Få flera förslag på fastighetslån till ditt företag
Varför finns fastighetslån?
Allt fler företagare använder sig av fastighetslån för att finansiera sina fastighetsprojekt. Ett fastighetslån innebär att låntagaren pantsätter en fastighet vilket agerar som säkerhet för lånet. I många fall handlar fastighetslånet om att finansiera ett förvärv av en fastighet, utöka belåningen på en befintlig fastighet eller finansiera övriga kortsiktiga behov - t ex. renovering av en befintligt fastighet. Fastighetslån erbjuds av flera kreditmarknadsbolag och banker i Sverige.
Krav vid fastighetslån?
Ni kan lämna pant i fastighet, aktier, samt ge personlig- eller moderbolagsborgen som säkerhet. Även om företagare helst slipper risken med säkerheter och personlig borgen, så ökar chanserna att få ett fastighetslån beviljat om de finns med i ansökan. Det kan även leda till bättre lånevillkor.
Då fastighetslån generellt berör större belopp än traditionella företagslån ställs det oftast krav på dokumentation. Det krävs alltid att ha ett specifikt fastighetsobjekt man vill förvärva eller ge som fastighetspant (dvs. fastighetsbeteckning måste anges) och, i de flesta fall, en värdering eller värdeutlåtande av fastigheten. Vid mer komplexa affärer är det även viktigt att ha med likviditetsplaner eller projektkalkyler med tidsplan och kostnader.
- Finansiering upp till 100 miljoner
- Förslag inom 2 dagar
- Kostnadsfri ansökan
Krea - när villkor är viktigt
Bättre villkor
Genom att använda vår tjänst ökar du dina chanser för bäst villkor. Vi sammanställer alla kostnader så slipper du räkna själv.
Tidseffektivt
Du slipper söka hos 30 banker själv och får snabbt en översikt av möjliga lösningar på fastighetslån.
Få rådgivning
Vi hjälper er att sammanställa rätt underlag. Våra finansieringsexperter hjälper dig att få din förfrågan beviljad.
Hur mycket kostar ditt nästa fastighetsprojekt?
Finansiering efter dina behov
Få tillgång till olika finansieringslösningar med 1 ansökan
Tillfälligt kapitalbehov
Normal lånetid: 3-24 månader
Flexibel amorteringstakt
Lån för köp av fastighet
Finansiering redan vid förvärvet
Mark, fastighet eller bolagsöverlåtelse
Om fastighetsfinansiering
Hitta rätt fastighetslån för ditt företag
Är du en entreprenör, fastighetsutvecklare eller självständig aktör med fastighetsprojekt och söker en tydlig översikt av fastighetslån inför ditt nästa projekt? Krea erbjuder en enkel och digital lösning för upphandling av fastighetslån. Alla fastighetsutvecklare gynnas av att jämföra förslag på fastighetslån. Långivarna har olika kreditprocesser vilket leder till att förslagen du får på fastighetslån skiljer sig åt. Genom att använda Kreas tjänst för fastighetslån kan företagare välja det förslag som passar dem bäst.
Vad är räntan på fastighetslån?
Banker och långivare som Krea samarbetar med fokuserar vanligtvis på kortsiktiga finansieringar även om ett fåtal kan erbjuda längre återbetalningstider. Årsräntan ligger mellan 6-15% och en normal återbetalningstid är 6-36 månader men där den maximala återbetalningstiden hos vissa aktörer sträcker sig till 240 månader. Vid större finansieringsbehov kan vi även förmedla förfrågningar om bottenlån hos storbanker med lägre ränteintervall.
Hur mycket kan man låna på en fastighet?
Belåningsgraden beror på fastighetstypen och det geografiska läget av fastigheten. Som regel brukar de flesta av våra fastighetsaktörer sträcka sig till en belåningsgrad om 80% av fastighetens värde men undantag finns där hela belåningen kan finansieras av långivaren. Äger ni flera fastigheter genom en koncern finns även kortsiktig möjlighet för en högre belåningsgrad genom att refinansiera eget kapital.
Teknik som sparar tid åt dig
1Ansök på 5 minuter
Fyll i information om ditt företag och fastigheten. Vi samlar in data automatiskt från publika datakällor, så du slipper göra det.
2Vi sammanställer ditt kreditunderlag
Vi säkerställer att ditt företag presenteras på bästa möjliga sätt för långivarna. Endast en kreditupplysning från UC tas på företaget och eventuella borgensmän.
