Krea

Kreditupplysning

2020-05-15

Definition

En kreditupplysning görs för att ta reda på ett företags kreditvärdighet. En kreditupplysning utförs av långivare och banker på det ansökande företaget för att kunna göra en riskbedömning för lånet.

När görs kreditupplysning?

I vanliga fall gör företag kreditupplysningar som en del av sin bakgrundskoll när en affärsrelation inleds. Man vill i sådana fall kunna bedöma riskerna med att göra affärer med den nya potentiella kunden eller leverantören. Kommer den t ex att kunna betala fakturorna i tid? Har den hamnat i obestånd på något sätt? En kreditupplysning kan alltså hjälpa ett företag att välja rätt villkor för samarbetet.

Detsamma gäller för banker som vill känna till sina risker och ett företags återbetalningsförmåga.

Vad innehåller en kreditupplysning?

Kreditupplysningar ser olika ut beroende på vilket företag det är som gör den. De innehåller i alla fall grundläggande information om ett företags kreditstatus:

  • Lån och aktiva krediter
  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldon
  • Tidigare kreditupplysningar

Utöver detta ingår även uppgifter från bl a Bolagsverket, Skatteverket, Kronofogden, banker, och egen data beroende på kreditupplysningsföretaget.

Vem gör kreditupplysning?

Det är antingen Upplysningscentralen UC, Bisnode, eller Creditsafe som gör kreditupplysningen. UC är den mest etablerade av dessa och det är UC som de större bankerna vänder sig till för kreditupplysningar.

Hur påverkar kreditupplysningen mitt företag?

Historiskt så kunde en ansökan om ett banklån dröja i några månader innan lånet betalades ut. Samtidigt togs 1 kreditupplysning per ansökan, ofta via UC. Ett företag som har fått många kreditupplysningar på kort tid kunde alltså vara i flera olika ansökningsprocesser samtidigt, vilket förstås kunde tolkas som om att man var på väg att ansamla sig en stor mängd krediter. I sin tur kunde detta leda till att företagets återbetalningsförmåga var försämrad, vilket påverkar chanserna negativt för att få ett företagslån.

Det många känner till är att det endast är kreditupplysningar via UC som kan påverka företagets kreditstatus, då det är dessa som samlas. Kreditupplysningar via andra företag har alltså inte samma, potentiella, negativa effekt.

Av den anledningen kan vi rekommendera att man använder sig utav en låneförmedlare när man vill ansöka om företagslån. Under en ansökan via en förmedlare registreras bara 1 kreditupplysning på företaget samtidigt som flera olika banker och långivare kan ta del av din ansökan.

Uppdaterad 2023-05-31