Få flera förslag på factoring
Varför factoring - hur funkar factoring?
Det är vanligt att företag binder upp mycket kapital i företaget, då tidpunkten när ett företags kunder betalar skiljer sig från när de själva måste betala sina egna leverantörer. Ett bra alternativ för att förbättra likviditeten och minska administrationen i ett företag är factoring, eller fakturaköp som det också kallas. Factoring innebär att att ett företag säljer sina fakturor till ett factoringbolag, som betalar för fakturorna direkt. Factoring frigör kapital i företaget vilket ger större utrymme för investeringar och nya projekt.
Idag finns många olika factoringföretag, och där kostnaden för factoring skiljer sig mellan olika aktörer. Därför gynnas du som företagare alltid av att jämföra olika förslag, för att hitta det alternativet som passar just din verksamhet bäst.
Varför Krea?
Krea är Sveriges ledande jämförelseplattform för factoring. Vi konkurrensutsätter flera factoringbolag, vilka tävlar om att få dig som kund när du ansöker om factoring. Genom att jämföra olika förslag från factoringbolag kan ditt företag välja det förslag som passar just ditt företag, till bästa möjliga priset. Sedan start har Krea hjälpt över 20 000 svenska små- och medelstora företag få tillgång till företagslån och factoring.
- Endast en kreditupplysning
- Specialister på factoring
- Förslag redan inom 1 dag
Krea - när villkor är viktigt
Störst nätverk
Vi konkurrensutsätter flest factoringbolag på marknaden. Det säkerställer att du hittar rätt lösning för just ditt företag.
Snabbt men professionellt
Du slipper söka hos 30 banker själv och får snabbt en översikt av möjliga finansieringslösningar.
Bättre pris
Genom att använda vår tjänst ökar du dina chanser för bäst villkor. Vi sammanställer alla kostnader så slipper du räkna själv.
Se vad factoring kostar för ditt företag
Om Factoring
Vad är factoring?
Factoring innebär att du säljer eller belånar ditt företags fakturor. När du gör detta får du kontanta medel som direkt kan användas i verksamheten. I Sverige kallas factoring ibland för fakturaköp eller fakturabelåning. Vid fakturaköp säljs fakturorna till factoringbolaget. Vid fakturabelåning får du istället ett lån där fakturornas värde utgör säkerheten.
Fördelar med factoring?
Factoring används främst av små och medelstora bolag som vill öka företagets likviditetsbuffer. Det är mest relevant för bolag som väntar in betalningar från större projekt, men som samtidigt behöver betala för exempelvis anställda och hyra.
Kostnad för factoring?
Priset för att sälja fakturor varierar. Vanligtvis tar factoringföretaget ut en fast avgift eller en viss procent av fakturabeloppet för tjänsten. Priset har blivit mer förmånligt över tid och genom att konkurrensutsätta får du en bra översikt av vilka priser som gäller för just dom fakturorna du vill sälja. Priset för factoring skiljer sig starkt beroende på din kreditvärdighet och på säkerheten i själva kundfordringarna. Eftersom kostnaderna kan variera bland olika aktörer lönar det sig att jämföra mellan flera förslag. Genom att jämföra olika alternativ för factoring maximerar du dina chanser att hitta det billigaste alternativet, till bäst villkor.
Teknik som sparar tid åt dig
1Ansök på 5 minuter
Fyll i information om ditt företag och fakturorna du vill sälja. Vi samlar in data automatiskt från publika datakällor, så du slipper göra det.
2Vi sammanställer ditt kreditunderlag
Vi säkerställer att ditt företag presenteras på bästa möjliga sätt för factoringbolagen. Endast en kreditupplysning från UC tas på företaget och eventuella borgensmän.
3Få anpassade förslag
Du får förslag på factoring från flera factoringbolag. Vårt system rekommenderar förslag som passar bäst för ditt företags behov.
4Få utbetalt utan krångel
Du kompletterar information och signerar avtal på endast några minuter. Du får utbetalt inom 2-5 dagar.
Ta hjälp av en av våra experter inom factoring
Kompetent rådgivning inom factoring
Vi hjälper er att sammanställa rätt underlag. Ni behöver inte förstå alla finansieringsdetaljer. Krea’s rådgivare tar hand om det.
