Maskinfinansiering | Räkna på kostnaden för maskinlån och leasing
Här går vi igenom olika termer inom maskinfinansiering, hur du gör en kalkyl för maskinfinansiering, hur du går tillväga för att skaffa maskinfinansiering och vilka olika objekt som går att finansiera.
Vad är maskinfinansiering?
Att hitta finansiering för större maskiner kallas för maskinfinansiering. Stora maskiner är förstås dyra, och det kan vara knepigt för många företag att betala av en hel maskin på en gång. Företagets kassaflöde kanske inte klarar av en stor engångskostnad utan att det får problem med att betala sina löpande utgifter. Maskinfinansiering är ett bra alternativ för att binda mindre kapital och klara av större inköp.
Gratis kalkyl | Räkna på månadskostnaden
Många företagare undrar vad det kostar att leasa en maskin eller vad månadskostnaden för ett företagslån är.
Vi har tagit fram två maskinfinansierings-kalkylatorer där du kan räkna ut månadskostnaden för leasing och maskinlån:
- Leasing kalkylator maskin
- Maskinlån kalkyl (kan användas för båda avbetalning och maskinlån)
Alla våra kalkylatorer för maskinfinansiering är kostnadsfri att använda.
Det finns tre olika sätt att finansiera ett maskininköp
Maskinlån (också kallad “företagslån maskin”)
Ett vanligt företagslån som kan användas för att köpa in en maskin. Företagslånet kan vara utan säkerhet vid lägre belopp. Vid större belopp (mer än 1 miljoner kronor) är det vanligt att banken kräver en företagsinteckning som säkerhet, vilket innebär att icke fasta tillgångar (till exempel maskinen) står som säkerhet. Till skillnad från avbetalning och leasing är maskinen inte öronmärkt för banken och företaget kan fritt välja att sälja maskinen vidare. Det är också vanligare att använda ett maskinlån för begagnade objekt då det kan vara svårare att hitta ett leasingbolag som finansierar dessa.
Avbetalning maskin
Med en avbetalning delar du upp inköpspriset i flera delar över tid. Skillnaden med leasing och avbetalning är att du äger maskinen under tiden för avbetalningsplanen. Dock kan en finansiär eller långivare ha äganderättsförbehåll om du mot förmodan inte skulle klara av att betala av. Ditt företag har även rätt att återbetala en större summa under löptiden för att minska på avbetalningar längre fram. Exempelvis om du har en avbetalning för en grävmaskin som ditt företag införskaffat och vill betala av i förtid.
Leasa maskin
Att leasa maskin innebär att du hyr maskinen under en längre tid. Maskinen tillhör fortfarande maskinleverantören. Fördelen är att du som hyr inte behöver binda upp kapital och belastar inte skuldsidan i balansräkningen. Leasingtiden anpassas till maskinens livslängd, ofta 36-72 månader beroende på vad det är för typ av maskin. För långivare är leasing ett attraktivt alternativ då det leder till mindre risk för dem. Eftersom leasingobjektet fortfarande tillhör leverantören är risken att långivarna inte får tillbaka sina pengar lägre. I värsta fall så kan de sälja maskinen och återfå pengarna på det sättet. Detta i sin tur gör att de kan bevilja ett högre belopp för leasing än de skulle kunna för t ex ett rent företagslån.
Är det enkelt att jämföra månadskostnaden på maskinfinansiering?
Du kan enkelt jämföra månadskostnaden i vår kalkyl för maskinfinansiering. Dock ska du tänka på två saker som gör jämförelse något svårare:
- Restvärde: Leasingavtal specificerar oftast ett restvärde. Restvärdet innebär att månadskostnaden är lägre, men att du behöver betala den till leasingbolaget när avtalet löper ut. Därför har leasing oftast en lägre månadskostnad än maskinlån, men den totala kostnaden kan ändå bli större på leasing.
- Första förhöjd hyra: Leasingavtal specificerar oftast en första förhöjd hyra. Det motsvarar kontantinsatsen som företaget själv behöver betala i samband med första månadsfakturan. Därför kan du oftast bli beviljad ett högre belopp vid leasing leasing jämfört med företagslån för att köpa en maskin - dock ska ju första förhöjda hyran redan betalas med första månadsfakturan.
Istället för att kolla på månadskostnaden borde du egentligen jämföra avtal baserat på deras effektiva årsränta. Genom Krea kan du skapa en ansökan för leasing av maskin och maskinlån med en ansökan. Du får skarpa offerter från leasingbolag och långivare och kan jämföra den effektiva räntan på leasing bland olika avtal.
Hur funkar maskinfinansiering?
Det finns flera långivare och banker som erbjuder maskinfinansiering. Hur det rent praktiskt kan gå till kan vara olika mellan aktörerna, men i breda drag kan företag följande steg:
- Välj maskin eller objekt, och leverantör. Välj den maskin och leverantör som passar ditt företag bäst.
- Upphandla avtal med långivaren eller leasingbolag. Det bästa sätt att jämföra mellan leasing eller avbetalning och ett maskinlån är att jämföra den effektiva årsräntan. Du kan upphandla maskinfinansiering genom Krea och konkurrensutsätter 30 banker och långivare med en ansäkan.
- Långivaren beställer maskinen. Om du väljer att gå vidare med leasing så betalar långivaren maskinen åt dig. Vid maskinlån gör du betalningen direkt till leverantören.
- Gör avbetalningar enligt kontraktet. Betala månadskostanden enligt avbetalningsplan som finns med i kontraktet.
Följande maskiner kan finansieras
Genom ett maskinlån kan alla typer av objekt finansieras eftersom pengarna inte är öronmärkta. För leasing är det centrala att utrustningen är leasebar och därmed behöver det vara lösöre och inte fast egendom. De flesta maskiner anses vara lösöre och kan därmed leasas.
Vi har kollat igenom mer än tusen ansökningar från våra kunder. Kunder har tidigare ansökt om att finansiera följande typer av maskiner.
- Entreprenadmaskiner: Bandgrävare, Hjulgrävare, Minigrävare, Grävlastare, Traktorgrävare, Redskapsbärare, Sopmaskiner, Cirkelsågar, Betongpump, Betongslip, Borrmaskin, Hjullastare, Asfaltsfräsmaskin, Borrigg, Borrvagn, HTC maskin, Kantlistmaskin, Kantvik, Skurmaskin, Borrmaskin, Listhyvel, Målerimaskin, Markvibrator, Maskinsläp, Skylift, Teleskoplastare.
- Skogsmaskiner: Skördare, Lastmaskin, Släntklippare, Traktor, Snöröjare, Kompaktlastare, Skotare, Slåtterarm
- Bilverkstad: Billyftar / Pelarlyft, Däckmaskin, Saxlyftar
- Industrimaskiner: Läcksökningsmaskiner, CNC-fräs, Laserskärare, Akustiska kameror, Djupdragare
- Skönhet och vård: Röntgenmaskin, Hifu maskin, Lasermaskin, Tatueringsmaskin
- Handel och Butik: Packmaskiner, Kassamaskin
- Restaurang och mat tillverkningsmaskiner: Fritös, Blandarmaskin, Degblandare, Diskmaskin, Stenugn, Elspis, Matvärmare, Glassmaskin, Kolgrill, Gådis knådare, Grönsaksskärare, Brödugn, Kebabrobot, Kyl och frys, Flaskfyllningmaskin, Etiketteringsmaskin
- Ljus och ljud: Ljusbord, Mixerbord