Få flera förslag på checkkredit
Varför checkkredit?
Många företag vittnar om hur efterfrågan på företagets produkter eller tjänster varierar med konjunkturen, under året, veckan eller dagen. Då kan en checkkredit (också kallad företagskredit eller checkräkningskredit) vara ett bra alternativ. Checkkredit kommer i olika former, men det som dom har gemensamt är att man endast betalar ränta på den limit som beviljas och utnyttjas. Vanligtvis behöver du inte amortera något på checkkrediten, men i vissa fall kommer banker och långivare ha amorteringskrav. Hos Krea kan du jämföra olika förslag på checkkredit och företagskredit/checkräkningskredit, så att du kan hitta förslaget med bästa möjliga villkor för just din verksamhet.
Varför Krea?
Krea är Sveriges ledande finansieringstjänst för företagsfinansiering. Vi konkurrensutsätter 30 banker och långivare, där vissa specialiserar sig på just checkkredit. Genom en ansökan om företagslån kan du få tillgång till flera finansieringstjänster, bland annat företagslån, checkkredit, fastighetslån, factoring eller företagsleasing. Sedan start har Krea hjälpt över 20 000 svenska små- och medelstora företag få tillgång till företagslån och andra finansieringslösningar
- Endast en kreditupplysning
- Specialister på checkkredit
- Förslag redan inom 1 dag
Krea - när villkor är viktigt
Störst nätverk
Vi konkurrensutsätter flest banker och långivare på marknaden. Det säkerställer att du hittar rätt checkkredit för just ditt företag.
Snabbt men professionellt
Du slipper söka hos 30 banker själv och får snabbt en översikt av möjliga lösningar på företagskredit.
Bättre villkor
Genom att använda vår tjänst ökar du dina chanser för bäst villkor. Vi sammanställer alla kostnader så att du slipper dolda avgifter.
Om checkkredit för företag
Vad är checkkredit?
Checkkredit är en smidig finansieringslösning för företag. Det kallas också för företagskredit eller checkräkningskredit. Det är mest lämpligt för företag som har säsongsvarierande försäljning - till exempel om ni behöver göra större inköp inför julhandeln. Med checkkredit väljer företaget själv hur mycket av krediten som utnyttjas och du betalar endast ränta på det belopp som faktiskt används.
Varför ska mitt företag välja en checkkredit och inte ett lån?
En checkkredit kan agera som en extra säkerhet och ger er en buffert för oförutsedda utgifter. Om ni inte använder limiten så betalar ni ingen ränta. En checkräkningskredit är mer flexibelt än ett företagslån, men vanligtvis är företagslån på större belopp. Många företag kombinerar även dessa två tjänster, en basfinansiering genom checkkredit och finansiering av specifika projekt genom företagslån.
Hur mycket kan jag låna i checkkredit till mitt företag?
Det är vanligt att banker och långivare erbjuder en procentsats av företagets omsättning som limit för en checkkredit. En tumregel är att checkkrediten motsvarar 10% av företagets årliga omsättning, men det kan skilja sig åt mellan olika långivare. Innan du gör en ansökan hos Krea kan vi hjälpa dig estimera beloppet på checkkredit ditt företag kan få, dvs estimera låneutrymme, genom vår AI-tjänst.
Teknik som sparar tid åt dig
1Ansök på 5 minuter
Fyll i information om ditt företag. Vi samlar in data automatiskt från publika datakällor, så du slipper göra det.
2Vi sammanställer ditt kreditunderlag
Vi säkerställer att ditt företag presenteras på bästa möjliga sätt för långivarna. Endast en kreditupplysning från UC tas på företaget och eventuella borgensmän.
3Få anpassade förslag
Du får förslag från flera banker och långivare. Vårt system rekommenderar förslag som passar bäst för ditt företags behov.
4Få utbetalt utan krångel
Du kompletterar information och signerar avtal på endast några minuter. Du får din checkkredit utställt inom 2-5 dagar.