3Få anpassade förslag
Du får förslag på fastighetslån från flera banker och långivare. Vårt system rekommenderar förslag som passar bäst för ditt företags behov.
4Få utbetalt utan krångel
När ni valt ett finansieringsförslag att gå vidare med så kontaktar långivaren er för att stämma av att all information är på plats innan finansieringen betalas ut.
Vi har hjälpt över 20 000 företag
Ta hjälp av en av våra experter inom fastighetslån
Kompetent rådgivning inom fastighetslån
Vi hjälper er att sammanställa rätt underlag. Ni behöver inte förstå alla finansieringsdetaljer. Krea’s rådgivare tar hand om det.
Våra rådgivare sparar dig tid och krångel
Våra finansieringsexperter har daglig kontakt med banker och långivare för att hjälpa dig att få din förfrågan beviljad
Ta kontakt med en av våra rådgivare
Frågor och svar
Allt fler företagare använder sig av fastighetslån för att finansiera sina fastighetsprojekt och finansiera fastighetsköp. Ett fastighetslån innebär att låntagaren pantsätter en fastighet vilket agerar som säkerhet för lånet. I många fall handlar fastighetslånet om att finansiera ett förvärv av en fastighet, utöka belåningen på en befintlig fastighet eller finansiera övriga kortsiktiga behov - t ex. renovering av en befintligt fastighet. Fastighetslån erbjuds av flera kreditmarknadsbolag och banker i Sverige.
För att ansöka om finansiering hos Krea ska du som ansöker vara firmatecknare inom företaget, t.ex. VD eller styrelseledamot. Företaget måste också vara registrerat i och vara aktivt i Sverige samt ha en verklig huvudman registrerad.
Skulle du inte vara firmatecknare men ha en ledande roll i bolaget kan du alltid höra av dig till vår kundservice, kundservice@krea.se för assistans med ansökan.
Vi kan inte hjälpa dig om du är privatperson eller som du har ett skalbolag, lagerbolag eller filialbolag.
Hos Krea kan du ansöka om finansiering till:
- aktiebolag
- enskild firma
- handelsbolag
- kommanditfirma
Företagslån till aktiebolag och företagslån till enskild firma den vanligaste finansieringen hos Krea.
I grund och botten fungerar ett fastighetslån precis som ett företagslån. Det som skiljer de två åt är att ett fastighetslån ofta rör sig om större lånebelopp och att stora fasta tillgångar står som säkerhet i lånet.
Vid ett fastighetslån är det inte nödvändigt att pengarna måste gå till ett fastighetsförvärv, utan de kan också användas för att rusta upp en befintlig fastighet, för nybyggnation, eller för att företaget behöver ett tillskott av extra kapital i verksamheten.
Hos Krea kan du ansöka om fastighetsfinansiering mellan 1-100 miljoner kronor. Vanligtvis är det möjligt att låna upp till 85% av fastighetens värde. Hos Krea erbjuder vi alltid kompetent rådgivning inom fastighetslån, vilket innebär att vi hjälper våra kunder att sammanställa rätt underlag. Ni behöver inte förstå alla finansieringsdetaljer. Krea’s rådgivare tar hand om det.
Gällande kontantinsats vid fastighetslån för företag finns det inget lagstadgat eller förutbestämt. Kontantinsats vid fastighetslån beror på projektet, typ av fastighet och andra omständigheter/förutsättningar som finns.
Har ni ett fastighetsprojekt eller ett köp av en fastighet är ett fastighetslån ofta det bästa alternativet. Ska ni köpa en fastighet sker det i praktiken oftast genom ett så kallad bolagsförvärv. Vid förvärv är det inte tillåten att ta pant i fastigheten direkt, men vissa långivare kan utföra finansieringen ändå redan vid förvärv. Vid nybyggnation kan även ett s.k. ‘Byggkreditiv’ vara aktuellt där ni får en limit från banken för att löpande täcka utgifter. Via Kreas tjänst kan ni enkelt och snabbt jämföra förslag på fastighetslån, byggkreditiv och andra typer av finansieringsalternativ för ert fastighetsprojekt.
