Företagslån ränta
Vad är en rimlig ränta på mitt företagslån?
Räntan på företagslånen som du erbjuds skiljer sig från långivare till långivare då de ser olika på din företagsverksamhet och er eventuella affär. Hur långivarna fastställer deras räntor på företagslån är i det allra flesta fallen hemligt, det är därför fördelaktigt att jämföra olika räntor på företagslån så att du kan hitta det förslag som passar ditt företag bäst.
Räntan på ett företagslån kan ligga någonstans mellan 4% - 30% per år. Räntan skiljer sig baserat på ditt företags kreditbetyg, återbetalningstid och industri som kan ha en stor påverkan på räntan på ditt företagslån.
- Företagslån med fast ränta har oftast en ränta från 5% - 12% per år. Storbanker kan erbjuda lägre räntor på företagslån, då deras upplåningskostnader är lägre. Det finns dock flera nya långivare på marknaden som har en rimlig årsränta som börjar runt 5% per år.
- Företagslån med rörlig ränta baserar räntan på en refinansieringsränta. Om refinansieringsräntan ökar, så ökar också räntan på ditt företagslån. Utöver refinansieringsräntan betalar man ett påslag som kan variera mellan 4-10% per år. Tillsammans med refinansieringsräntan ligger kostnader för företagslån med rörlig ränta oftast runt 6%-12% per år. Så det skiljer sig inte mycket från företagslån med fast ränta.
- Företagslån med en månadskostnad har oftast en ränta från 1 - 4% per månad. Det är bara nischbanker och digitala långivare som erbjuder dessa krediter. Räntan skulle då motsvara en årsränta från 12-48% - men oftast betalas krediten tillbaka på förtid vilket innebär att räntan på företagslånet blir mindre i praktiken.
- Kostnadsfritt
- Alla förslag inom 1 dag
- Endast 1 kreditupplysning
Krea - När villkor är viktigt
Få bättre ränta
Vi konkurrensutsätter flest långivare på marknaden så att du kan få bättre ränta på ditt företagslån.
Snabbt men professionellt
Du slipper söka hos 30 banker själv och får snabbt en översikt av möjliga finansieringslösningar.
Personlig rådgivning
Vi hjälper er att sammanställa rätt underlag. Våra finansieringsexperter hjälper dig att få din förfrågan beviljad till bästa möjliga villkor
Vad blir kostnaden på ett företagslån?
Om ränta på företagslån
Vad är ränta på ett företagslån?
Långivarna har ofta olika sätt att kommunicera sin ränta vilket gör det svårare för företagare att förstå skillnaden mellan olika typer av återbetalningar. Denna text är till för att klargöra skillnader i ränta på företagslån och göra det enkelt för företagare att förstå olika återbetalningsupplägg.
Olika räntor på företagslån
Årsränta & månadsavgift
- Årlig ränta: För större finansieringar och längre återbetalningstider sätter banker oftast en årlig ränta. Det innebär att du betalar till exempel 5% av den återstående skulden varje år samtidigt som du amorterar ditt företagslån vilket minskar räntekostnaden vid varje återbetalningstillfälle.
- Månadsavgift: För korta finansieringar eller, i de allra flesta fallen, krediter som går att lösa i förtid, sätter banken eller långivaren en fast månadsavgift för företagslånet. Denna månadsavgift innefattar alla kostnader för lånet (och därmed inga dolda avgifter) och betalas utöver amorteringen av lånet. Månadsavgiften brukar definieras som en typ av ränta på företagslånet vilket innebär att man betalar en procentuell andel av det ursprungliga lånebeloppet i avgift. Räntekostnaderna (eller månadsavgiften) förändras därför inte under återbetalningen och den totala kostnaden för finansieringen är förutbestämd.
Många mindre företag brukar föredra ett upplägg med en fast månadsavgift på sitt företagslån då man har flexibilitet att betala tillbaka lånet när man vill och månadskostnaderna inte förändras över tid. Räntan på företagslånet brukar dock vara högre för denna typ av upplägg, en återbetalning med årlig ränta resulterar därför oftast i lägre räntekostnader.
