Få flera förslag på leasing av maskin
Varför leasa maskin?
För att skapa tillväxt och expandera sin verksamhet behöver många företag investera i nya maskiner. Ett kostnadseffektivt alternativ är då att leasa maskiner från ett leasingbolag. Det innebär att ditt företag inte behöver köpa maskinen och därmed inte stå för en stor investeringskostnad i början. Ditt företag betalar istället för nyttjandet av maskinen månadsvis, det brukar innebära en fast månadskostnad och fast ränta. Företag kan även sälja sina befintliga maskiner och istället leasa från ett leasingbolag i syfte att frigöra kapital till verksamheten. De fasta kostnaderna för leasing av maskin gör det enkelt för dig att kalkylera företagets kostnader/utgifter.
Vad kostar det att leasa grävmaskin?
Eftersom ditt företag inte köper grävmaskinen behöver du inte stå för en större inköpskostnad i början. Vid leasing av grävmaskiner betalar du oftast endast en fast månadskostnad samt fast ränta för den period du leasar den. Genom att göra en ansökan hos Krea konkurrensutsätts flera leasingbolag som tävlar om att få dig som kund. Ditt företag kan jämföra olika leasingavtal och välja det förslag som passar just ditt företag, till bästa möjliga månadskostnad. Använd vår lånekalkylator längre ner på sidan för att uppskatta din månadskostnad för att leasa en grävmaskin.
- Leasa maskin på belopp upp till 30 miljoner
- Förslag inom 1 dag
- Kostnadsfri ansökan
Krea - när villkor är viktigt
Bättre villkor
Genom att använda vår tjänst ökar du dina chanser för bäst villkor. Vi sammanställer alla kostnader så slipper du räkna själv.
Tidseffektivt
Du slipper söka hos flertalet leasingbolag själv och får snabbt en översikt av möjliga finansieringslösningar.
Få rådgivning
Vi hjälper dig att sammanställa rätt underlag. Våra finansieringsexperter hjälper dig att få din förfrågan beviljad.
Vad kostar det att leasa maskiner?
Vi hjälper dig att hitta leasing för de flesta maskiner
Företagsleasing av maskiner sträcker sig över en rad olika objekt och kan anpassas till de behov ditt företag står inför. Krea konkurrensutsätter flera leasingbolag så att du får tillgång till bästa möjliga leasingavtal.
Exempelvis:
Grävmaskin, Hjullastare
Lastmaskin, Markvibrator
Exempelvis:
Maskiner, Lift
CNC Maskiner, Truck
Exempelvis:
Skördare, Skotare
Markberedare, Lunnare
Leasa eller köpa maskiner?
Både att leasa och köpa maskiner har sina fördelar
Fördelar att leasa en maskin
Att leasa maskiner (t ex en grävmaskin) innebär att ni ökar likviditeten i bolaget jämfört med att betala hela priset på en gång. Det ökar dessutom flexibilitet, då säkerheten för leasingavtalet utgörs i de flesta fall endast av objektet. Det innebär att ni kan finansiera ytterligare projekt med andra säkerheter.
Om ni istället skulle köpa maskinen och ta ett företagslån (så kallad maskinlån), så får man oftast endast ett kreditutrymme om 10-20% av omsättningen. Det kan innebära att det är lättare att få leasing godkänt för ditt företag, framförallt för större belopp.
Fördelar att köpa maskinen genom ett maskinlån
Att köpa (t ex genom ett maskinlån) har dock också fördelar. Viktigaste fördelen är att ni behåller flexibilitet i ägandet - detta innebär att ni kan sälja objektet när och hur ni vill. Dessutom kan ni slippa separata kostnader för försäkring och eventuell underhåll, även om dessa kostnader kanske betalar tillbaka sig själva under tiden.
Teknik som sparar tid åt dig
1Ansök på 5 minuter
Fyll i information om ditt företag och beskriv ditt leasingobjekt närmre. Vi samlar in data automatiskt från publika datakällor, så du slipper göra det.
2Vi sammanställer ditt kreditunderlag
Vi säkerställer att ditt företag presenteras på bästa möjliga sätt för leasingbolagen. Endast en kreditupplysning från UC tas på företaget och eventuella borgensmän.
