Krea

5 Tips för att Finansiera Ditt Byggföretag

2020-05-25

Byggföretag befinner sig ofta i en välbekant situation. Du vinner en upphandling och behöver raskt hitta kapital för att finansiera det. Det är råmaterial som ska inhandlas, maskiner som ska införskaffas, och löner som ska betalas till bygglaget.

Byggföretag sitter dessutom ofta i ett underläge i förhandlingen med sina kunder. Kunderna, som exempelvis stora fastighetsföretag, är ofta större än byggföretagen. Byggföretag tävlar samtidigt med många andra för att ge den bästa offerten och vinna upphandlingen. Oddsen är helt enkelt emot dig redan från början.

Företagslån byggföretag

Alternativ för att finansiera ditt byggföretag

Byggföretaget kan visserligen få en andel av projektet betalt i förskott. Men det räcker oftast inte för att kunna bära hela projektet. Vart vänder man sig till då som byggföretag? Vi på Krea har hjälpt många byggföretag med finansiering och vi ger handfasta råd om hur du hittar finansiering till ditt byggföretag.

Factoring och fakturaköp

1. Finansiera ditt byggprojekt med fakturaköp

Eftersom byggföretag ofta har längre betalningsvillkor gentemot sina kunder så sitter de på en hel del värde i form av fakturor, eller kundfordringar. Dessa fakturor kan fort frigöras till likvider genom att du säljer dem och får tillbaka (nästan hela) värdet på dem. Detta kallas för fakturaköp eller fakturaförsäljning.

2. Finansiera ditt byggprojekt med fakturabelåning

Bolaget skulle också kunna ta ett företagslån med fakturorna som säkerhet. Oftast deponerar man ca 30% av lånebeloppet i form av fakturor. Detta kallas för fakturabelåning och smidigheten med att ansöka och få ett sådant lån beviljat kan göra det ett attraktivt finansieringsalternativ för många byggföretag.

Företagslån för byggföretag

Ett av de vanligare sätten att finansiera byggföretag på är ett företagslån. Ett företagslån kan vara en både snabb och smidig lösning på dina finansieringsbehov. Har du några års stabil omsättning och resultat i ryggen kan du även få hyfsad ränta och villkor på dina lån.

Säkerheter och företagsinteckningar

Företagslån kan dock vara svårare att få för nystartade företag. Det är en större risk för långivaren eftersom denne inte har lika många uppgifter om ditt företag i sin riskbedömning.

Ofta krävs då extra säkerheter i form av t ex personlig borgen eller företagsinteckning. Företagsinteckningar är säkerheter som är registrerade hos Bolagsverket. Ofta används dessa fortfarande av företaget, t ex byggföretagets maskiner.

3. Öka dina chanser att få företagslån genom att förbättra din ansökan

För att öka dina chanser att få bättre villkor kan du ladda upp upphandlingsavtalet som ett komplement till ansökningen. Då garanterar du för långivaren att du kommer att få betalt för uppdraget. Och därmed försäkra denne om din återbetalningsförmåga.

För dig som huvudentreprenör

Ibland händer det att projekt drar ut på tiden. Kanske har projektplanen förändrats, ytterligare beställningar tillkommit eller har det skett oförutsedda hinder under bygget. Sånt är knappast överraskningar för den erfarna projektledaren, och att kunna vara agil i just såna situationer kan visa sig vara oumbärligt.

4. Kortfristiga företagslån eller sälja fakturor?

För dig som huvudentreprenör leder det till oväntade kostnader. Då kan ett kortfristigt företagslån vara till hjälp. En stor fördel med buden du får via oss är att de alltid också kan betalas tillbaka i förtid - ett så kallat förtidsinlösen. På så sätt anpassas lånet också efter ditt unika behov och situation.

Har du mindre utgifter att betala kan du istället sälja fakturor som du har fått för projektet. Du får då snabbt in kapitalet och slipper lägga ner egen tid på att påminna dina kunder att betala.

För dig som underentreprenör

Som underentreprenör på ett bygge så har du ett något begränsat ansvar jämfört med huvudentreprenören. Men du behöver förstås ändå hålla koll på de egna kostnaderna under projektets gång.

I större projekt behöver du också samspela med andra underentreprenörer, vilket gör det något mer komplicerat. Missar med kostnadskontrollen kan leda till oförutsägbara och ytterligare kostnader.

Ändrade planer från huvudentreprenören

Det kan också komma nya direktiv för projektet från huvudentreprenören. T ex kan det uppstå behov av att utöka personalen eller köpa in mer material. Även i såna fall kan finansiering i form av factoring eller ett kortfristigt företagslån komma väl till hands.

Trygga din likviditet som byggföretag

Genom att ansöka om företagslån via KREA kan du trygga likviditeten och snabbt få in kapital vid oförutsedda händelser. När projektet är färdigt kan du betala av lånet, även om det skulle ske innan lånets löptid är slut.

Alla företagslån du hittar via oss erbjuder nämligen förtidsbetalning. Detta hjälper dig även att hålla nere den totala kostnaden för lånet. Samtidigt ger det dig ett konkurrenskraftigt alternativ mot storbankerna.

5. Hitta det bästa alternativet genom att jämföra

Det finns numera ett stort antal aktörer på marknaden för företagsfinansiering. Olika långivare och factoringbolag har olika inriktningar och deras villkor för finansiering kan skilja sig stort sinsemellan. Därför är det alltid värt mödan att jämföra olika alternativ innan man bestämmer sig.

Nå flest långivare genom en enda ansökan

Det finns numera ett stort antal aktörer på marknaden för företagsfinansiering. Krea är anslutet med flest antal långivare på den svenska lånemarknaden för företag. Genom en ansökan på Krea är det 20+ långivare som tar del av den.

Långivarna tävlar sedan om att ge dig bäst villkor. Därmed maximerar du din chans att få det företagslån eller factoring-erbjudandet som hjälper dig med finansiering av ditt byggföretag bäst.

Läs mer om företagslån och factoring på Krea:

Uppdaterad 2022-05-30