Våra rådgivare sparar dig tid och krångel
Våra finansieringsexperter har daglig kontakt med banker och långivare för att hjälpa dig att få din förfrågan beviljad
Ta kontakt med en av våra rådgivare
Vi har hjälpt över 20 000 företag
Vanliga frågor om factoring
Factoring är för företag som vanligtvis får betalt senare, men har sina utgifter idag. Om du har kunder som betalar sina fakturor med 30, eller upp till 180 förfallodagar - då kan factoring vara ett bra alternativ för att snabbt få in kapital.
Factoring innebär att du säljer eller belånar ditt företags fakturor. När du gör detta får du kontanta medel som direkt kan användas i verksamheten. Hos Krea kan du lära dig om fördelarna med factoring, och få hjälp att hitta den bästa lösningen för ditt företag.
I Sverige kallas factoring ibland för fakturaköp eller fakturabelåning. Vid ett fakturaköp säljs fakturorna till factoringbolaget. Vid fakturabelåning får du istället ett lån där fakturornas värden utgör säkerheten.
Fakturaköp eller factoring är bra för dig som driver företag och vill spara tid på att administrera era fakturor och vill få tillgång till kapitalet i era fakturor så snart som möjligt. När ni säljer fakturor till en bank eller factoringbolag får ni beloppet utbetalt till er av köparen ofta inom 24 timmar och slipper alltså vänta in kundens betalning. Köparen tar även över administrationen och ombesörjer t.ex. utskick av påminnelsefakturor eller inkassokrav. Fakturaköp/factoring är i många fall också mer kostnadseffektivt än ett företagslån eller annat finansieringssätt, där avgiften vanligtvis ligger på under 1% upp till som högst 3-4%.
Företagsleasing innebär att ni hyr t.ex. en maskin eller fordon istället för att denna köps in. Leasing är speciellt fördelaktig vid finansiering av maskiner eller fordon, dels betalar ni ingen skatt (moms) vid investeringen eftersom köpet görs av långivare och är ett smidigt sätt att slippa göra en större kapitalinvestering där ni betalar en liten summa varje månad istället. Leasing innebär mindre risk för långivare vilket betyder att det är enklare att få beviljat ett högre belopp för mindre och mindre kreditvärdiga företag. Leasing belastar inte ens balansräkning som ett lån gör, vilket gör att redovisningen ser bättre ut om ni t.ex. i framtiden vill söka lån för ett annat behov.
Factoring innebär att ni säljer utestående fakturor till en bank eller factoringbolag. Det är ett bra sätt att spara tid på att administrera era fakturor och vill få tillgång till kapitalet i era fakturor så snart som möjligt. Vid factoring är det mindre krav på det ansökande företaget och är ofta enklare att få beviljat som t.ex. nystartad eller för mindre företag med sämre kreditvärdighet. Factoringbolagen baserar deras prissättning till en stor del på kreditvärdigheten av era kunder - så det är extra förmånligt om ni säljer till större kunder med bra kreditvärdighet. Alla långivare hos Krea som erbjuder factoring har tillstånd att göra det.
För att ansöka om factoring hos Krea ska du som ansöker vara firmatecknare inom företaget, t.ex. VD eller styrelseledamot. Företaget måste också vara registrerat i och vara aktivt i Sverige samt ha en verklig huvudman registrerad.
Skulle du inte vara firmatecknare men ha en ledande roll i bolaget kan du alltid höra av dig till vår kundservice, kundservice@krea.se för assistans med ansökan.
Vi kan inte hjälpa dig om du är privatperson eller som du har ett skalbolag, lagerbolag eller filialbolag.
Factoringavtal kan skilja sig stort - allt från mellan 0,5% till 3% i månadskostnad. Genom att samla in olika förslag hjälper Krea dig att vara säker på att du hittar det bästa priset innan du tecknar ett nytt avtal.
Hos Krea är det också enkelt att lägga upp rätt underlag till din ansökan som t.ex. reskontra och bokföringsdata. Det är sedan enkelt att jämföra de olika förslagen och deras totalkostnader så att du slipper dolda avgifter för löpande fakturering.
För att teckna ett nytt factoringavtal hos Krea behöver du först och främst vara verklig huvudman hos det ansökande företaget. En verklig huvudman har en ledande roll och kan vara en firmatecknare inom företaget, som t.ex. VD eller styrelseledamot. Det ansökande företaget måste också vara registrerat och aktivt i Sverige.