Så får du bättre ränta på företagslån
1Ansök med rätt belopp
Genom att använda Kreas Låneindikator kan du se vilket belopp som ger dig bäst ränta på företagslån. Låneindikatorn tar 30 sekunder att fylla i och sker utan kreditupplysning.
2Lägg till rätt information
Krea är uppkopplat till banker och bokföringssystem så att du enkelt kan lägga till information om ditt företag. Du väljer själv vad du vill lägga till och vi delar bara information om det hjälper dig att få bättre ränta på ditt företagslån.
3Välj bland flera förslag
Långivare och banker ger dig förslag inom 1 dag. Vi samarbetar med flest banker och långivare, vilket ger bäst chanser till bra villkor och ränta.
Exempelkunder inom företagslån
Sveriges nöjdaste kunder
Frågor och svar
Vad marknadsräntan för företagslån ligger på kan skilja sig löpande beroende på många faktorer och ytters styrs den av den s.k. ‘styrräntan’. Styrräntan är den ränta som styr till vilka räntor bankerna kan placera och låna pengar genom Riksbanken. Bankernas in- och utlåningsräntor i Riksbanken påverkar i sin tur bankernas räntor på lån.
Svar angående vilken marknadsränta vi har nu och som ni kan få beviljat får ni bäst svar på vid en ansökan hos Krea. Via vår tjänst samlar vi in svar från många olika banker och långivare och konkurrensutsätter villkoren, vilket ofta leder till att ni får en bättre ränta och bättre villkor.
Långivarna har olika kreditprocesser vilket leder till att förslagen du får på företagslån skiljer sig åt. Detta resulterar i att Kreas tjänst anpassar rekommendationen på finansieringslösning för varje enskild låneansökan, fullständigt baserat på det individuella företagets förutsättningar.
Vissa långivare utmärker sig att kunna erbjuda större lånebelopp. Andra långivare har förmånliga villkor. Att konkurrensutsätta långivare genom en kreditförmedlare likt Krea säkerställer att du får bättre villkor.
Innan du gör en ansökan hos oss kan du alltid estimera ditt företags låneutrymme, helt kostnadsfritt och utan kreditupplysning, via vår AI-tjänst.
Klicka här för att komma till tjänsten.
För att ansöka om finansiering hos Krea ska du som ansöker vara firmatecknare inom företaget, t.ex. VD eller styrelseledamot. Företaget måste också vara registrerat i och vara aktivt i Sverige samt ha en verklig huvudman registrerad.
Skulle du inte vara firmatecknare men ha en ledande roll i bolaget kan du alltid höra av dig till vår kundservice, kundservice@krea.se för assistans med ansökan.
Vi kan inte hjälpa dig om du är privatperson eller som du har ett skalbolag, lagerbolag eller filialbolag.
Det bästa sättet att få reda på vilka villkor just ditt företag kan få är att göra en ansökan hos Krea. En ansökan är inte bindande och vi delar inte med oss av dina kontaktuppgifter förens du har valt ett erbjudande du vill gå vidare med.
När du får förslag hjälper vi dig också att jämföra den totala kostnaden genom att räkna ut en “jämförbar ränta”.
Vi rekommenderar därför att du skapar en ansökan för att få bästa möjliga svar.
Det finns flera fördelar med att ansöka via en förmedlare än hos t.ex. er företagsbank eller enskilda långivare;
- Via en förmedlare konkurrensutsätter du bankerna mot varandra - och pressar dem till att ge dig bästa möjliga ränta och villkor på företagslån.
- Du är aldrig bunden till en förmedlare - är det inte längre fördelaktigt att vara kvar hos samma bank, kan du via en förmedlare enkelt få nya förslag och byta.
- Det är rekommenderat att ansöka hos en förmedlare innan du går in i förhandling med din företagsbank - eftersom du får flera förslag att sen ta med dig i förhandlingen, där din bank pressas till att erbjuda lika bra eller bättre villkor än vad du redan fått hos andra långivare.
- Via förmedlare får du en mer transparent/ärlig jämförelse - eftersom villkoren i förslagen ställs i förhållande till varandra får du en bättre helhetsbild över kostnaderna och undviker dolda avgifter.
Ja, även nystartade företag kan få företagslån.
