Vi hjälper dig få bättre villkor på fakturaköp
Varför fakturaköp?
Det finns många fördelar för företag som använder sig av fakturaköp. Genom fakturaköp kan företag frigöra kapital, minska det administra arbetet och bättre planera framtida kassaflöden. Med fakturaköp säljer ett företag sina fakturor till en långivare, s.k. factoringbolag, som betalar beloppet på fakturorna direkt. Fakturaköp kan vara extra smidigt för företag vars kunder har längre betalningstid än företaget har till de egna leverantörerna.
Idag finns många aktörer som köper företagsfakturor. Kostnaden och villkoren på fakturaköp skiljer sig mellan olika aktörer. Som företagare gynnas du därför alltid av att jämföra olika förslag. Då kan du säkerställa att du får en finansieringslösning som passar just ditt företag bäst.
Varför Krea?
Krea är en av sveriges ledande jämförelseplattform för fakturaköp. Vi konkurrensutsätter ett flertal långivare och factoringbolag, vilka tävlar om att få dig som kund när du ansöker om fakturaköp. När du jämför förslag på fakturaköp kan ditt företag välja det förslag som passar den egna verksamheten bäst, till marknadsledande villkor. Sedan start har Krea hjälp över 15 000 svenska små- och medelstora företag få tillgång till factoring och andra finansieringslösningar.
- Specialister på företagsfinansiering
- Alla förslag inom 1 dag
- Kostnadsfritt
Krea - när villkor är viktigt
Bättre pris
Få förslag på löpande fakturaköp från flera factoringbolag. Välj sedan det bästa.
Enkelt och smidigt
Sköt hela processen digitalt. Få betalt av factoringbolaget direkt.
Sveriges nöjdaste kunder
Fler än 15 000 företag har fått hjälp med finansiering hos oss.
Om fakturaköp
Fakturaköp – hur fungerar det?
Fakturaköp innebär att ett företag köper dina fakturor i utbyte mot pengar; detta passar bolag som vill växa och behöver snabb tillgång till likviditet. Fakturaköp för företag är ett relativt nytt sätt att finansiera sin verksamhet på och har vuxit i popularitet med åren.
Fakturaköp - vad kostar det?
Priset på fakturaköp varierar. Vanligtvis brukar det ligga på mellan 95 - 99 procent av fakturans värde. För att ett factoringbolag ska köpa din faktura krävs att den är obetald, inte har förfallit eller är äldre än 10 dagar gammal, samt att fakturamottagaren är kreditvärdig. Ibland finns ytterligare krav från företaget som ska köpa fakturan, men detta framgår när du får ett förslag från dem.
Fakturaköp vs factoring - vad är skillnaden?
Belåning av fakturor och fakturaköp kallas gemensamt för factoring, ett begrepp som används både i Sverige och internationellt. Ofta pratar de flesta om ungefär samma sak när de säger factoring, fakturaköp och fakturabelåning. Däremot skiljer sig olika företags erbjudanden åt, vilket gör att det är fördelaktigt att jämföra förslag från olika aktörer.
Så fungerar det
Läs om några finansieringar vi är extra stolta över
Vanliga frågor om fakturaköp
Fakturaköp är för företag som vanligtvis får betalt senare, men har sina utgifter idag. Om du har kunder som betalar sina fakturor med 30, eller upp till 180 förfallodagar - då kan fakturaköp vara ett bra alternativ för att snabbt få in kapital.
Fakturaköp innebär att du säljer eller belånar ditt företags fakturor. När du gör detta får du kontanta medel som direkt kan användas i verksamheten. Hos Krea kan du lära dig om fördelarna med fakturaköp, och få hjälp att hitta den bästa lösningen för ditt företag.
I Sverige blandas oftast begreppen factoring, fakturaköp och fakturabelåning. Vid ett fakturaköp säljs fakturorna till factoringbolaget. Vid fakturabelåning får du istället ett lån där fakturornas värden utgör säkerheten.
Prisförslagen som man får för fakturaköp kan skilja sig stort - allt från mellan 0,5% till 3% i kostnad för en faktura med 30 dagars betalningsvillkor. Genom att jämföra olika förslag på Kreas plattform kan du vara säker på att du hittar det bästa priset på fakturaköp.