Exempelkunder inom företagskredit
Vi har hjälpt över 20 000 företag
Vanliga frågor kring checkkredit
Krea konkurrensutsätter fler än 30 banker och långivare för företagsfinansiering. Följande aktörer har möjlighet att ge er förslag på finansiering för våra olika tjänster.
Företagslån
Marginalen Bank, Froda, Svea Bank, Aros Kapital, Capcito, CapIQ, Capitalbox, Corpia, DBT, Euro Finans, Fedelta, FINQR, FundingPartner, Kameo, Leasio Finans AB, Mynt, OPR, Qred, SBL Finans, Svensk Företagsfinansiering och Treyd.
Fakturaköp
Ikano Bank, A.B.S Global Factoring, Svea Bank, Invoier, Alfa Finans, Billecta, Capcito, CapIQ, Euro Finans, Finansia och FINQR.
Fastighetslån
SBP Nordic, Kameo, Svea Bank, Froda, Aros Kapital, Corpia, DBT, Euro Finans, Froda, FundingPartner och IMH Finans.
Företagsleasing
Vi samarbetar bland annat med Nordic Finance och Marginalen Bank.
För större finansieringslösningar samarbetar Krea med alla relevanta banker inklusive de flesta storbanker, till exempel Nordea och SEB.
För att ansöka om checkkredit ska du som ansöker vara firmatecknare inom företaget, t.ex. VD eller styrelseledamot. Alternativ, ha en ledande befattning i företaget.
Företaget behöver vara aktivt och registrerat i Sverige. Ofta krävs även att en av ägarna är bosatt i Sverige för att checkräkningskrediten ska beviljas. Många långivare kräver även att verksamheten är igång innan att en checkkredit limit kan utställas, då limiten oftast baseras på företagets omsättning.
För att en checkräkningskredit ska beviljas behöver företaget vara ett aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. Vi kan inte hjälpa dig om du är privatperson eller som du har ett skalbolag, lagerbolag eller filialbolag.
Långivaren ställer ut en kreditlimit för ditt företag. Limiten är oftast giltig under ett års tid och kan justeras i linje med ditt företags senaste omsättning. Säljer ni mer, så ökar förmodligen behovet att öka limiten också.
Om ni inte använder limiten betalar ni ingen ränta. Det är vanligt att storbankerna tar ut en kostnad för outnyttjad limit utöver ränta på checkkreditens utnyttjade belopp. Många digitala långivare tar endast en kostnad för den utnyttjade krediten. Amortering sker enligt avtal med långivare men det är mer vanligt att en checkkredit är amorteringsfritt och inte behöver återbetalas.
Kostnader för en checkkredit består oftast av en uppläggningsavgift och två olika ränteavgifter.
- Dispositionsränta: Räntan för beloppet som du använder och har utestående. På större checkkrediter kan räntan vara presenterad som årsränta, och för mindre krediter presenterar man oftast månadsränta.
- Kontraktsränta: Den fasta limitavgiften man betalar för antingen hela limitbeloppet eller för den outnyttjade delen av krediten.
Oftast betalar företaget endast ränta på pengarna man använder. Räntesatsen skiljer sig starkt mellan olika leverantörer, men är i grunden likt kostnaden för ett företagslån.
Företagslån innebär att ni betalar ränta på hela beloppet som långivaren godkänner och betalar ut till ditt företag från första dagen. När du tar en checkkredit betalar du endast ränta på beloppet du använder.
Utöver räntebetalningar brukar beloppet vanligtvis vara mindre för en checkkredit och oftast direkt kopplat till företagets omsättning. För ett företagslån är det mer vanligt att kunna låna upp till 20-30% av omsättningen.
Det finns flera fördelar med att ansöka om checkkredit via en förmedlare än hos t.ex. er bank eller långivare;
- Via en förmedlare konkurrensutsätter du bankerna mot varandra - och pressar dem till att ge dig bästa möjliga villkor.
- Du är aldrig bunden till en förmedlare - om det inte längre är fördelaktigt att vara kvar hos samma bank, kan du enkelt få nya förslag via en förmedlare.