Eftersom ett nystartat företag har mindre historisk data att visa upp är det rekommenderat att inkludera nedan underlag vid er ansökan;
- Affärsplan, här kan du hitta en mall för att skapa din affärsplan.
- Budget, här kan du hitta en mall för att skapa din budget.
Detta kan ge en indikation om återbetalningsförmågan för företagslånet även när bolagen inte har ett bokslut klart än.
Att du har betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att du ska få företagslån. Att ha betalningsanmärkningar behöver inte betyda att ditt företag inte har någon framtida återbetalningsförmåga.
Varje långivare gör en individuell bedömning på ditt företags återbetalningsförmåga, och låneförslag som du får kan variera beroende på betalningsanmärkningarnas karaktär.
Innan du gör en ansökan hos oss kan du alltid estimera ditt företags låneutrymme, helt kostnadsfritt och utan kreditupplysning, via vår AI-tjänst.
Klicka här för att komma till tjänsten.
Hos Krea kan du ansöka om:
- företagslån till aktiebolag
- företagslån till enskild firma
- företagslån till handelsbolag
- företagslån till kommanditfirma
Krea konkurrensutsätter fler än 30 banker och långivare för företagsfinansiering. Följande aktörer har möjlighet att ge er förslag på finansiering för våra olika tjänster.
Företagslån
Marginalen Bank, Froda, Svea Bank, Aros Kapital, Capcito, CapIQ, Capitalbox, Corpia, DBT, Euro Finans, Fedelta, FINQR, FundingPartner, Kameo, Leasio Finans AB, Mynt, OPR, Qred, SBL Finans, Svensk Företagsfinansiering och Treyd.
Fakturaköp
Ikano Bank, A.B.S Global Factoring, Svea Bank, Invoier, Alfa Finans, Billecta, Capcito, CapIQ, Euro Finans, Finansia och FINQR.
Fastighetslån
SBP Nordic, Kameo, Svea Bank, Froda, Aros Kapital, Corpia, DBT, Euro Finans, Froda, FundingPartner och IMH Finans.
Företagsleasing
Vi samarbetar bland annat med Nordic Finance och Marginalen Bank.
För större finansieringslösningar samarbetar Krea med alla relevanta banker inklusive de flesta storbanker, till exempel Nordea och SEB.
På Krea kan du jämföra företagslån från olika banker och långivare helt kostnadsfritt. För varje förmedlad ansökan via oss får vi en kommission av våra långivare. I och med detta blir det ingen extra kostnad för dig som söker företagslån, utan kostnaden bärs av långivaren.
Att göra en ansökan är aldrig bindande och vi får aldrig betalt förrän du hittat ett företagslån som du är nöjd med och har fått utbetalt. Vi är därför på din sida i förhandlingarna fram till ditt företag har hittat rätt företagslån.
Ja, du kan i många fall betala av hela eller delar av ett företagslån i förtid. I flera fall är det avgiftsfritt och hos vissa långivare kan det finnas en mindre avgift för att göra detta.
Denna information framgår tydligt när du fått dina olika förslag för företagslån.
Ja, även om fler än 30 banker och andra långivare tar del av informationen registreras endast en UC på ditt företag och en UC på dig om du är borgensman.
Observera att långivarna tar ytterligare kreditupplysningar inom ramen av låneförmedling på uppdrag av KREA Technology AB, men dessa upplysningar räknas INTE som en separat UC och påverkar inte er kreditvärdighet. Detta då Krea har ett samarbete med UC som låter flera långivare ta del av en och samma UC.
Långivarna kan ibland ta upplysningar via andra institut (t.ex. via CreditSafe eller Bisnode), men dessa påverkar varken bolagets eller angivna personers kreditvärdighet.
En kreditupplysningsförfrågan registreras på det bolag du söker företagslån för, samt en på varje unik borgensman du anger i din ansökan.
Om endast en kreditupplysningförfrågan görs påverkar det inte borgensmannens eller ditt företags kreditvärdighet.
Görs däremot många under samma period kan det påverka borgensmannens eller företagets kreditvärdighet. Våra långivare tar del av den upplysningen som Krea gör och gör inga egna, vilket innebär att endast 1 kreditupplysning registreras trots att flera långivare tar del av den.
