Sv
  • Sv
  • En

Ränta på företagslån

Hur hittar man företagslån med låg ränta?

Vad är en vanlig ränta på företagslån? Vilka faktorer påverkar räntan och hur kan man hitta det allra bästa lånet? Bör man använda nominell eller effektiv ränta när man jämför? Fast eller rörlig ränta? Frågorna är många och ibland komplicerade. Här kan du lära dig allt om räntesättning av företagslån och hur det lönar sig att jämföra lån online.

Ränta företagslån.jpg

Varför ett företagslån?

En vanlig orsak att ansöka om ett företagslån är att finansiera en investering eller ett större inköp. Det finns också så kallade ”startup-lån” för nya företag som vill växa. Olika långivare och banker är ofta anpassade för olika typer av företag, vilket gör att det är viktigt att jämföra företagslån för att hitta en attraktiv ränta.

Att jämföra företagslån på egen hand kan dock ta värdefull tid i anspråk, speciellt om du är en småföretagare som gör stora delar av arbetet själv. Dessutom kan det leda till försämrad kreditvärdighet i bankernas ögon eftersom man drar på sig kreditupplysningar hos UC.

Det finns dock ett snabbt och enkelt sätt att hitta ett företagslån med bästa möjliga ränta och andra villkor. När du jämför online på Krea.se får du förslag från över 20 olika långivare med endast en kreditupplysning. En lånejämförelse hos Krea kostar dessutom inte mer för dig som kund än om du hittat ditt företagslån på egen hand.

Olika typer av ränta vid företagslån

Företagslån brukar erbjudas med tre olika typer av räntesättning: rörlig, fast och med ett räntetak. Valet beror främst på hur benägen man är att ta ekonomiska risker. Med en fast ränta vet man exakt vad lånet kommer kosta varje månad. En rörlig ränta gör att man påverkas av marknadens och bankens ränta, vilket kan vara både positivt eller negativt. Det finns även mellanvägar som t. ex. räntetak och fast ränta med olika bindningstider.

Rörlig ränta

Ett lån med rörlig ränta innebär att räntekostnaden påverkas av ökande och stigande ränta hos långivaren. Man påverkas t ex av hög- och lågkonjunktur. Lånen blir ofta billigare än med en fast ränta, med nackdelen att man behöver hålla koll på eventuella ränteändringar. Det finns också varianter som t ex kort fast ränta, där räntan blir fast i en viss tidsperiod för att sedan ändras igen baserat på den rörliga räntan.

Räntetak

Ett företagslån med räntetak är ett lån med rörlig ränta. Undantaget är dock att lånen har en högsta räntenivå som kallas för takräntan. Takräntan bestäms med banken när lånet avtalas. Räntan kan gå upp och ner under låneperioden, men den kan aldrig överstiga räntetaket. Lånen är lite dyrare, men de kan innebära en extra trygghet eftersom man vet vad den maximala kostnaden är.

Fast ränta (bunden)

Om du tar ett företagslån med fast ränta är du skyddad mot ändringar i den rörliga räntan. När man lånar med fast ränta förändras inte lånets villkor baserat på bankens ränteändringar. Den stora fördelen är att man alltid vet vad lånet kommer att kosta. Ett lån med fast ränta brukar ha en bindningstid på t ex 1 år, 5 år eller 10 år. Nackdelen med en fast ränta är att marknadsräntan kan gå ner utan att man får ta del av fördelarna.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är ytterligare ett begrepp inom företagslån som kan vara bra att känna till. Det är inte ett vägval av samma typ som fast eller rörlig ränta, men det är definitivt ett relevant begrepp, speciellt om man tycker att det är viktigt att se sina faktiska utgifter. Effektiv ränta är ett låns totala kostnad. Den effektiva räntan inkluderar avgifter som t ex uppläggningsavgift och aviavgift. Ibland kan långivare försöka dölja den effektiva räntan. Detta går emot Konsumentkreditlagen. Om du vill veta hur bra ditt företagslån egentligen är det viktigt att jämföra den effektiva räntan. Genom att jämföra företagslån på Krea.se så kan du få en överblick på en gång.