Ska ni finansiera köp av en hyresfastighet är ett fastighetslån ofta det bästa alternativet. Tänk gärna igenom innan vad ni uppskattar att hyresintäkterna är, vilka driftskostnader som finns på fastigheten och hur mycket som finns över från intäkterna, det s.k. ‘driftnettot’. Via Kreas tjänst kan ni enkelt och snabbt jämföra förslag på fastighetslån och få er en bild över möjligheterna. Ibland kan man vara intresserad av flera fastigheter, då kan ni skapa er ansökan initialt på den fastigheten som är mest intressant och skulle förslagen inte passa för denna kan vi alltid justera ansökan till det andra objektet.
Ska ni investera i en fastighet är ett fastighetslån ofta det bästa alternativet. För att bli beviljad fastighetslån behöver ni ange en fastighet vilket agerar som säkerhet för lånet. Beroende på i vilket syfte ni vill investera, kan det även vara bra att komplettera andra underlag till er ansökan om fastighetslån. Ska ni renovera eller bygga en fastighet, är det rekommenderat att ni har en projektkalkyl över kostnaderna som ska finansieras. Ska ni belåna en fastighet som ni äger, behöver ni ange den nuvarande värderingen och gärna ta med en så aktuell värdering som möjligt av extern värderingsinstitut.
Oavsett ert syfte hjälper vi på Krea er gärna med att kolla på förutsättningar, via vår tjänst kan ni enkelt och snabbt jämföra förslag på fastighetslån och få er en bild över möjligheterna för tänkt investering.
Ett fastighetslån kan användas till de allra flesta fastighetsformer, t.ex:
- Kontorslokaler
- Industrifastigheter
- Kommersiella fastigheter
- Bostadsrätter
- Lagerlokaler
- Verkstäder
- Markförvärv
- Lantbruk & skogsfastighet
När ni ska ta lån på en fastighet tas ett s.k. Pantbrev ut på fastigheten. Pantbrevet läggs sedan som en säkerhet för banken när lånet utfärdas. Fastighetsägaren kan ansöka om pantbrev hos Lantmäteriet. I de flesta fall hjälper även långivaren till med processen. Hantering av inteckningar och pantbrev sker oftast som sista steg innan utbetalning av krediten.
Via Kreas tjänst hjälper vi er genom processen om ni har en fastighet att belåna, via vår tjänst kan ni enkelt och snabbt jämföra förslag på fastighetslån och få er en bild över möjligheterna. Vi har även partners som kan hjälpa er med att göra en värdering på er fastighet och hanterar alla administrativa uppgifter med inteckningar innan utbetalning.
På Krea kan du jämföra fastighetsfinansiering och fastighetskrediter från olika banker och långivare helt kostnadsfritt. För varje förmedlad ansökan via oss får vi en kommission av våra långivare. I och med detta blir det ingen extra kostnad för dig som söker via oss, utan kostnaden bärs av långivaren.
Att göra en ansökan är aldrig bindande och vi får aldrig betalt förrän du hittat ett finansieringslösning som du är nöjd med och har fått utbetalt. Vi är därför på din sida i förhandlingarna fram till ditt företag har hittat rätt.
Krea konkurrensutsätter fler än 30 banker och långivare för företagsfinansiering. Följande aktörer har möjlighet att ge er förslag på finansiering för våra olika tjänster.
Fastighetslån
SBP Nordic, Kameo, Svea Bank, Froda, Aros Kapital, Corpia, DBT, Euro Finans, Froda, FundingPartner och IMH Finans.
Företagslån
Marginalen Bank, Froda, Svea Bank, Aros Kapital, Capcito, CapIQ, Capitalbox, Corpia, DBT, Euro Finans, Fedelta, FINQR, FundingPartner, Kameo, Leasio Finans AB, Mynt, OPR, Qred, SBL Finans, Svensk Företagsfinansiering och Treyd.
Fakturaköp
Ikano Bank, A.B.S Global Factoring, Svea Bank, Invoier, Alfa Finans, Billecta, Capcito, CapIQ, Euro Finans, Finansia och FINQR.
Företagsleasing
Vi samarbetar bland annat med Nordic Finance och Marginalen Bank.
För större finansieringslösningar samarbetar Krea med alla relevanta banker inklusive de flesta storbanker, till exempel Nordea och SEB.
Fastighetsfinansiering har i regel större krav på dokumentation än vanlig företagsfinansiering. I de flesta fall krävs åtminstone att företaget kan redovisa en projektkalkyl, en återbetalningsplan och en fastighetsvärdering. En affärsplan förbättrar också möjligheterna till bättre villkor och kan därför vara bra att ha med i ansökan.
