Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Företagslån ränta

Få flera förslag på företagslån och välj den bästa räntan

Vad är en rimlig ränta på mitt företagslån?

Räntan på företagslånen som du erbjuds skiljer sig från långivare till långivare då de ser olika på din företagsverksamhet och er eventuella affär. Hur långivarna fastställer deras räntor på företagslån är i det allra flesta fallen hemligt, det är därför fördelaktigt att jämföra olika räntor på företagslån så att du kan hitta det förslag som passar ditt företag bäst. Genom att jämföra olika förslag kan du hitta ett företagslån med låg ränta.

Räntan på ett företagslån kan ligga någonstans mellan 4% - 30% per år. Det är svårt att sätta en genomsnittlig ränta på företagslån. Räntan skiljer sig baserat på ditt företags kreditbetyg, återbetalningstid och industri som kan ha en stor påverkan på räntan på ditt företagslån.

  • Företagslån med fast ränta har oftast en ränta från 5% - 12% per år. Storbanker kan erbjuda lägre räntor på företagslån, då deras upplåningskostnader är lägre. Det finns dock flera nya långivare på marknaden som har en rimlig årsränta som börjar runt 5% per år.
  • Företagslån med rörlig ränta baserar räntan på en refinansieringsränta. Om refinansieringsräntan ökar, så ökar också räntan på ditt företagslån. Utöver refinansieringsräntan betalar man ett påslag som kan variera mellan 4-10% per år. Tillsammans med refinansieringsräntan ligger kostnader för företagslån med rörlig ränta oftast runt 6%-12% per år. Så det skiljer sig inte mycket från företagslån med fast ränta.
  • Företagslån med en månadskostnad har oftast en ränta från 1 - 4% per månad. Det är bara nischbanker och digitala långivare som erbjuder dessa krediter. Räntan skulle då motsvara en årsränta från 12-48% - men oftast betalas krediten tillbaka på förtid vilket innebär att räntan på företagslånet blir mindre i praktiken.
  • Kostnadsfritt
  • Alla förslag inom 1 dag
  • Endast 1 kreditupplysning
Börja här
eller
Uppskatta ditt låneutrymme
Svar direkt, utan kreditupplysning
4.7 / 5
183 omdömen

Krea - När villkor är viktigt

Få bättre ränta

Vi konkurrensutsätter flest långivare på marknaden så att du kan få bättre ränta på ditt företagslån.

Snabbt men professionellt

Du slipper söka hos 30 banker själv och får snabbt en översikt av möjliga finansieringslösningar.

Personlig rådgivning

Vi hjälper er att sammanställa rätt underlag. Våra finansieringsexperter hjälper dig att få din förfrågan beviljad till bästa möjliga villkor

Vad blir kostnaden på ett företagslån?

Använd vår lånekalkylator för att räkna på kostnaden för ett företagslån.

Om ränta på företagslån

Vad är ränta på ett företagslån?

Långivarna har ofta olika sätt att kommunicera sin ränta vilket gör det svårare för företagare att förstå skillnaden mellan olika typer av återbetalningar. Det är också därför svårt att sätta en snittränta på företagslån. Denna text är till för att klargöra skillnader i ränta på företagslån och göra det enkelt för företagare att förstå olika återbetalningsupplägg.

Olika räntor på företagslån

Årsränta & månadsavgift

  • Årlig ränta: För större finansieringar och längre återbetalningstider sätter banker oftast en årlig ränta. Det innebär att du betalar till exempel 5% av den återstående skulden varje år samtidigt som du amorterar ditt företagslån vilket minskar räntekostnaden vid varje återbetalningstillfälle.
  • Månadsavgift: För korta finansieringar eller, i de allra flesta fallen, krediter som går att lösa i förtid, sätter banken eller långivaren en fast månadsavgift för företagslånet. Denna månadsavgift innefattar alla kostnader för lånet (och därmed inga dolda avgifter) och betalas utöver amorteringen av lånet. Månadsavgiften brukar definieras som en typ av ränta på företagslånet vilket innebär att man betalar en procentuell andel av det ursprungliga lånebeloppet i avgift. Räntekostnaderna (eller månadsavgiften) förändras därför inte under återbetalningen och den totala kostnaden för finansieringen är förutbestämd.

