Krea

Ordlista

Inom företagsekonomi stöter man ofta på kluriga ord och begrepp. Här har vi samlat några av de ekonomiska begreppen. Vi har framför allt fokuserat på de orden som är bra att hålla koll på för företagaren som söker företagslån och finansiering. Är det något du fortfarande försöker förstå, eller saknar du något ord? Prata med någon av våra duktiga medarbetare kundservice@krea.se så hjälper vi dig så gott vi kan!

Regress och regressrätt

Inom factoring och fakturaköp kan man sälja fakturor med regress, och utan regress. Läs mer om de olika alternativ och vad som passar ditt företag bäst.
Läs mer

Factoringbolag och factoringföretag

Factoringbolag är företag som tillhandahåller tjänster för factoring såsom fakturaköp eller fakturabelåning. Factoringbolag kallas även factoringföretag.
Läs mer

Kassaflöde

Kassaflöde är ett företags inbetalningar och utbetalningar. Man kan ha ett positivt eller negativt kassaflöde för en period. Läs mer om kassaflöde på https://krea.se/.
Läs mer

Vad är amortering?

Vi beskriver amortering och hur amortering av ett företagslån fungerar. Läs om skillnaden på amortering och ränta, hur mycket du måste amortera, amorteringskrav och amorteringsfrihet.
Läs mer

UC Riskprognos och Riskklass

UC Riskklass och riskprognos är två olika koncept som används för att bedöma risknivån och sannolikheten att ett företag ska hamna på obestånd. Läs mer om hur ditt företag påverkas sin riskklass och riskprognos.
Läs mer

Kreditupplysning

En kreditupplysning görs för att ta reda på ett företags kreditvärdighet. En kreditupplysning görs av långivare på ett företag för att kunna göra en riskbedömning.
Läs mer

Betalningsanmärkning - A-mål och E-mål

Sälja fakturor med betalningsanmärkning. Lär dig om vad en betalningsanmärkning innebär för dig och ditt företag. Hur gör man för att undvika att få betalningsanmärkningar? Vad är A-mål eller E-mål?
Läs mer

Borgen - Borgensman/borgensmän

Borgen och borgensman/borgensmän är viktiga begrepp. Läs om vad det innebär om du har ett borgensåtagandet för ditt företagslån, factoring- eller leasingavtal.
Läs mer

Företagsinteckning/Företagsinteckningar

Företagsinteckning är en säkerhet som ett företag kan lämna för t ex en ansökan om företagslån. Läs mer om hur du kan använda företagsinteckning på https://krea.se/.
Läs mer

Vad är en suppleant/styrelsesuppleant?

Läs om suppleant/styrelsesuppleant dess uppgift. Vi på Krea beskriver registrering av suppleanter, vilka krav som finns för att få bli suppleant samt vilka risker det innebär.
Läs mer

Verklig huvudman

Verklig huvudman behövs för att ansöka om företagslån för företaget. Läs om allt om verklig huvudman och vad detta innebär.
Läs mer

Dröjsmålsränta

Lär dig om vad dröjsmålsränta innebär för dig och ditt företag. Hur gör man för att undvika att få förseningsavgifter? Läs mer på https://krea.se.
Läs mer

Vad innebär en enskild firma?

Läs om vad det innebär att ha en enskild firma. Vi beskriver firmatecknare, vad det kostar att registrera enskild firma och hur du räknar ut lön i ett eget företag.
Läs mer

Företagshypotek

En företagshypotek är en säkerhetsrätt som låntagare lämnar till långivare. Läs mer om hur ett företagshypotek fungerar på Krea - Störst jämförelse av företagslån i Sverige.
Läs mer

Reskontra- sidoordnad bokföring

Ett reskontra (sidoordnad bokföring) hjälper företag att få en överblick över sin bokföring. Läs mer om kundreskontra, leverantörsreskontra och anläggningsregister hos Krea.
Läs mer

Inventarier

Läs om olika slags inventarier och hur du ska bokföra dessa på ditt företag. Upptäck fler tips och artiklar för företagare på https://krea.se.
Läs mer

Kreditvärdighet (kreditvärdighet skala)

Kreditvärdighet är företagets förmåga att betala sina skulder. Ett företags kreditvärdighet kan man beställa via en så kallad kreditupplysning. Synonymer till kreditvärdighet är kreditranking. Läs mer på https://krea.se/.
Läs mer

Kundfordring - fordran mot kund

En kundfordring eller kundfordran är tillgång för företaget. Läs om vad som är bra att känna till om fodring mot kund hos Krea.
Läs mer

Inkasso - vad är inkasso?

Lär dig om vad inkasso, inkassokrav och inkassobolag innebär för dig och ditt företag. Läs mer på https://krea.se - Där företag hittar rätt lån.
Läs mer

Kreditgräns

Kreditgränsen är det högsta beloppet som man får belasta sin företagskredit med. Läs mer om att finansiera din verksamhet med företagskredit på https://krea.se/.
Läs mer

Likviditet - Kassalikviditet

Likviditet är ett företags kortsiktiga betalningsförmåga. Det innebär företagets förmåga att erhålla kontanter. Läs mer om likviditet och kassalikviditet.
Läs mer

Soliditet (soliditet formel)

En god soliditet leder till ökade chanser att få företagslån. Läs om vad soliditet innebär och hur du kan göra för att förbättra ditt företags soliditet samt ta del av en soliditet formel.
Läs mer

Finansiell leasing vs operationell leasing

Skillnaden mellan finansiell leasing och operationell leasing. Krea förklarar vad de innebär samt vilket som passar bäst för just ditt företag.
Läs mer

Skattekonto

Ett skattekonto är ett konto för in- och utbetalningar av skatt. Alla fysiska och juridiska personer ska ha ett skattekonto. Läs mer om skattekonto och andra ekonomiska begrepp på https://krea.se/.
Läs mer

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen är ett sätt för företag att hålla reda på företagets in- och utbetalningar. Den är framför allt viktig när man ska ansöka om företagslån. Läs mer om kassaflödesanalys.
Läs mer