Krea

Vad innebär en enskild firma?

2023-05-16

Vad innebär det att ha en enskild firma?

En enskild firma är ett företag som startas upp och drivs av en enskild person. En enskild firma är ingen separat juridisk person (som till exempel vid aktiebolag). Det innebär att den enskilda näringsidkaren står som personligt ansvarig för företagets skulder och förpliktelser. Det betyder att ägarens privata ekonomi kan påverkas om företaget får ekonomiska problem. En enskild näringsverksamhet är en vanlig företagsform vid småföretagande.

Vad är en firmatecknare?

En firmatecknare är den person som har rätt att skriva under i företagets namn med rättsligt bindande verkan. När det kommer till enskilda firmor är det du som ägare som är firmatecknare. Du som firmatecknare har då befogenheten att till exempel skriva under avtal för företaget. Om du behöver hjälp från någon annan person gällande enstaka ärenden kan du skriva en fullmakt åt denne. Personen får då tillstånd att genom fullmakten uträtta ärendet, till exempel hämta ut paket. Vill du istället att en annan person ska sköta samtliga ärenden kan du ge denna person en prokura. Personen som då företräder dig kallas prokurist.

Vad kostar det att registrera en enskild firma?

När du som privatperson ska starta och driva en enskild firma behöver du gå igenom några steg. Först och främst måste du registrera din firma hos Bolagsverket. Här tillkommer en kostnad på cirka 1000 kronor (kan skilja sig olika år). Det är en engångsavgift som firman betalar. Som enskild näringsidkare behöver du även ansöka om F-skattsedel hos Skatteverket - detta är kostnadsfritt. Du blir då registrerad för moms och arbetsgivaravgifter. Kostnaden för att starta en enskild firma är därmed billigare än vid till exempel startande av aktiebolag.

Räkna ut lön enskild firma

När du driver en enskild firma kan du inte ta ut lön till dig själv. Däremot kan du göra egna uttag när du behöver pengar privat. Du måste då ta hänsyn till företagets ekonomi, resultat med mera. Dina uttag kan bli som din lön och är baserade på företagets omsättning.

  • Beräkna först företagets nettoresultat
  • Betala skatter samt sociala avgifter/egenavgifter som krävs vid enskild näringsverksamhet. Fördelen här är att det beskattas som en del av din personliga inkomst. Du kan därför använda personliga skatteförmåner och avdrag som minskar den totala skatten.
  • När du beräknat företagets resultat och belopp för skatt och avgifter kan du bestämma en rimlig lön för dig.
  • Ta ut lönen genom en överföring från ditt firmakonto till ditt privata bankkonto. Här är det viktigt att du bokför korrekt för att företagets ekonomi ska vara i ordning och stämma.

Vi rekommenderar att kontakta en revisor eller ekonomisk rådgivare om det finns några frågor eller funderingar gällande lön som enskild näringsidkare. Eller om du har frågor gällande bokföring, bokslut för enskild firma.

Uppdaterad 2023-05-31