ansvarar för att inlämnade uppgifter är riktiga. Har man har råkat lämna felaktiga uppgifter så kan man krävas på återbetalning i efterhand.

Krea finns där för dig

Under denna svåra period gör vi på Krea det vi kan för att stötta alla företagare. Vår förhoppning är att så många företagare som möjligt kan ta del av nödvändig information som kan hjälpa dem komma igenom denna period. Läs andra artiklar kring Corona-krisen här:

Utöver detta fortsätter vi att hjälpa våra kunder att hitta rätt företagslån. Om du mot förmodan inte har möjlighet att vänta på omställningsstödet eller vill komma igång med finansieringen på en gång, så kan du med fördel ansöka om finansiering på Krea. Vi är stolta över vara störst på jämförelse av företagslån och via en ansökan hos oss kan du maximera dina chanser att hitta det rätta företagslånet för dig.

Uppdaterad 2023-08-24