Nominell ränta

Den nominella räntan är den procentandel av hela skulden du behöver betala tillbaka under varje år. Nominell ränta tar inte hänsyn till t ex uppläggningsavgift, aviavgift och andra kostnader som kan tillkomma. Vad innebär detta för din möjlighet att hitta ett företagslån med en attraktiv ränta? Det kan definitivt påverka eftersom företagslån ibland jämförs baserat på den nominella räntan. Om ett lån är det mest attraktiva sett till den nominella räntan kan det fortfarande tillkomma kostnader som gör jämförelsen vilseledande.

Vad påverkar räntan på företagslån?

Räntan på företagslån påverkas av flera olika faktorer. De mest avgörande är:

  • Företagets ekonomiska tillstånd
  • Långivaren
  • Vilken typ av räntesättning du väljer
  • Hur du väljer att hitta ditt lån (antalet kreditupplysningar du drar på dig när du letar företagslån kan påverka villkoren)

Vad kan leda till en lägre ränta på ett företagslån?

Det finns ett flertal saker ett företag kan göra för att få bättre erbjudanden från långivare. Om man återbetalat sina befintliga lån ökar chanserna väsentligt. Det är också bra om man kan lämna en säkerhet. När långivaren är osäker på ditt företag kan du behöva dela med dig av din affärsplan. Av den orsaken kan det vara väldigt avgörande att kunna kommunicera den på ett övertygande sätt.

Tidigare obetalda skulder är en annan faktor som påverkar. Det är viktigt att ha ett tomt skuldsaldo hos Kronofogden. Tidigare betalningsanmärkningar är ofta ett problem som hindrar företag från att få sina lån beviljade. Det kan vara bättre att vänta tills betalningsanmärkningar har försvunnit. Om man jämför på Krea.se kan man hitta lån efter sina unika förutsättningar. Till exempel kan man ansöka om företagslån trots betalningsanmärkning.

Alla företag är olika – viktigt att jämföra

Alla företag är olika. De individuella skillnaderna gör att man sällan vet vilken långivare som erbjuder de bästa villkoren. Ju fler långivare man hör av sig till, desto större är chansen att man hittar ett riktigt attraktivt företagslån. Processen kan innebära en ganska stor tidsåtgång, vilket kan vara ett problem, speciellt för småföretagare som tar hand om mycket på egen hand.

Kontakt med ett flertal långivare innebär även att man drar på sig kreditupplysningar. Många kreditupplysningar innebär att banken uppfattar företaget som riskbenäget. I bankens ögon är en kreditupplysning detsamma som att du tagit ett lån. Om du uppfattas som riskbenägen får du ofta sämre låneförslag med högre räntor och striktare amorteringskrav.

Jämför företagslån online på Krea.se

Det allra bästa sättet att hitta bra ränta för företagslån är att få förslag från flera olika långivare. Enklast är att hitta en riktigt bra plattform där man kan jämföra lån online. Om man jämför online kan man få fler låneförslag trots minimalt antal kreditupplysningar.

Krea.se har hjälpt tusentals företag att hitta attraktiva företagslån. När du jämför hos oss görs endast en kreditupplysning hos UC samtidigt som du får erbjudanden från över 20 etablerade långivare. Genom att sätta långivarna i konkurrens med varandra bidrar Krea till bättre lånevillkor för företagare och innovation inom nya lånemöjligheter. Det är ett enkelt och snabbt sätt att hitta ett bra ränta på företagslån med bra villkor utifrån dina unika förutsättningar. Välkommen till Krea!

Lär dig mer om företagslån:

Kan man ansöka om företagslån utan en kreditupplysning genom UC?

Vad är fördelarna med att jämföra företagslån online?

Lär dig mer om företagslån för aktiebolag

Bra att känna till om lån för enskild firma

Sälj dina fakturor via fakturaköp

Påbörja ansökan
Ansökan är inte bindande
eller
Utan kreditupplysning