Krea

Privatlån - hur kan det användas i ditt företag?

2020-10-06

När ett företag lånar pengar av en bank eller annan långivare kallas det för företagslån. När en privatperson gör samma sak kallas det för privatlån. Trots att det handlar om ett lån i både formerna så de skiljer sig åt på vissa punkter. Genom att läsa på ordentligt i förväg har du större chans att hitta de optimala förutsättningarna för dig och din situation när du ska låna pengar - och därmed maximera villkoren för ditt lån.

Om privatlån

Anledningarna till varför man vill låna pengar kan vara många. Kanske ska du köpa ett nytt hus, renovera hemma eller bara unna dig en skön semester trots att din ekonomiska situation har sett bättre dagar. Hur mycket får jag låna? Det beror på hur din ekonomiska situation ser ut.

Vem får teckna ett privatlån?

I stort sett alla vuxna privatpersoner som är skrivna i Sverige har möjlighet att ta ett privatlån. Faktorer som påverkar om du kan bli beviljad ett privatlån och hur mycket du kan få låna kan vara många. Till exempel: hur din arbetssituation ser ut, om du har andra krediter, hur du bor och lever, och så vidare. Om din kreditvärdighet är låg får du låna mindre pengar och betala högre ränta. Om din kreditvärdighet däremot är hög får du låna mer pengar och betala lägre ränta.

Hur mycket kan jag låna?

De flesta kan låna upp till omkring 350 000 kronor utan säkerhet. Beroende på din situation kommer du att få betala en låg eller hög ränta på ditt privatlån. Kraven för återbetalning skiljer sig åt mellan olika långivare och kan också variera beroende på hur hög kreditvärdighet du har. Ibland kan du få låna mer om du har en borgensman. Att låna pengar privat är lätt och det finns många sätt att jämföra olika banker och långivares erbjudanden.

Låna pengar privat och låna ut dem till företaget

I motsats till privatpersoner så upplever många företagare svårigheter med att teckna lån till företaget. Det är vanligt att företag av olika anledningar inte blir beviljade ett lån. En lösning är då att ta ett privatlån och sedan låna ut pengarna till företaget. Den processen brukar göras i några olika steg.

  • Jämför olika långivares lånevillkor för att få bästa möjliga ränta på ditt privatlån.
  • Ansök om ett privatlån till dig och få pengarna utbetalda till ditt privata konto.
  • Skriv ihop ett skuldebrev som ska gälla mellan dig och företaget. Lånebelopp, ränta och amorteringsplan behöver ingå i skuldebrevet.
  • Låna ut pengarna till företaget genom att föra över pengarna till företagskontot.
  • Lånet som företaget tar bokförs som skuld till närstående.
  • Låt företaget amortera och betala en marknadsmässig ränta till dig vid varje betalningstillfälle. Den marknadsmässiga räntan är den ränta som företaget skulle ha betalat till banken.

Du kan även åt andra hållet låna ut pengar från aktiebolag till privatperson. Oftast gäller är det då till aktieägare, nyckelpersoner i bolaget och ägare i bolag.

Vilket alternativ är bäst?

Vilken typ av lån som passar dig bäst avgör du. Alla har olika förutsättningar, både som privatpersoner och företagare. Saker som kan skilja de båda lånetyperna åt är exempelvis ränta, skatt och kostnader samt kraven på borgensman.

Vilken lånetyp har lägst ränta?

Räntan på privatlån är oftast lägre än den som företag erbjuds. Den redovisas oftast som årsränta eftersom konsumentkreditlagen säger att all marknadsföring av kreditavtal ska presentera den effektiva räntan som gäller för lånet i fråga.

De investeringar som företag gör på lånade pengar är i många fall också mer osäkra än de som görs med privatlån. Att ta ett privatlån till renovering höjer till exempel i regel värdet på huset. Den högre risken i företag är anledningen till att företag ofta erbjuds högre räntor än privatpersoner.

Räntan på privatlån är oftast lägre, vilket självklart innebär vissa fördelar. Om du tar ett privatlån och lånar ut till ditt företag har du också fördelen att du kan ta ut pengar ur företaget med relativt låg skatt, eftersom det då görs som en avbetalning på ett lån. Samtidigt får du som privatperson sämre kreditvärdighet ju högre lån du har skrivit i ditt namn.

Varför belåna företaget när privatlån ofta har lägre ränta?

Att låna pengar är alltid en risk, oavsett vilken typ av lån du bestämmer dig för. För dig som är etablerad företagare rekommenderas det därför att du ansöker om ett företagslån snarare än ett privatlån. Då slipper du stå som personligt ansvarig för lånet och påverkar framför allt inte din privata kreditvärdighet.

Som nystartat företag kan det vara svårt att få ett lån beviljat eftersom banken eller långivaren inte har tillräckligt med information om verksamheten för att våga låta det låna pengar. Då kan ett privatlån vara ett bra alternativ.

Låna pengar till ditt företag med hjälp av låneförmedlare som Advisa och Krea

Genom att jämföra lån från olika aktörer kan du få störst trygghet i att du väljer det bästa alternativet för just dig. På Advisas hemsida kan du jämföra privatlån för att t.ex. samla befintliga lån eller för att sänka din totala räntekostnad.

För företagslån kan du på ett liknande sätt använda dig av Kreas plattform. Du får enkelt och kostnadsfritt låneförslag från flera olika aktörer samtidigt, med bara en kreditupplysning på företaget.

Uppdaterad 2023-05-31