Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Kundcase: Saltö Marin vann kampen mot klockan och båthallen blev verklighet

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 10 juni 2024

Tanken var att den nya båthallen skulle stå klar 2020. Men som så mycket annat stoppades bygget av covid-19. Båtvarvet Saltö Marin gick sedan en kamp mot klockan när bygglovet höll på att gå ut, samtidigt som banken var tveksam till att ge kredit efter pandemins osäkra läge.

Mats Lindqvist äger och driver båtvarvet Saltö Marin i Oxelösund. En verksamhet som bland annat vinterförvarar båtar och erbjuder olika slags båtservice. Den blommande verksamheten fick Mats att gå i tankarna att expandera och 2020 blev bygglovet klart för en ny båthall. Men när han skulle söka finansiering hos sin bank tog det stopp.

Bygglovet var klart och jag var på väg att dra igång. Men när corona kom sattes planerna på paus istället. Eftersom det blev ett osäkert läge tyckte också banken att jag skulle avvakta då de inte visste hur framtiden skulle se ut.

Mats Lindqvist, ägare Saltö Marin AB

Saltö Marin fastighetslån finansiering

Mats valde att avvakta med planerna för båthallen. Men när giltighetstiden för bygglovet började rinna ut kände han att det var dags att återuppta och göra verklighet av expansionen.

-Ett bygglov är bara giltigt i två år så jag kände lite stress där att jag behövde sätta igång med bygget. Min egen bank tyckte att i det läget som var med att det precis hade varit covid-19 att jag skulle vänta, att läget skulle stabilisera sig mer. Alternativet hade varit att söka igen för att få bygglovet beviljat. Men det var en väldigt lång process att få det beviljat så jag ville gärna utnyttja det jag hade. Att gå direkt till traditionella banker har väl sina fördelar men de är mer omfattande och tar längre tid, ibland kände jag ‘herregud vilken process’.

Tydlig och bra rådgivning

Eftersom Mats behövde externt kapital för byggnationen sökte han vidare efter andra alternativ. Krea dök upp och han valde att testa tjänsten.

- Jag gjorde en ansökan hos Krea och det kan inte ha tagit mer än en dag, eller om det var samma dag, så ringde de upp. Jag berättade vad jag hade på gång och vi satte igång direkt. Rådgivaren på Krea berättade hur vi skulle gå tillväga och jag upplevde det som väldigt skönt att få höra ‘exakt såhär och såhär behöver vi göra’.

-Det blev väldigt personligt och Krea var väldigt engagerade. Vi hördes hela tiden fram och tillbaka och vi kunde ringas kvällstid om jag behövde det. Jag kände att de ville hjälpa mig att få finansiering och ville mitt bästa. Till exempel sa rådgivaren att vi behövde beställa en bra värdering på anläggningen för att ha som underlag. Då var det ‘vi tar den här för det är ett etablerat värderingsinstitut som fungerar för alla inför banker och långivaren. Då kan du använda den till annat också.’ Vilket kändes väldigt pålitligt och bra.

Saltö Marin fastighetslån finansiering

Då Saltö Marin bara är en av Mats verksamheter underlättade rådgivningen för honom då processen inte blev tidskrävande. Han driver sedan ett år tillbaka en sjökrog, har en liten gästhamn med stugor för uthyrning, en caféverksamhet samt en inredningsverksamhet för mässmontrar.

-Jag hade precis tagit över en annan verksamhet så jag kände på mornarna att ‘herregud nu är det mycket’. Då var hjälpen från Krea väldigt skönt, lite nån att hålla i handen genom processen. Krea var som sagt engagerad för att få igenom krediten, så är det inte riktigt om man går direkt till sin bank. De är inte lika engagerade att få igenom krediten utan de är ju mer kritisk bedömare av din ansökan. Jag kände att jag och Krea stod på samma sida.

-När min rådgivare hos Krea sedan sa att ansökan var redo så presenterade han den för olika långivare och snabbt fick jag olika förslag på finansiering. När jag tänker tillbaka på processen med Krea var det på ett kick som jag hade en klar kredit.

Båthallen blev verklighet

Då Mats smått hade börjat förbereda för bygget redan innan var det bara att köra på när han fick krediten. Båthallen blev verklighet.

-Vi byggde den nya båthallen i somras sen fyllde vi den med båtar på hösten och nu står den full och vi får in bra med hyresintäkter. Nu rullar allt på och de här båtarna kommer komma igen till stor del i höst. Jag har utökat verksamheten på bra sätt och har många kunder. Det ger en trygghet i sig att ha många olika kunder, alltid tryggare än att ha färre.

Att gå genom Krea underlättade mycket för Saltö Marin. Han fick det han ville till bra villkor och upplevde processen som smidig, mycket tack vare Kreas rådgivning.

-Tröskeln för att få igenom en kredit är lägre än att gå direkt till de andra bankerna. I mitt fall var ju alternativet med min vanliga bank stoppad eftersom dom ville att jag skulle vänta några år efter covid-19. Om du ska ansöka om ett lån mot en traditionell bank måste du i dessa sammanhang göra en väldigt noggrann ansökan på egen hand. Där upplever jag det som att Krea visste vad långivarna ville ha för att kunna bevilja ansökan. Krea ville att jag skulle få igenom lånet och jobbade hårt för det, jag kände att vi var på samma sida där. Jag har inte ett ont ord att säga där gällande Krea eller processen med dem.

Fakta om lånet:

  • Belopp: 6,1 Mkr
  • Produkt: Fastighetslån
  • Anledning: Finansiera byggnation av båthall för vinterförvaring

Läs mer om företagslån inom bygg.

Båtvarv lån fastighet