Vid fastighetslån med stora belopp kan låntagaren behöva ta två lån, ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet står ofta för den största delen av kapitalet (tex 80% av lånebeloppet) och har fastigheten som säkerhet för lånet. Topplånet är den del av lånebeloppet som överstiger bottenlånets belopp. Topplånet säkras vanligtvis också i fastigheten, men då den redan är belånad via bottenlånet har topplånet generellt en högre ränta för att väga upp för den ökade risken.
Det finns en rad fördelar med att investera i fastigheter. Historiskt sett har avkastningen på fastigheter varit stabil, och över genomsnittet för andra finansiella tillgångar (som tex aktier) samtidigt som risken har varit betydligt lägre. Att investera i fastigheter kan också ses som ett skydd mot inflation, då fastigheters värde ofta ökar tack vare höjda hyresintäkter, medan kapital generellt minskar i värde.
Många företag handlar med fastigheter som sin huvudsakliga verksamhet. Det kan handla om att företaget köper och rustar upp fastigheter eller att de investerar i flerbostadshus och förmedlar hyresrätter. Detta innebär att ett fastighetsfinansiering kan användas till både hyresfastigheter, kommersiella fastigheter, fritidshus, bostadsrätter mfl.
En kreditupplysningsförfrågan registreras på det bolag du söker finansiering för, samt en på varje unik borgensman du anger i din ansökan. Om endast en kreditupplysningförfrågan görs påverkar det inte borgensmannens eller ditt företags kreditvärdighet.
Görs däremot många under samma period kan det påverka borgensmannens eller företagets kreditvärdighet. Våra långivare tar del av den upplysningen som Krea gör och gör inga egna, vilket innebär att endast 1 kreditupplysning registreras trots att flera långivare tar del av den.
Vi rekommenderar att du inkluderar så mycket relevant information som möjlig i din ansökan.
Ju mer information som långivarna tar emot, desto mer korrekt blir deras riskbedömning vilket i sin tur leder till att de kan erbjuda bättre och mer konkurrenskraftiga förslag på finansiering.
Exempel på information som är intressant för långivarna är:
- Balans- och resultaträkning för de senaste 12 månaderna.
- Ytterligare säkerheter i form av t.ex. en fastighetsinteckning.
- Att ni anger minst en borgensman. Det kan vara dig själv, en annan person eller flera personer.
- Likviditetsbudget, här kan du hitta en mall för att skapa en budget.
- Fastighetsvärdering.
Ja, många av våra långivare erbjuder olika typer av återbetalningsplaner, varav återbetalning efter ett färdigt projekt (sk. "bulletammortering") är en av dem.
För den klimatmedvetna företagaren kan det vara viktigt att veta att klimatpåverkan är minimal för hans projekt och samarbetspartners. Faktum är att nära 40% procent av all Sveriges energiförbrukning kommer från byggnader.
Därför finns det hos vissa banker numera så kallade gröna fastighetslån som är kan erbjudas till företag som förvaltar byggnader som är miljöcertifierade och energieffektiva, företag som att bygger miljö- och klimatsmarta byggnader, eller företag som tänker genomföra energieffektiviseringar.
Mer om fastighetslån
Vilka typ av fastigheter kan vi finansiera?
Lokaler och varulager: Behöver du en del av en fastighet till din huvudsakliga verksamhet? Det kan vara en lokal för att öppna en butik eller restaurang; köp av affärs- och kontorslokaler för att kunna öppna kontor; eller ett varulager som en del i sin distributionskedja.
Hyreslägenheter: Många byggherrar tar kortsiktiga fastighetslån under tiden som man bygger nya hyresrätter. Dessa omfinansieras till ett bottenlån när byggnationen är klart.
Industrifastighet: Många industriföretag äger istället för hyr fastigheten som dom bedriver sin verksamhet i. Det har fördelen att man får en bättre avkastning på möjliga renoveringar och kostnader kan vara lägre i längden än att hyra en inte anpassad fastighet.
Skogs- och lantbruksfastighet: Ett företagslån för uppköp av mark eller en gårdsfastighet kallas också för fastighetslån. Då dessa investeringar har ett bestående värde kan de också användas som säkerhet i lånet. Majoriteten av värdet kan belånas (upp till 80% av fastighetens värde hos vissa banker).