Utöver detta finns det några minimikrav på fakturor som du vill sälja:
- Återkommande försäljning - Genom att sälja fakturor löpande kan du få bättre villkor. Därför har vi som krav att man ska sälja mer än en faktura för att kunna teckna factoring hos oss.
- Maximalt 90 förfallodagar - För finansiering över längre sikt rekommenderar vi företagslån istället för factoring då företagslån då ofta har bättre villkor.
- Fakturamottagaren är kreditvärdig - Genom att ansöka hos flera olika factoringbolag på samma gång kan du få en bild av hur stor del av er försäljning som du har möjlighet att finansiera genom factoring.
- Fakturan ska inte vara betalt, förfallen eller äldre än 10 dagar gammal.
Kostnaden för factoring kan skilja sig mycket: alltifrån 0,5% till 3% i månadskostnad. Utöver det tillkommer avgifter (t ex fakturahanteringsavgifter). Krea hjälper dig att konkurrensutsätta factoringbolag innan du tecknar ett nytt avtal. Vid factoring och ränta gäller individuell prissättning.
Du kan dessutom få bättre villkor genom att dela mer information om ditt företags försäljning, t.ex. reskontra eller bokföringsdata.
Till skillnad från traditionella factoringbolag är det inte vi själva som står för finansieringen av en överlåten faktura. Istället har vi ett aktivt samarbete med nya och traditionella factoringbolag och svenska banker som försöker erbjuda dig så bra villkor som möjligt.
Krea konkurrensutsätter fler än 30 banker och långivare för företagsfinansiering. Följande aktörer har möjlighet att ge er förslag på finansiering för våra olika tjänster.
Fakturaköp
Ikano Bank, A.B.S Global Factoring, Svea Bank, Invoier, Alfa Finans, Billecta, Capcito, CapIQ, Euro Finans, Finansia och FINQR.
Företagslån
Marginalen Bank, Froda, Svea Bank, Aros Kapital, Capcito, CapIQ, Capitalbox, Corpia, DBT, Euro Finans, Fedelta, FINQR, FundingPartner, Kameo, Leasio Finans AB, Mynt, OPR, Qred, SBL Finans, Svensk Företagsfinansiering och Treyd.
Fastighetslån
SBP Nordic, Kameo, Svea Bank, Froda, Aros Kapital, Corpia, DBT, Euro Finans, Froda, FundingPartner och IMH Finans.
Företagsleasing
Vi samarbetar bland annat med Nordic Finance och Marginalen Bank.
För större finansieringslösningar samarbetar Krea med alla relevanta banker inklusive de flesta storbanker, till exempel Nordea och SEB.
När du väljer mellan olika förslag för fakturaköp finns det både kvalitativa kriterier, och villkor, som du behöver ta ställning till.
Kvalitativa kriterier:
- Hantering av påminnelser och inkasso - Hur hanterar factoringbolaget kontakten med dina kunder? Detta är särskilt viktigt för de kunder som inte betalar.
- Integration med bokföringsprogram - Hur enkelt blir det att bokföra fakturaköpet för dig? De flesta factoringbolag som vi jobbar med erbjuder integrationer med t.ex. Fortnox.
- Kreditupplysning - Har du möjlighet att ta en kreditupplysning på dina slutkunder?
Villkor:
- Provision - Hur mycket av fakturans totala värde får du utbetalt? Detta kan skilja sig från allt mellan 97% till 99,5% av fakturans värde.
- Fakturahanteringsavgift - Om du har flera mindre fakturor kan detta summeras ihop till ett stort belopp. Hos oss kan du därför jämföra totalkostnaden för alla förslag som du får för fakturaköp.
- Med eller utan regress - Om du säljer utan regress tar factoringbolaget över mer risk, vilket oftast leder till en något högre kostnad också.
Du kan välja att teckna ett factoringavtal där fakturor säljs med eller utan regress.
Factoring utan regress innebär att köparen tar över hela kreditrisken efter att du sålt dina fakturor. Du kan alltså räkna med att få betalt oavsett om fakturamottagaren blir försenad med sin betalning eller inte betalar fakturorna.
Factoring med regress innebär att obetalda fakturor under vissa omständigheter återgår till säljaren. Oftast finns en tidsfrist, vanligtvis 30 dagar, då banken eller långivaren försöker att driva in skulden om inte fakturan betalats. Banken eller långivaren stämmer också av processen med dig som fakturaköps-kund, för att säkerställa att relationen med slutkund fortsätter att vara bra.