Krea

Sv
  • Sv
  • En

Ordlista

Inom företagsekonomi stöter man ofta på kluriga ord och begrepp. Här har vi samlat några av de ekonomiska begreppen. Vi har framför allt fokuserat på de orden som är bra att hålla koll på för företagaren som söker företagslån och finansiering. Är det något du fortfarande försöker förstå, eller saknar du något ord? Prata med någon av våra duktiga medarbetare kundservice@krea.se så hjälper vi dig så gott vi kan!

Regress

Inom factoring och fakturaköp kan man sälja fakturor med regress, och utan regress. Läs mer om de olika alternativ och vad som passar ditt företag bäst.
Läs mer

Borgen

Borgen och borgensman är viktiga begrepp. Läs om vad det innebär om du har ett borgensåtagandet för ditt företagslån, factoring- eller leasingavtal.
Läs mer

Factoringbolag

Factoringbolag är företag som tillhandahåller tjänster för factoring såsom fakturaköp eller fakturabelåning. Factoringbolag kallas även factoringföretag.
Läs mer

Kundfordring

En kundfordring eller kundfordran är tillgång för företaget. Läs om vad som är bra att känna till om kundfordringar på https://krea.se.
Läs mer

Inkasso

Lär dig om vad inkasso, inkassokrav och inkassobolag innebär för dig och ditt företag. Läs mer på https://krea.se - Där företag hittar rätt lån.
Läs mer

Inventarier

Läs om olika slags inventarier och hur du ska bokföra dessa på ditt företag. Upptäck fler tips och artiklar för företagare på https://krea.se.
Läs mer

Verklig huvudman

För att ansöka om företagslån behövs en verklig huvudman för företaget. Läs om vad detta innebär på https://krea.se - Där företag hittar rätt lån.
Läs mer

Likviditet

Likviditet är ett företags kortsiktiga betalningsförmåga. Det innebär företagets förmåga att erhålla kontanter. Läs mer om likviditet på https://krea.se/.
Läs mer

Betalningsanmärkning

Sälja fakturor med betalningsanmärkning. Lär dig om vad en betalningsanmärkning innebär för dig och ditt företag. Hur gör man för att undvika att få betalningsanmärkningar? Läs mer här!
Läs mer

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är företagets förmåga att betala sina skulder. Ett företags kreditvärdighet kan man beställa via en så kallad kreditupplysning. Synonymer till kreditvärdighet är kreditranking. Läs mer på https://krea.se/.
Läs mer

Kreditupplysning

En kreditupplysning görs för att ta reda på ett företags kreditvärdighet. En kreditupplysning görs av långivare på ett företag för att kunna göra en riskbedömning.
Läs mer

Kassaflöde

Kassaflöde är ett företags inbetalningar och utbetalningar. Man kan ha ett positivt eller negativt kassaflöde för en period. Läs mer om kassaflöde på https://krea.se/.
Läs mer

Företagsinteckning

Företagsinteckning är en säkerhet som ett företag kan lämna för t ex en ansökan om företagslån. Läs mer om hur du kan använda företagsinteckning på https://krea.se/.
Läs mer

Skattekonto

Ett skattekonto är ett konto för in- och utbetalningar av skatt. Alla fysiska och juridiska personer ska ha ett skattekonto. Läs mer om skattekonto och andra ekonomiska begrepp på https://krea.se/.
Läs mer

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen är ett sätt för företag att hålla reda på företagets in- och utbetalningar. Den är framför allt viktig när man ska ansöka om företagslån. Läs mer om kassaflödesanalys.
Läs mer

Kreditgräns

Kreditgränsen är det högsta beloppet som man får belasta sin företagskredit med. Läs mer om att finansiera din verksamhet med företagskredit på https://krea.se/.
Läs mer

Företagshypotek

En företagshypotek är en säkerhetsrätt som låntagare lämnar till långivare. Läs mer om hur ett företagshypotek fungerar på Krea - Störst jämförelse av företagslån i Sverige.
Läs mer

Reskontra

Ett reskontra hjälper företag att få en överblick över sin bokföring. Läs mer om kundreskontra, leverantörsreskontra och anläggningsregister på https://krea.se/.
Läs mer

Soliditet

En god soliditet leder till ökade chanser att få företagslån. Läs om vad soliditet innebär och hur du kan göra för att förbättra ditt företags soliditet.
Läs mer

Dröjsmålsränta

Lär dig om vad dröjsmålsränta innebär för dig och ditt företag. Hur gör man för att undvika att få förseningsavgifter? Läs mer på https://krea.se.
Läs mer