Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Vad du bör tänka på när du jämför företagslån

Ta tid att läsa igenom olika villkor noggrant innan du tar ett beslut vilken bank du ska välja.

Här är några av de viktigaste villkoren du bör jämföra:

  • Effektiv årsränta: En ränta är tyvärr inte lika med en avgift. Många långivare inom företagslån pratar om ränta, men menar egentligen avgift. Den effektiva årsräntan är även påverkad av olika amorteringstyper. Hos Krea tar vi därför fram en effektiv årsränta så att du enkelt kan jämföra olika företagslån.
  • Bindningstid: De flesta företagslån har ingen uppstartskostnad eller kostnad för förtidslösen. Undvik om möjlig låneavtal med uppstartskostnad eller som kräver ränteskillnadsersättning.
  • Säkerheter: Företagslån upp till 2 miljoner kronor har oftast krav på borgensman. Jämför om det krävs endast en eller flera borgensmän för att få ett lån till företaget. Du bör även kolla på andra säkerhetskrav, såsom företagsinteckningar. Dessa är bra, dock kostar det 1% att skapa en företagsinteckning. Kanske något ditt företag vill undvika om ni endast vill låna pengar för en kort tid.
  • Krav på underlag: Kolla igenom krav på kompletteringar. Om banker eller långivare kräver mycket underlag, såsom affärsplan finns det även ett större risk att lånet inte blir utbetalt.
  • Övriga avgifter: Förutom ränta kan det finnas andra avgifter förknippade med företagslån. Dessa kan inkludera uppläggningsavgift, aviavgift och påminnelse- eller förseningsavgifter.