Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Ordlista (Finansiering)

När du tittar på att signera ett finansieringsavtal för ditt företag stöter man ofta på kluriga ord och begrepp. Här har vi samlat några av de vanligaste termer inom företagsfinansiering.

Orderfinansiering

Orderfinansiering är en finansiell lösning som hjälper företag att finansiera sina ordrar och nya kontrakt. Ett annat sätt att beskriva orderfinansiering är att företag får låna pengar för att kunna leverera en order.

Soliditet

Lär dig om Soliditet och vad en bra soliditet innebär för ditt aktiebolag. Vi delar detaljerade insikter om vart soliditet ska ligga i din bransch och hur du beräknar soliditet för ditt företag.

Kundreskontra

Kundreskontra underlättar hos framförallt större företag som hanterar stora mängder transaktioner och kunduppgifter. Den ger en översikt över alla olika kunder och vilka kundfordringar som blivit betalda och inte.

Verklig huvudman

En verklig huvudman är en personen som kontrollerar aktiebolaget. Läs allt om verklig huvudman och för vilka bolagsformer det gäller.

Företagsinteckning

Företagsinteckning är en säkerhet som ett företag kan lämna för t ex en ansökan om företagslån. Läs mer om hur du kan använda företagsinteckning och vilka misstag du ska undvika.

UC Riskprognos och Riskklass

Läs mer om UC Riskprognos och hur det påverkar dig och ditt företag. Lär dig att tolka och dra nytta av UC:s bedömning för att stärka företaget.

Räntefaktura

Utforska vad en räntefaktura innebär för företagare. Lär dig om räntekostnader på lån eller en försenad betalning enligt svenska lagar. Få insikter här.

Duns-nummer

Ett duns-nummer är ett unikt nummer som ett företag tilldelas av företaget. Såhär hittar eller skapar du ett duns-nummer till ditt företag.

Regress och regressrätt

Inom factoring och fakturaköp kan man sälja fakturor med regress, och utan regress. Läs mer om de olika alternativ och vad som passar ditt företag bäst.

Inkasso

Lär dig om vad inkasso, inkassokrav och inkassobolag innebär för dig och ditt företag. Läs mer på https://krea.se - Där företag hittar rätt lån.

Betalningsanmärkningar, A-mål och E-mål

Se vad olika betalningsanmärkningar betyder och vad olika typer innebär. Läs mer om betalningsföreläggande och anmärkningar här.

Suppleant / Styrelsesuppleant

Läs om suppleant / styrelsesuppleant och dess uppgift. Vi beskriver allt du behöver veta. ✓ Registreringskrav, ✓ Krav på personen och ✓ Risker att vara medvetna om.

Kreditera

Att kreditera vid bokföring och kreditera en faktura har två olika betydelser. Läs mer om vad kreditera betyder och vad kreditering av en faktura innebär.

Omsättning | Nettoomsättning

Omsättning är ett ekonomiskt begrepp som beskriver företagets totala intäkter av försäljningen under en viss tid. Läs om nettoomsättning och skillnaden mellan omsättning och vinst.

Factoringbolag och factoringföretag

Factoringbolag är företag som tillhandahåller tjänster för factoring såsom fakturaköp eller fakturabelåning. Factoringbolag köper fakturor och betalar företagen direkt.

Räkenskapsår

Ett räkenskapsår är den period som används för att sammanfatta och rapportera företagets ekonomiska resultat. Ett räkenskapsår kan vara både brutet och förlängt. Läs mer om vad ett räkenskapsår är.

Kassalikviditet

Kassalikviditet är ett företags kortsiktiga betalningsförmåga. Det är ett nyckeltal som används inom företagsfinansiering. Läs mer om likviditet och kassalikviditet.

Personlig borgen företagslån

Att vara personlig borgen för företaget är inget lätt beslut. Läs mer om hur vanligt det är med personlig borgen för företagslån innan du tecknar ett avtal.

Inkuransavdrag

Inkuransavdrag är en möjlighet för företag att optimera resultatet. Här får du lära dig hur du gör inkuransavdrag på rätt sätt i bokföringen.

Kredittid

Det finns en rad olika bolagsformer som kan användas beroende på vilket behov det specifika företaget har. Vi går igenom de olika typerna samt hur du väljer den som passar ditt företag.

Fyllnadsinbetalning

Vid en fyllnadsinbetalning görs en extra inbetalning av skatten av en skattskyldig som behöver täcka eventuella skulder eller brister i tidigare betalning.