Finansiering bygg - Företagslån för byggföretag
- Kostnadsfritt
- Förslag inom 1 dag
- Över 4000 nöjda byggföretag som kunder
Finansieringsbehovet i byggsektorn
Ökad byggnation och kompetensbrist
En växande befolkning ställer krav på ökad byggnation samtidigt som det råder kompetensbrist i byggbranschen. Många entreprenader använder Krea för att enkelt säkerställa finansiering inför ett kommande projekt, som dessutom kan återbetalas i förväg om kapitalbehovet visat sig vara mindre än planerat.
Stigande kostnader
Det råder prispress inom byggindustrin. Växande samhällskrav på miljövänliga produktioner, stigande materialpriser och en generell kompetensbrist i branschen leder till en försämrad lönsamhet. Genom Krea kan våra kunder undvika att betala onödigt höga finansieringskostnader och får dessutom en enkel kostnadsöversikt vid ett finansieringsförslag.
Växande investeringsbehov
Sveriges byggsektor står idag för ca 11% av Sveriges BNP och sysselsätter omkring 350 000 personer i landet. Ökade krav på digitalisering och automatisering kräver investeringar i nya maskiner och utrustning.
Våra lösningar för byggsektorn
Företagslån upp till 30 Mkr
Vi konkurrensutsätter flest banker
Kostnadsfritt och inte bindande
Alla förslag inom 1 dag
Sälj fakturor och få betalt direkt
Få upp till 99% av av fakturabeloppet
Kostnadsfritt och inte bindande
Alla förslag inom 1 dag
Fastighetslån upp till 100 Mkr
Belåningsgrad upp till 80%
Flexibel amorteringstakt
Alla förslag inom 2 dagar
Varför Krea
Störst nätverk
Vi konkurrensutsätter flest banker och långivare på marknaden. Det säkerställer att du hittar rätt lösning för just ditt företag.
Tidseffektivt
Du slipper söka hos 30 banker själv och får snabbt en översikt av möjliga finansieringslösningar.
Möjlighet till förtidsinlösen
Många av våra långivare erbjuder kostnadsfritt förtidsinlösen om kapitalbehovet visat sig vara mindre än planerat.
Vi har hjälpt tusentals byggföretag få tillgång till rätt finansiering
Vi har hjälpt över 20 000 företag
Frågor och svar
Krea konkurrensutsätter fler än 30 banker och långivare för företagsfinansiering. Följande aktörer har möjlighet att ge er förslag på finansiering för våra olika tjänster.
Företagslån
Marginalen Bank, Froda, Svea Bank, Aros Kapital, Capcito, CapIQ, Capitalbox, Corpia, DBT, Euro Finans, Fedelta, FINQR, FundingPartner, Kameo, Leasio Finans AB, Mynt, OPR, Qred, SBL Finans, Svensk Företagsfinansiering och Treyd.
Fakturaköp
Ikano Bank, A.B.S Global Factoring, Svea Bank, Invoier, Alfa Finans, Billecta, Capcito, CapIQ, Euro Finans, Finansia och FINQR.
Fastighetslån
SBP Nordic, Kameo, Svea Bank, Froda, Aros Kapital, Corpia, DBT, Euro Finans, Froda, FundingPartner och IMH Finans.
Företagsleasing
Vi samarbetar bland annat med Nordic Finance och Marginalen Bank.
För större finansieringslösningar samarbetar Krea med alla relevanta banker inklusive de flesta storbanker, till exempel Nordea och SEB.
För att ansöka om finansiering hos Krea ska du som ansöker vara firmatecknare inom företaget, t.ex. VD eller styrelseledamot. Företaget måste också vara registrerat i och vara aktivt i Sverige samt ha en verklig huvudman registrerad.
Skulle du inte vara firmatecknare men ha en ledande roll i bolaget kan du alltid höra av dig till vår kundservice, kundservice@krea.se för assistans med ansökan.
Vi kan inte hjälpa dig om du är privatperson eller som du har ett skalbolag, lagerbolag eller filialbolag.
Ja, även nystartade företag kan få företagslån.
Eftersom ett nystartat företag har mindre historisk data att visa upp, så kan man istället bifoga företagets affärsplan, årsbudget och/eller en avbetalningsplan för företagslånet. Utöver detta kan man dela uppgifter från bokföringssystem eller bankkonto med långivare. Detta kan ge en indikation om återbetalningsförmågan även när bolagen inte har ett bokslut klart än.
För att sälja fakturor är det även mindre krav på företaget att ha varit aktivt under längre tid. Banker och långivare kommer bedöma kreditvärdigheten hos fakturamottagaren främst och om det är ett etablerat bolag är det mer sannolikt att du kan sälja dina fakturor.