Att skapa en ansökan för företagslån tar endast cirka fem minuter hos oss. När du skapar din ansökan skickas den ut till våra banker och långivare. De återkommer till dig sen med förslag på företagslån inom 1 dag.
När du hittat ett förslag på företagslån som är intressant går du vidare med det och kommer i kontakt med den långivaren. Beroende på storlek av finansieringen eller om ytterligare kompletteringar behövs kan tiden till att utbetalning sker skilja sig något.
Är det ett lägre belopp på företagslånet sker utbetalning ofta samma dag. Vid företagslån med högre belopp och där en mer gedigen riskbedömning återstår, kan det ta ungefär en vecka.
Vi rekommenderar att du tar med så mycket relevant information som möjligt för långivarna när du skapar ansökan om företagslån.
Desto mer relevant information som långivarna får, desto mer korrekt blir riskbedömningen som de gör vilket i sin tur leder till att de kan ge de bästa låneförslagen.
Exempel på information som är intressant för långivarna är:
- Balans- och resultaträkning för de senaste 12 månaderna
- Ytterligare säkerheter i form av till exempel en fastighetsinteckning
- Att ni anger minst en borgensman, där ni kan ange er själva eller utomstående person.
- Affärsplan, här kan du hitta en mall för att skapa din affärsplan.
- Budget, här kan du hitta en mall för att skapa en budget.
Ja, för att ansöka om finansiering för att köpa upp ett annat bolag krävs endast att du uppfyller grundkraven för att få företagslån.
Finansiering av ett företagsförvärv kan vara lite mer komplex att bedöma för banker och långivare. Det är därför extra viktigt att du beskriver dina mål och tankar i till exempel ett affärsplan för den verksamheten du tänkte köpa.
Ja. Du kan både ansökan om lån för att köpa en fastighet, men också pantsätta en fastighet som säkerhet för ett företagslån.
När du gör ansökan kommer vi att fråga dig både om syfte för företagslånet men även be dig fylla i denna information vid fastighetsfinansiering:
- Fastighetsbeteckning.
- Marknadsvärdering (finns möjlighet att ladda upp en värdering).
- Köpeskilling.
- Egen insats.
Vilken ränta som är marknadsmässig kan skilja sig löpande beroende på många faktorer och ytters styrs den av den s.k. ‘styrräntan’. Styrräntan är den ränta som styr till vilka räntor bankerna kan placera och låna pengar i Riksbanken. Bankernas in- och utlåningsräntor i Riksbanken påverkar i sin tur bankernas räntor på lån. Den exakta räntesatsen på ditt lån påverkas också av hur mycket pengar du lånar, hur lång löptid lånet har samt ditt företags nuvarande kreditvärdighet.
Via Kreas tjänst kan ni enkelt och snabbt jämföra förslag på företagslån och konkurrensutsätta bankerna vilket ofta leder till att ni får den bästa räntan på marknaden.
Mer om ränta på företagslån
Hur mycket kan man låna på sitt bolag och hur påverkar det räntan?
Ett större företag kan låna upp till 20%-30% av sin omsättning med ett företagslån. Precis som räntan på företagslånet kan lånebeloppet ändras beroende på vilka säkerheter du kan ställa för ditt företagslån.
Innan du gör en ansökan hos Krea kan du uppskatta ditt företags låneutrymme via vår AI-tjänst. Studier visar att företag som ansöker om för stora lånebelopp blir erbjudna sämre ränta. Om ditt maximala låneutrymme är 2 miljoner kronor är det därför bättre att ansöka om ett företagslån på 2 Mkr istället för tex 3 Mkr. Det leder oftast till en lägre ränta.
Hur hjälper Krea mig få bättre ränta på företagslån?
När vi presenterar alla förslag från långivarna på vår plattform så sammanställer vi ytterligare kostnader, som till exempel uppläggningsavgift eller fakturaavgift, till en effektiv jämförbar ränta. Den nya jämförbara räntan gör det enklare för företagare att välja det förslag som passar dem bäst vilket är viktigt då kostnaden på företagslånet ofta har stor betydelse för låntagaren. I kontrast till effektiv ränta kan man använda sig av nominell ränta som är den procentandel av skulden du behöver betala tillbaka under varje år. Denna innehåller därmed inte avgifter.