3Få anpassade förslag
Du får flera förslag på leasing från olika leasingbolag, och får även förslag på andra relevanta finansieringslösningar. Vårt system rekommenderar förslag som passar bäst för ditt företags behov.
4Snabb tillgång till leasingobjektet
När ni valt ett finansieringsförslag att gå vidare med så kontaktar leasingbolaget er för att stämma av att all information är på plats, innan leasingbolaget betalar leverantören för ditt önskade leasingobjekt.
Vi har hjälpt över 20 000 företag
Ta hjälp av en av våra experter gällande leasing av maskin
Kompetent rådgivning inom leasing av maskiner för företag
Vi hjälper er att sammanställa rätt underlag. Ni behöver inte förstå alla finansieringsdetaljer. Kreas rådgivare tar hand om det.
Våra rådgivare sparar dig tid och krångel
Våra finansieringsexperter har daglig kontakt med leasingbolag för att hjälpa dig att få din förfrågan beviljad.
Ta kontakt med en av våra rådgivare
Frågor och svar
Krea konkurrensutsätter fler än 30 banker och långivare för företagsfinansiering. Följande aktörer har möjlighet att ge er förslag på finansiering för våra olika tjänster.
Företagsleasing
Vi samarbetar bland annat med Nordic Finance och Marginalen Bank.
Företagslån
Marginalen Bank, Froda, Svea Bank, Aros Kapital, Capcito, CapIQ, Capitalbox, Corpia, DBT, Euro Finans, Fedelta, FINQR, FundingPartner, Kameo, Leasio Finans AB, Mynt, OPR, Qred, SBL Finans, Svensk Företagsfinansiering och Treyd.
Fakturaköp
Ikano Bank, A.B.S Global Factoring, Svea Bank, Invoier, Alfa Finans, Billecta, Capcito, CapIQ, Euro Finans, Finansia och FINQR.
Fastighetslån
SBP Nordic, Kameo, Svea Bank, Froda, Aros Kapital, Corpia, DBT, Euro Finans, Froda, FundingPartner och IMH Finans.
För större finansieringslösningar samarbetar Krea med alla relevanta banker inklusive de flesta storbanker, till exempel Nordea och SEB.
Företagsleasing för maskiner har en fast månadskostnad. Oavsett ränteläget förändras inte din månadskostnad, vilket gör det enklare att planera företagets utgifter. Månadskostnaden för leasing innehåller alla avgifter och kostnader under löptiden och brukar vara lika stort eller mindre jämfört med ett företagslån.
Utöver månadskostnaden behöver du även tänka på att leasingbolaget oftast kräver att maskinen är försäkrad. Utöver det kommer du behöva köpa loss maskinen (eller lämna tillbaka den) vid avtalstidens slut - det så kallade “restvärdet” beräknas vanligtvis inte in i månadskostnaden. När du ansöker för leasing genom Krea kommer vi även ge en indikation på försäkringskostnaden per månad och hur stort restvärde offerten från leasingföretaget innebär. Ett högre restvärde innebär då att du behöver betala mer vid avtalstidens slut för att helt överföra ägandet av objektet till dig.
- Välj den maskin du vill införskaffa och hos vilken leverantör.
- Skapa en ansökan hos Krea där du bifogar offerten du fick från leverantör eller en länk till maskinen
- Välj rätt leasingbolag som kan genomföra affären åt dig. Leasingbolaget betalar sedan leverantören och du betalar en månadskostnad till leasingbolaget.
- När avtalet löpt ut kan du förlänga avtalet, köpa maskinen till ett restvärde eller lämna tillbaka maskinen.
- För att ansöka om företagsleasing hos Krea ska du som ansöker vara firmatecknare inom företaget, t.ex. VD eller ledningsgrupp.
- Företaget måste vara registrerat i och vara operationellt aktivt i Sverige.
- För företagsleasing är det ett krav att du har en offert från leverantören eller en länk till objektet. Där är det viktigt att det framgår typ av objekt, märke, leverantör och leverantörens kontaktuppgifter.
- Skulle du inte vara firmatecknare men har en ledande roll i bolaget (t ex CFO) kan du alltid höra av dig till vår kundservice, kundservice@krea.se, för assistans med din ansökan.
Hos Krea erbjuds företagsleasing på belopp upp till 30 miljoner kronor.