Hos Krea kan du ansöka om finansiering till:
- aktiebolag
- enskild firma
- handelsbolag
- kommanditfirma
Företagslån till aktiebolag och företagslån till enskild firma den vanligaste finansieringen hos Krea.
Räntan på ett företagslån sätts efter ditt företags historik, nuvarande förutsättningar och framtida möjligheter att betala tillbaka företagslånet.
Hur mycket du måste betala varje månad bestäms även av vilken amorteringstid du väljer för ditt företagslån - längre tid betyder lägre månadskostnad men ofta också högre total kostnad för företagslånet.
I totala kostnader för företagslån ska du också räkna in eventuella avgifter (till exempel startavgift eller förtidslösen). När du får förslag från banker och andra långivare hos Krea hjälper vi dig att jämföra den totala kostnaden genom att räkna ut en “jämförbar ränta”.
Du kan förbättra din ansökan genom att lägga till mer information och förbättra räntan som du får. Enligt en analys som vi har tagit fram är den viktigaste informationen säkerheter för lånet och resultat-/ balansräkning, särskilt för nuvarande år. Dessutom erbjuder vi möjligheten att lägga till information från ditt bankkonto så att långivaren får en tidsnära uppfattning om ditt bolags återbetalningsförmåga.
Du kan också lägga till säkerheter som borgensman, fastighets- och företagsinteckningar för att få bättre villkor.
Genom att jämföra företagslån får du flera olika alternativ att välja mellan. Vi på Krea finns till hands för att hjälpa dig göra det bästa valet av företagslån för just ditt företags situation.
Fakturaköp har vanligtvis ingen ränta du behöver betala. Dock tas det en provision som dras av från fakturavärdet.
Om du säljer en faktura för 100 kr och provisionen är 2 kr - får du betalt 98 kr och resten kan anses som kostnaden för tjänsten. Utöver detta tillkommer oftast hanteringsavgifter per faktura och startavgifter. Det är även viktigt att tänka på möjliga kostnader för påminnelser och/ eller inkasso som ni behöver betala om fakturamottagaren inte betalar i tid.
För att jämföra kostnader mellan fakturaköp och företagslån visar vi även här en “jämförbar månadsränta”. Fakturaköp har dock även fler fördelar jämfört med företagslån som inte så enkelt framgår från räntan. Med fakturaköp kan du till exempel sälja kreditrisken till banken eller långivaren (om du säljer fakturor utan regress), och köparen tar hand om all administration - så du slipper göra det.
Ett av de viktigaste vägvalen vid fakturaköp är regressrätten. Långivare kan erbjuda att köpa dina fakturor med eller utan regress.
Fakturaköp utan regress innebär att köparen tar över hela kreditrisken för fakturan. Du kan alltså räkna med att du får betalt oavsett om fakturamottagaren blir försenad med sin betalning eller inte betalar fakturan.
Fakturaköp med regress innebär att obetalda fakturor under vissa omständigheter återgår till säljaren. Oftast finns en tidsfrist, vanligtvis 30 dagar, då banken eller långivaren driver in om fakturan inte betalas. Banken eller långivaren stämmer också oftast av processen med dig, för att säkerställa bra kundrelationer framöver.
På Krea kan du jämföra företagslån och fakturaköp från olika banker och långivare helt kostnadsfritt. För varje förmedlad ansökan via oss får vi en kommission av våra långivare. I och med detta blir det ingen extra kostnad för dig som söker företagslån, utan kostnaden bärs av långivaren.
Att göra en ansökan är aldrig bindande och vi får aldrig betalt förrän du hittat ett företagslån som du är nöjd med och har fått utbetalt. Vi är därför på din sida i förhandlingarna fram till ditt företag har hittat rätt lån.
På Krea kan du ansöka om företagslån och fakturaköp från 10 000 kr. Våra banker och andra långivare prövar din ansökan för att ta reda på företagets ekonomiska situation och för att bedöma företagets framtida förmåga att betala tillbaka företagslånet. Utifrån detta bestämmer varje långivare vilket belopp som du kan få företagslån för, samt andra villkor för företagslånet som ränta och återbetalningstid, med mera.
Oftast brukar företag kunna låna 10% av den årliga omsättningen (en annan tumregel är 1x till 4x rörelseresultat). Om du vill låna mer är det viktigt att lägga till rätt säkerheter och information som gör det möjligt för långivaren att bedöma din återbetalningsförmåga.
