Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Ordlista

Inom företagsekonomi stöter man ofta på kluriga ord och begrepp. Här har vi samlat några av de ekonomiska begreppen. Vi har framför allt fokuserat på de orden som är bra att hålla koll på för företagaren som söker företagslån och finansiering. Är det något du fortfarande försöker förstå, eller saknar du något ord? Prata med någon av våra duktiga medarbetare kundservice@krea.se så hjälper vi dig så gott vi kan!

Factoringbolag och factoringföretag

Factoringbolag är företag som tillhandahåller tjänster för factoring såsom fakturaköp eller fakturabelåning. Factoringbolag kallas även factoringföretag.

Suppleant | Vad gör en suppleant i en styrelse?

Läs om suppleant / styrelsesuppleant och dess uppgift. Vi på Krea beskriver registrering av suppleanter, vilka krav som finns samt vilka risker det innebär.

Kreditera | vad betyder kreditera

Att kreditera en faktura betyder att fakturan stryks eller att värdet reduceras. Läs mer om vad kreditera betyder och vad kreditering av en faktura innebär.

Betalningsanmärkning - A-mål och E-mål

Sälja fakturor med betalningsanmärkning. Lär dig om vad en betalningsanmärkning innebär för dig och ditt företag. Hur gör man för att undvika att få betalningsanmärkningar? Vad är A-mål eller E-mål?

Omsättning | Definition och vad är nettoomsättning

Omsättning är ett ekonomiskt begrepp som beskriver företagets totala intäkter av försäljningen under en viss tid. Läs om nettoomsättning och skillnaden mellan omsättning och vinst.

UC Riskprognos och Riskklass

UC Riskklass och riskprognos är två olika koncept som används för att bedöma risknivån och sannolikheten att ett företag ska hamna på obestånd. Läs mer om hur ditt företag påverkas sin riskklass och riskprognos.

Soliditet | Vad är en bra soliditet?

Lär dig om Soliditet och vad en bra soliditet innebär för ditt aktiebolag. Vi delar detaljerade insikter om vart soliditet ska ligga i din bransch och hur du beräknar soliditet för ditt företag.

Räntefaktura

En räntefaktura är en faktura på ett belopp som skickas till en kund för betalning av räntekostnader på antingen ett lån eller en försenad betalning.

Kredittid

Det finns en rad olika bolagsformer som kan användas beroende på vilket behov det specifika företaget har. Vi går igenom de olika typerna samt hur du väljer den som passar ditt företag.

Inkasso - vad är inkasso?

Lär dig om vad inkasso, inkassokrav och inkassobolag innebär för dig och ditt företag. Läs mer på https://krea.se - Där företag hittar rätt lån.

Fyllnadsinbetalning

Vid en fyllnadsinbetalning görs en extra inbetalning av skatten av en skattskyldig som behöver täcka eventuella skulder eller brister i tidigare betalning.

Inkurans

Inkurans är värdeminskning av en vara eller ett objekt över tid eller på grund av en särskild händelse.

Verklig huvudman

Verklig huvudman behövs för att ansöka om företagslån för företaget. Läs om allt om verklig huvudman och vad detta innebär.

Företagsinteckning | Vad innebär det?

Företagsinteckning är en säkerhet som ett företag kan lämna för t ex en ansökan om företagslån. Läs mer om hur du kan använda företagsinteckning och vilka misstag du ska undvika.

Personlig borgen företagslån | Vad innebär det?

Att vara personlig borgen för företaget är inget lätt beslut. Läs mer om hur vanligt det är med personlig borgen för företagslån innan du tecknar ett avtal.

Vad är Kassalikviditet | Förklaring och formler

Kassalikviditet är ett företags kortsiktiga betalningsförmåga. Det är ett nyckeltal som används inom företagsfinansiering. Läs mer om likviditet och kassalikviditet.

Orderfinansiering förklarad | hur fungerar det

Orderfinansiering är en finansiell lösning som hjälper företag att finansiera sina ordrar och nya kontrakt. Ett annat sätt att beskriva orderfinansiering är att företag får låna pengar för att kunna leverera en order.

Kundreskontra | vart hittar jag det?

Ett kundreskontra hjälper företag att få en överblick över sina fakturor. Läs mer om kundreskontra, leverantörsreskontra och vart du hittar dessa hos Krea.

Räkenskapsår

Ett räkenskapsår är den period som används för att sammanfatta och rapportera företagets ekonomiska resultat. Ett räkenskapsår kan vara både brutet och förlängt. Läs mer om vad ett räkenskapsår är.

Regress och regressrätt

Inom factoring och fakturaköp kan man sälja fakturor med regress, och utan regress. Läs mer om de olika alternativ och vad som passar ditt företag bäst.

Duns-nummer

Ett duns-nummer är ett unikt nummer som ett företag tilldelas av företaget. Såhär hittar eller skapar du ett duns-nummer till ditt företag.