För större finansieringsbehov kan du gärna höra av dig till en av våra finansieringsexperter.
Det finns flera fördelar med att ansöka om leasing hos en förmedlare istället för att gå direkt till ett leasingbolag;
- Hos en förmedlare konkurrensutsätter du leasingbolagen mot varandra - och pressar därmed dem till att ge dig bästa möjliga villkor.
- Att gå till en förmedlare först kan ofta ge dig fler olika möjligheter till leasing vilket ökar chansen att du hittar en passande lösning för ditt företag.
- Via förmedlare får du en mer transparent jämförelse och eftersom villkoren i förslagen ställs i förhållande till varandra får du en bättre helhetsbild över kostnaderna och undviker dolda avgifter.
- Det är alltid kostnadsfritt och inte bindande att ansöka om leasing till företag hos Krea.
Till skillnad från företagslån är leasingavtal för det mesta låsta till den ursprungliga återbetalningstiden.
Om du säljer eller överlåter maskinen under löptiden kan du dock ansöka om att även överlåta leasingavtalet till köparen. Det innefattar dock att leasingbolaget ska godkänna köparen som leasingtagare.
Utöver kostnaden, som kan vara lägre med Leasing jämfört med ett maskinlån, finns flera fördelar för företaget. För att se hur månadskostnaden skiljer sig är det enklast att skapa en ansökan genom Krea, då får du förslag på Leasing och Maskinlån med en ansökan.
- Ökar flexibilitet: Objektet som ställs som säkerhet för leasingavtalet är oftast maskinen. Det innebär att ni kan använda andra säkerheter för andra projekt.
- Ökar möjligheterna: För företag med låg soliditet möjliggörs kreditgivning.
Lägre månadskostnad: Oftast erbjuds längre löptider genom Leasing, vilket innebär en lägre månadskostnad.
Utöver kostnaden som kan vara lägre med lån jämfört med leasing finns flera fördelar för företaget. För att se hur månadskostnaden skiljer sig är det enklast att skapa en ansökan genom Krea, då får du förslag på Leasing och Maskinlån med en ansökan.
- Mindre sidokostnader: Företaget slipper separata löpande kostnader för försäkring och eventuell service/ underhåll.
- Flexibelt i ägandet: Vill ni anpassa något eller sälja bort maskinen, så kan ni göra det fritt när ni vill
- Lätt att säga upp avtalet: Maskinlån eller företagslån kan oftast betalas tillbaka i förtid utan kostnad. De flesta leasingavtal är bundna över löptiden, men kan lösas i förtid mot en diskonteringsränta.
Enklare villkor: Ett leasingavtal behöver granskas lite mer ordentligt, eftersom leasetagaren behöver vara medvetna om vad som händer efter avtalets löptid.
Vissa leasingbolag finansierar inte hela anskaffningspriset åt ditt företag. Leasingbolaget betalar ändå hela priset till leverantören innan leverans, men din första månadskostnad är förhöjd med ett visst belopp. Detta belopp kallas oftast för första förhöjd leasingavgift och kan till exempel motsvara 10% av anskaffningspriset. Det innebär att du behöver finansiera 10% av köpet med andra likvida medel.
Restvärde gäller enbart för finansiell leasing (dvs. inte operationell leasing/hyra). Det beskriver det förväntade marknadsvärde på leasingobjektet vid slutet av leasingperioden. Efter leasingavtalets slut har du möjlighet att köpa loss leasingobjektet genom att betala restvärdet till leasingbolaget.
Vid både finansiell och operationell leasing är det leasingbolaget som är formell ägare av leasingmaskinen. Det innebär att leasingbolaget har säkerhet i maskinenoch därmed kan erbjuda leasingfinansieringen till ditt företag med attraktiva villkor. Dessutom blir momsen avdragsgill.
Ett finansiellt leasingavtal ska vid det första redovisningstillfället redovisas som ett avbetalningsköp. Det innebär att leasetagaren ska redovisa sina rättigheter och skyldigheter enligt det finansiella leasingavtalet som en tillgång och skuld i balansräkningen.
För ett operationellt leasingavtal ska leasingavgifterna, inklusive en första förhöjd hyra men exklusive utgifter för tjänster som försäkring och underhåll, som huvudregel redovisas som kostnad i resultaträkningen linjärt över leasingperioden.