För fakturaköp är möjligheterna beroende på värdet av dina kundfordringar (fakturor) du kan sälja. Långivare kan i dom flesta fall köpa hela din fakturavolym, förutom i vissa fall om fakturamottagaren inte är tillräckligt kreditvärdiga.
Ja, du kan i många fall betala av hela eller delar av ett företagslån i förtid. I flera fall är det avgiftsfritt och hos vissa långivare kan det finnas en mindre avgift för att göra detta.
Denna information framgår tydligt när du fått dina olika förslag för företagslån.
Ja, även om fler än 30 banker och andra långivare tar del av informationen registreras endast en UC på ditt byggföretag och en UC på dig om du är borgensman.
Observera att långivarna tar ytterligare kreditupplysningar inom ramen av låneförmedling på uppdrag av KREA Technology AB, men dessa upplysningar räknas INTE som en separat UC och påverkar inte er kreditvärdighet. Detta då Krea har ett samarbete med UC som låter flera långivare ta del av en och samma UC.
Långivarna kan ibland ta upplysningar via andra institut (t.ex. via CreditSafe eller Bisnode), men dessa påverkar varken bolagets eller angivna personers kreditvärdighet.
En kreditupplysningsförfrågan registreras på det bolag du söker företagslån eller fakturaköp för, samt en på varje unik borgensman du anger i din ansökan.
Om endast en kreditupplysningförfrågan görs påverkar det inte borgensmannens eller ditt företags kreditvärdighet.
Görs däremot många under samma period kan det påverka borgensmannens eller företagets kreditvärdighet. Våra långivare tar del av den upplysningen som Krea gör och gör inga egna, vilket innebär att endast 1 kreditupplysning registreras trots att flera långivare tar del av den.
Att du har betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att du ska få företagslån. Att ha betalningsanmärkningar behöver inte betyda att ditt företag inte har någon framtida återbetalningsförmåga.
Varje långivare gör en individuell bedömning på ditt företags återbetalningsförmåga, och låneförslag som du får kan variera beroende på betalningsanmärkningarnas karaktär.
Detta är särskilt relevant när du väljer att sälja fakturor. Beslutet om du kan sälja dina fakturor baseras då främst på fakturamottagarens kreditvärdighet istället för din egen.
Att skapa en ansökan hos oss tar endast cirka fem minuter. När du skapar din ansökan skickas den ut till våra banker och långivare. De återkommer till dig sen med låneförslag och förslag för fakturaköp inom 24 till 48 timmar.
När du hittat ett förslag på företagslån eller fakturaköp som är intressant går du vidare med det och kommer i kontakt med den långivaren. Beroende på storlek av finansieringen eller om ytterligare kompletteringar behövs kan tiden till att utbetalning sker skilja sig något.
Är det ett lägre belopp på företagslånet eller handlar det om enstaka fakturor och långivaren har fått den information de begärt, sker utbetalning ofta samma dag. Vid företagslån med högre belopp eller löpande fakturaförsäljning och där en mer gedigen riskbedömning återstår, kan det ta ungefär en vecka.
Vi rekommenderar att du tar med så mycket relevant information som möjligt för långivarna när du skapar ansökan.
Desto mer relevant information som långivarna får, desto mer korrekt blir riskbedömningen som de gör vilket i sin tur leder till att de kan ge de bästa låneförslagen.
Exempel på information som är intressant för långivarna är:
- Balans- och resultaträkning för de senaste 12 månaderna.
- Ytterligare säkerheter i form av till exempel en fastighetsinteckning eller ett objekt (bil, maskin, osv.)
- Fakturor ni kan tänka er att sälja.
- Outnyttjad företagsinteckning.
- Att ni anger minst en borgensman, där ni kan ange er själva eller utomstående person. För att ange en utomstående person behöver ni ange deras personnummer samt e-postadress.
- Att ni anger en ytterligare borgensman, För att ange en utomstående person som borgensman behöver ni skicka in deras personnummer samt e postadress. Det är rekommenderat att personen är styrelsemedlem men ej krav.
- Affärsplan, här kan du hitta en mall för att skapa din affärsplan.
- Likviditetsbudget, här kan du hitta en mall för att skapa en budget.
- Avbetalningsplan, där ni redogör för era planerade inkomster de senaste 12 månaderna samt hur mycket av dessa ni kan avvara för avbetalningen av företagslånet.
Ja, för att ansöka om finansiering för att köpa upp ett annat bolag krävs endast att du uppfyller grundkraven för att få företagslån.
En Finansiering av ett företagsförvärv kan vara lite mer komplex att bedöma för banker och långivare. Det är därför extra viktigt att du beskriver dina mål och tankar i till exempel ett affärsplan för den verksamheten du tänkte köpa.