Hos Krea är det också enkelt att lägga upp rätt underlag till din ansökan som t.ex. reskontra och bokföringsdata. Det är sedan enkelt att jämföra de olika förslagen och deras totalkostnader så att du slipper dolda avgifter på ditt löpande fakturaköp.
Att få prisförslag är kostnadsfritt. För att förbättra dina chanser att få så bra villkor som möjligt ställer vi några frågor för att lära känna ditt företag bättre.
Din ansökan når flera olika factoringbolag som gör en bedömning av ditt företag och dess ekonomiska situation. De återkopplar därefter med förslag om fakturaköp inom 1 dag.
För att ansöka om fakturaköp hos Krea behöver du först och främst vara verklig huvudman hos det ansökande företaget. En verklig huvudman har en ledande roll och kan vara en firmatecknare inom företaget, som t.ex. VD eller styrelseledamot. Det ansökande företaget måste också vara registrerat och aktivt i Sverige.
Utöver detta finns det några minimikrav på fakturaköp:
- Återkommande försäljning - Genom att använda löpande fakturaköp kan du få bättre villkor. Därför har vi som krav att man ska sälja mer än en faktura för att kunna teckna fakturaköp hos oss.
- Maximalt 90 förfallodagar - För finansiering över längre sikt rekommenderar vi företagslån istället för fakturaköp då företagslån då ofta har bättre villkor.
- Fakturamottagaren är kreditvärdig - Genom att ansöka hos flera olika factoringbolag på samma gång kan du få en bild av hur stor del av er försäljning som du har möjlighet att finansiera genom fakturaköp.
- Fakturan ska inte vara betalt, förfallen eller äldre än 10 dagar gammal
Kostnaden för fakturaköp kan skilja sig mycket: alltifrån 0,5% till 3% av värdet av en faktura med 30 dagars betalningsvillkor.
Du kan få bättre villkor genom att dela mer information om ditt företags försäljning, t.ex. reskontra eller bokföringsdata.
Till skillnad från traditionella facoringbolag är det inte vi själva som står för finansieringen av en överlåten faktura. Istället har vi ett aktivt samarbete med nya och traditionella factoringbolag och svenska banker som försöker erbjuda dig så bra villkor som möjligt.
För fakturaköp samarbetar vi med fler än 5 factoringbolag och andra långivare. Bland annat samarbetar vi med A.B.S. Factoring, CapIQ, Capcito, Finansia, Billecta, Aros Kapital, Leasio, Qred, mm. Dessutom får du även förslag på andra finansieringslösningar där vi samarbetar med t ex Resurs Bank, SVEA Bank, Marginalen Bank, Serafim Finans, Corpia, Mynt, mm.
När du väljer mellan olika förslag för fakturaköp finns det både kvalitativa kriterier, och villkor, som du behöver ta ställning till.
Kvalitativa kriterier:
- Hantering av påminnelser och inkasso - Hur hanterar factoringbolaget kontakten med dina kunder? Detta är särskilt viktigt för de kunder som inte betalar.
- Integration med bokföringsprogram - Hur enkelt blir det att bokföra fakturaköpet för dig? De flesta factoringbolag som vi jobbar med erbjuder integrationer med t.ex. Fortnox.
- Kreditupplysning - Har du möjlighet att ta en kreditupplysning på dina slutkunder?
Villkor:
- Provision - Hur mycket av fakturans totala värde får du utbetalt? Detta kan skilja sig från allt mellan 97% till 99,5% av fakturans värde.
- Fakturahanteringsavgift - Om du har flera mindre fakturor kan detta summeras ihop till ett stort belopp. Hos oss kan du därför jämföra totalkostnaden för alla förslag som du får för fakturaköp.
- Med eller utan regress - Om du säljer utan regress tar factoringbolaget över mer risk, vilket oftast leder till en något högre kostnad också.
Fakturaköp utan regress innebär att köparen tar över hela kreditrisken efter att du sålt dina fakturor. Du kan alltså räkna med att få betalt oavsett om fakturamottagaren blir försenad med sin betalning eller inte betalar fakturorna.
Fakturaköp med regress innebär att obetalda fakturor under vissa omständigheter återgår till säljaren. Oftast finns en tidsfrist, vanligtvis 30 dagar, då banken eller långivaren försöker att driva in skulden om inte fakturan betalats. Banken eller långivaren stämmer också av processen med dig som fakturaköps-kund, för att säkerställa att relationen med slutkund fortsätter att vara bra.