Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Factoringbolag och factoringföretag

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 18 januari 2024

Vad är ett factoringbolag?

Factoringbolag köper fakturor och betalar företagen direkt. De erbjuder fakturaköp eller fakturabelåning till mindre företag för att öka likviditet och minska administrationen kring fakturahantering. Factoringbolag tar en avgift för tjänsten, men det kan vara en bra lösning för företag som behöver likviditet.

Företag som bedriver factoringverksamhet måste ha tillstånd från finansinspektionen. Du kan söka efter alla factoringbolag i Sverige i FIs Företagsregistret.

» Se alla factoringbolag: Företagsregistret

Fakturaköp

Fakturaköp innebär att factoringbolaget köper ett företags fakturor. Företaget som säljer fakturorna säljer sina fakturor för att frigöra likviditet som annars inte betalas förrän fakturans utgångsdatum. Beloppet som det säljande företaget får är ofta nästan hela fakturans värde. Factoringbolaget tar mellanskillnaden, som kallas för factoring-diskonten.

» Läs mer om: Fakturaköp

Fakturabelåning

För fakturabelåning så lånar factoringbolaget ut pengar till ett företag i utbyte mot dennes fakturor som säkerhet.

» Läs mer om: Fakturabelåning

Hur fungerar det med factoringbolag?

Innan factoringbolaget ingår i ett avtal med en ny kund så görs vanligtvis en kreditupplysning av den blivande kunden. När samarbetsavtalet blivit signerat kan man integrera sina egna bokföringssystem med factoringbolagets. Vissa factoringbolag erbjuder just denna typ av integration med syftet att förenkla fakturaköp eller fakturabelåning för båda parterna.

Factoringbolag som värnar om kundrelationen

Eftersom fakturorna överlåts till factoringbolaget så är det också de som utför eventuell påminnelse och indrivning av fakturorna. Om detta inte görs på ett varsamt sätt kan kundföretagets kundrelationer påverkas negativt.