- Det är rekommenderat att ansöka hos en förmedlare innan du går in i förhandling med din företagsbank - eftersom du får flera förslag att sen ta med dig i förhandlingen, där din bank pressas till att erbjuda lika bra eller bättre villkor än vad du redan fått hos andra långivare.
- Via Krea får du en mer transparent och ärlig jämförelse - Du får en bättre helhetsbild och undviker dolda avgifter eftersom kostnader och villkor ställs emot varandra och presenterar likvärdigt.
Ja, även nystartade företag kan få checkkredit.
Dock är det viktigt att ditt företag har börjat sälja och kan påvisa omsättning, även om det inte är för ett helt år. För nystartade företag är det dessutom rekommenderat att lägga med följande i ansökan:
- Affärsplan, här kan du hitta en mall för att skapa din affärsplan.
- Budget, här kan du hitta en mall för att skapa din budget.
Detta kan hjälpa att ge långivare en indikation om hur stor checkkredit ditt företag behöver även när bolagets första bokslut inte är klart än.
Att du har betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att du ska få en checkkredit beviljad.
Varje långivare gör en individuell bedömning på ditt företags återbetalningsförmåga, och förslagen som du får kan variera beroende på betalningsanmärkningarnas karaktär.
Innan du gör en ansökan hos oss kan du alltid uppskatta ditt företags låneutrymme, helt kostnadsfritt och utan kreditupplysning, via vår AI-tjänst.
Ja, även om fler än 30 banker och andra långivare tar del av informationen registreras endast en UC på ditt företag och en UC på dig om du är borgensman.
Observera att långivarna tar ytterligare kreditupplysningar inom ramen av låneförmedling på uppdrag av KREA Technology AB, men dessa upplysningar räknas INTE som en separat UC och påverkar inte er kreditvärdighet. Detta då Krea har ett samarbete med UC som låter flera långivare ta del av en och samma UC.
Långivarna kan ibland ta upplysningar via andra institut (t.ex. via CreditSafe eller Bisnode), men att dessa tas påverkar varken bolagets eller angivna personers kreditvärdighet.
Att göra en ansökan för checkkredit tar bara fem minuter hos oss. När du gör din begäran, skickar vi den vidare till våra banker och långivare. Inom en dag kommer du att få förslag på checkkredit från dem.
När du har hittat ett förslag på checkkredit som du är intresserad av, kan du gå vidare med det och komma i kontakt med långivaren. Beroende på storleken på finansieringen eller om ytterligare information behövs, kan tiden det tar innan utbetalning sker variera lite.
Om checkkrediten är för ett lägre belopp, sker utbetalningen oftast samma dag. För checkkredit med högre belopp, där en mer grundlig riskbedömning behövs, kan det ta ungefär en vecka.
Det finns en del saker du kan göra för att få bästa möjliga villkor på en checkkredit:
- Se till att du har en bra kreditvärdighet: Banker och andra långivare vill veta att du är en ansvarsfull låntagare och att du har en historik av att betala tillbaka lån i tid. En bra kreditvärdighet kan hjälpa dig att få bättre villkor på en checkkredit.
- Jämför olika erbjudanden: Det finns många olika banker och andra långivare som erbjuder checkkrediter, så det kan vara lönsamt att jämföra olika erbjudanden för att hitta det som passar dig bäst. Det lönar sig även att jämföra olika produkter, såsom företagslån och factoring om det kan vara en bättre lösning för ditt företag.
- Se till att du förstår alla villkor och kostnader: Var noga med att läsa igenom alla villkor och kostnader som gäller för checkkrediten innan du accepterar den. Se till att du förstår allt som står i avtalet, inklusive amorteringskrav, räntekostnader och eventuella avgifter. Du kan alltid höra av dig till Krea för frågor.
Utöver ovan, rekommenderar vi att du tar med så mycket relevant information som möjligt för långivarna när du skapar ansökan om företagslån.
Exempel på information som är intressant för långivarna är: