Sv
  • Sv
  • En

Företagsfinansiering – 3 tips för bättre lånevillkor

Små- och mellanstora företag går in i en klurig värld när de söker företagsfinansiering. Det är allt fler aktörer som erbjuder företagsfinansiering, och alla har olika villkor och finstilt som man behöver vara uppmärksam på. Därför har vi tagit fram denna guide som vägleder dig till det bästa alternativet för ditt företag, tillsammans med 3 tips om hur du maximerar dina villkor när du väl ansöker om företagsfinansiering.

Vanligaste formerna av företagsfinansiering

Du har en bra affärsidé och driv. Eller har du några stabila år bakom dig men upplever att den inledande utvecklingstakten har bromsats av. Det som saknas just nu är finansiering för företaget. Men hur ska man tänka kring företagsfinansiering?

Utöver egna besparingar och utomstående investeringar är företagslånet bland den vanligaste formen av företagsfinansiering. Oftast består företagets kapital av en kombination av flera olika former av finansiering.

Men idag finns en rad andra sätt att finansiera sitt företag på.

Vi börjar därför med att lägga ut spelplanen. Längre ner i artikeln hittar du våra 3 tips kring företagsfinansiering och förbättrade lånevillkor. Men först går vi snabbt igenom olika former av företagsfinansiering:

Fakturabelåning

Dina utgående fakturor används som säkerhet vid företagslån.

+ Kan innebära mindre kostnader för lånet om ditt företag säljer till en kund med bättre kreditvärdighet än ditt eget företag.

- Kan försämra din relation till kunden om den tredje parten, factoringbolaget, inte varsamt tar hand om påminnelse, inkasso och indrivning.

- Du får vanligtvis mellan 70-95% av fakturans värde, vilket kan vara mindre jämfört med om du säljer dina fakturor.

När är det bra?

Om ditt företag har kostnader innan kunden betalar sina fakturor till dig, samt om du har ett löpande behov av finansiering genom fakturor.

När bör det undvikas?

Om du bara använder fakturor ibland och vanligtvis får betalt snabbt från kunden, om du har mer långsiktigt behov av finansiering, eller för att köpa maskiner eller andra större anskaffningar eftersom du inte kommer upp i tillräckligt stora belopp.

Läs mer om fakturabelåning.

Sälj av fakturor

Ett så kallat factoringbolag köper dina fakturor. Kallas även för fakturaköp.

+ Du får betalning i förskott för dina fakturor, oftast inom 48 timmar och upp till 98-99% av fakturornas värde. Det bokförs inte som ett lån.

+ Om du säljer dina fakturor med regress står factoring-bolaget för kreditrisken om kunden inte betalar i tid.

- Om du säljer utan regress faller kreditrisken tillbaka på dig om kunden inte betalar i tid.

- Kan försämra din relation till kunden om factoringbolaget, inte varsamt tar hand om påminnelse, inkasso och indrivning.

- Mer administrativt jobb.

När är det bra?

Om ditt företag har kostnader innan kunden betalar sina fakturor, eller när du har ett tillfälligt behov av finansiering som inte varit planerat tidigare.

När bör det undvikas?

Om du har långsiktigt behov av finansiering eller behöver finansiera för att köpa maskiner eller andra större anskaffningar eftersom du inte kommer upp i tillräckligt stora belopp.

Läs mer om fakturaköp.

Leasing

Uthyrning av produkt under längre tid mot återkommande och avtalsbindande betalningar.

+ Du binder inte upp stora summor genom att betala allt direkt.

+ Ett gynnsamt avtal kan påverka momskostnader och nyckeltal positivt.

- Varje avtal är komplicerat och unikt mellan dig och leasingbolaget, vilket gör att det kan vara svårt att få till en bra affär om man inte är expert på området.

Företagskredit

Efter ansökan hos bank har du tillgång till ett bestämt kreditbelopp mot ränta och avgifter för det belopp du använder.

+ Du betalar bara ränta på det belopp du använder – även om beloppet du har tillgång till är högre.

- Om kreditgränsen är icke-garanterad kan gränsen komma att sänkas när du behöver den som mest. Dessutom omförhandlas kreditgränsen oftast på årlig basis.

- Även om du inte betalar ränta på det belopp du inte använder så kan det tillkomma en avgift i form av kommission.

När är det bra?

När det behövs en kort brygga av finansiering tills pengar kommit in på kontot igen, och för företag som inte behöver finansiering just nu men kan behöva det framöver.

När bör det undvikas?

Om man regelbundet börjar förlita sig på att använda företagskrediter så kan det vara dags att hitta andra former av finansiering.

Läs mer om företagskredit.

Företagslån

Efter ansökan hos bank har du tillgång till en fast summa mot ränta och avgifter under en bestämd avbetalningsperiod.

+ Möjlighet att låna större belopp och använda säkerhet för att få ner kostnader.

+ Tydligare ramar för villkor och avbetalning och därmed lättare att planera och förutse vad som krävs av dig.

- Räntekostnad och återbetalningstid belastar företagets kassaflöde.

- Påverkar dina nyckeltal vilket gör att senare finansieringar kan bli dyrare eller få avslag.

När är det bra?

Vid större investeringar och eller när tillgängliga pengar saknas under en kort tidsperiod.

När bör det undvikas?

När kostnader för lånet ligger över vad du förväntas tjäna in i företaget eller när det saknas en återbetalningsplan.

Läs mer om företagslån.

1. Jämför företagsfinansiering på nätet – istället för att gå direkt till banken

Det finns alltså en rad olika sätt att finansiera företaget på, alla fördelaktiga på sitt vis. Men vissa former av finansiering kommer att passa ditt företag bättre än andra. Därför är det viktigt att känna till ditt företags behov och vilka typer av finansiering för företag som finns tillgängliga.

Det är även viktigt att känna till sitt företag så att du kan förbereda en stark låneansökan. Det här känner de flesta företagare redan till och de går därför till storbanken med bokföringspärmen under armen. Men ansökningsprocessen är oftast lång och det dröjer innan man får svar – trots att konkurrens och kravet på ett högt arbetstempo har ökat i dagens samhälle.

Ditt företags finansiering ska inte behöva lida på grund av att en låneprocess är långsam. Så, vad kan du som företagare som söker företagsfinansiering göra istället?

Jo, vid finansiering av företag kan det vara bättre att först vända sig till nätet och någon av de nya tjänster som jämför lån. Dessa har inte bara gjort ansökningsprocessen snabbare - de har även gjort det möjligt att jämföra bland olika bankers lånelöften. Det har skapat en marknad där bankerna tävlar om att få finansiera dig, snarare än tvärtom.

Dessutom används bara en kreditupplysning (UC) per jämförelse istället för en per bank, vilket håller ditt kreditvärde i bättre skick än om du skulle gå till varje bank var för sig i jakt på företagsfinansiering.

Hos Krea får du låneförslag från 20 olika etablerade långivare – via sammanlagt en kreditupplysning. Finansiera företaget snabbt och enkelt, skicka in din ansökan via formuläret.

2. Jämför tjänster som jämför företagsfinansiering

Att jämföra låneerbjudanden skapar en effektivare låneprocess och möjliggör konkurrens mellan bankerna om att få finansiera ditt företag – goda nyheter för dig och andra företagare. Men innan det är dags att jämföra finansiering har du möjlighet att se över vilken jämförelsetjänst som passar just ditt företag bäst, för att på så sätt skapa så bra villkor för finansiering som möjligt. Här kan det framstå som en djungel av en rad till synes liknande aktörer, men om man tittar noga så ser man att de skiljer sig åt.

Vissa tjänster jämför exempelvis privatlån, andra företagskredit och en tredje köp av fakturor. Två tjänster kan se ut att ha exakt samma tjänst vid första anblick, men antal jämförda lånelöften skiljer sig åt om man tittar närmare. Ju fler långivare kopplade till jämförelsetjänsten, desto större säkerhet i att du hittat det bästa låneerbjudandet.

De flesta tjänster har med andra ord en egen nisch och det kan vara bra att fundera över vilken tjänst som bäst matchar det behov av företagsfinansiering som ditt företag behöver – vare sig det är factoring, leasing, företagskredit eller om du redan nu är säker på att din verksamhet behöver företagsfinansiering med ett företagslån.

Här vet du som företagare såklart bäst själv.

Hos Krea hittar du Sveriges störst utbud av långivare när det kommer till företagslån – vi kan därför erbjuda bredast jämförelse av låneförslag när du söker företagsfinansiering via oss.

Finansiera företaget snabbt och enkelt, skicka in din ansökan via formuläret.

3. Putsa din ansökan även om företagsfinansiering sker via nätet

Ibland kan man ha lite väl höga förhoppningar på nätets möjligheter, även när det kommer till företagsfinansiering. För även om man inte behöver se banktjänstemannen i ögonen när man skickar in sin ansökan om finansiering, så kan det vara bra att ta fram en så bra låneansökan som möjligt.

Genom att förbättra ansökan kan man exempelvis få ett övertag på ränta och avgifter på företagsfinansieringen. Om du går till banken med en väl utstakad avbetalningsplan med stöd i din bokföring eller en säkerhet i form av ett fordon eller en fastighet, så är det större chans att dina villkor för företagsfinansieringen blir mer fördelaktiga.

Det är alltså lika viktigt att förbereda sig när man ansöker om företagsfinansiering på nätet, som när man bokar in ett möte hos storbanken – om man vill ha de bästa och ärligaste lånevillkoren för sin företagsfinansiering.

Vad gäller företagsfinansiering med företagslån sätts räntan utifrån företagets historik, nuvarande förutsättningar och framtida möjligheter att betala tillbaka. Det här gäller att beskriva i ansökan när du söker finansiering med hjälp av ett företagslån. Du kan läsa mer om hur du får till det bästa företagslånet här.

Hur får man till de bästa villkoren för företagsfinansiering?

1. Jämför företagsfinansiering på nätet

Om du går direkt till flera olika banker blir låneprocessen lång och ineffektiv. Genom att jämföra finansiering på nätet konkurrera bankerna om att få finansiera dig, istället för tvärtom. Om du jämför företagsfinansiering digitalt tas dessutom bara en kreditupplysning ut och dit kreditvärde förblir bra.

2. Jämför digitala jämförelsetjänster

Det finns en rad olika jämförelse-aktörer, alla med sin egen nisch. Så se till att ha koll på vilken form av företagsfinansiering som passar ditt företag bäst och matcha sedan det med den tjänst som kan få till bäst jämförelse utifrån dina behov.

3. Få till en bra ansökan, även om den sker på nätet

För att maximera villkoren för företagsfinansiering gäller det att skicka in en så bra ansökan som möjligt, med stöd i företagets bokföring.

Så här får du till ett bra och ärligt lånevillkor för din företagsfinansiering.

Hos Krea kan du ansöka om ett företagslån och få Sveriges bredaste jämförelse av låneförslag. Finansiera företaget snabbt och enkelt, skicka in din ansökan via formuläret.

Krea hjälper dig

Krea har hjälpt mer än 5000 företag att jämföra företagsfinansiering. Genom att ha flest olika långivare anslutna så är det fler än 20 långivare som kommer att kunna ta del av din ansökan. Därigenom maximerar du din säkerhet att du kommer att få den bästa möjliga räntan villkoren för din finansiering.

Läs mer om företagsfinansiering på Krea:

Företagslån för aktiebolag

Företagslån för enskild firma

Hitta bra ränta på företagslån

Vad är det bästa företagslånet?

Hur kan man få ett snabbt företagslån?

Påbörja ansökan
Ansökan är inte bindande
eller
Utan kreditupplysning