Många mindre företag brukar föredra ett upplägg med en fast månadsavgift på sitt företagslån då man har flexibilitet att betala tillbaka lånet när man vill och månadskostnaderna inte förändras över tid. Räntan på företagslånet brukar dock vara högre för denna typ av upplägg, en återbetalning med årlig ränta resulterar därför oftast i lägre räntekostnader.

Så får du bättre ränta på företagslån

1Ansök med rätt belopp

Genom att använda Kreas Låneindikator kan du se vilket belopp som ger dig bäst ränta på företagslån. Låneindikatorn tar 30 sekunder att fylla i och sker utan kreditupplysning.

2Lägg till rätt information

Krea är uppkopplat till banker och bokföringssystem så att du enkelt kan lägga till information om ditt företag. Du väljer själv vad du vill lägga till och vi delar bara information om det hjälper dig att få bättre ränta på ditt företagslån.

3Välj bland flera förslag

Långivare och banker ger dig förslag inom 1 dag. Vi samarbetar med flest banker och långivare, vilket ger bäst chanser till bra villkor och ränta.

Exempelkunder inom företagslån

MIN Bygg och Projektledare i Sundbyberg

Vi hade inga intäkter under några månader och sökte därför lån för att uppehålla likviditeten. Hos Krea gick det bra att ansöka om företagslån och det var smidigt. Vi börjar nu se en uppgång på beställningar igen.

Tack vare företagslånet kan vi fortsätta hålla bolaget vid liv tills krisen börjar luckra upp sig igen.

Mikael Nybroe, Grundare

dBlux

På grund av corona-krisen har efterfrågan sjunkit samtidigt som befintliga beställningar har avbokats. Företagslånet hjälper mig att betala hyra och löpande kostnader tills förhoppningsvis restriktionerna om större folksamlingar börjar tillåtas.

Har tidigare ansökt om företagslån hos vår husbank. Men servicen är för dålig och det tar 10 dagar bara för att få svar på ett mail. Hos Krea gick det snabbt och smidigt att ansöka om företagslån, och jag fick svar direkt.

Magnus Strandell, Grundare

Karisma Rekrytering

Vi hade möjlighet att göra en investering som skulle stärka vår position på marknaden ytterligare när det gäller rekryteringstjänster. Vi upplevde Krea som en ny typ av och märkbart mer serviceinriktad förmedlare av företagslån än vad vi tidigare har kommit i kontakt med.

Helt enkelt trevlig och professionell service med rimliga räntor utan "onödigt krångel".

Kurt Ståhl, VD

N-O Däck och Bilreparationer

Vi behövde stärka likviditeten i bolaget under en kortare period. Vi kontaktade då Krea och vips började erbjudanden om företagslån ramla in.

Vi är mycket nöjda med den hjälpen vi fick.

Snabbt, smidigt och enkelt verkar vara nyckelorden. Tack Krea för snabb service och trevligt bemötande - rekommenderas starkt!

Nils-Olov Johansson, VD

Sveriges nöjdaste kunder

4.7 / 5
183 omdömen

Frågor och svar

Mer om ränta på företagslån

Hur mycket kan man låna på sitt bolag och hur påverkar det räntan?

Ett större företag kan låna upp till 20%-30% av sin omsättning med ett företagslån. Precis som räntan på företagslånet kan lånebeloppet ändras beroende på vilka säkerheter du kan ställa för ditt företagslån.

Innan du gör en ansökan hos Krea kan du uppskatta ditt företags låneutrymme via vår AI-tjänst. Studier visar att företag som ansöker om för stora lånebelopp blir erbjudna sämre ränta. Om ditt maximala låneutrymme är 2 miljoner kronor är det därför bättre att ansöka om ett företagslån på 2 Mkr istället för tex 3 Mkr. Det leder oftast till en lägre ränta.

Hur hjälper Krea mig få bättre ränta på företagslån?

När vi presenterar alla förslag från långivarna på vår plattform så sammanställer vi ytterligare kostnader, som till exempel uppläggningsavgift eller fakturaavgift, till en effektiv jämförbar ränta. Den nya jämförbara räntan gör det enklare för företagare att välja det förslag som passar dem bäst vilket är viktigt då kostnaden på företagslånet ofta har stor betydelse för låntagaren. I kontrast till effektiv ränta kan man använda sig av nominell ränta som är den procentandel av skulden du behöver betala tillbaka under varje år. Denna innehåller därmed inte avgifter. Det är därför fördelaktigt att jämföra när du ska ta ett banklån till ditt företag och vill ha den bästa räntan.