Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Kundcase: Resan från foodtruck till The Italian Cousins: “Expandera var ett måste”

2023-02-10

Grundkonceptet är bra råvaror av hög kvalitet från Italien och det var också så deras resa började. De två italienska kusinerna Davide och Enrico driver idag The Italian Cousins och ska precis öppna deras femte restaurang. Men under deras resa att ta sig dit de är nu stötte de på problem med att få finansiering genom banklån.

Davide och Enrique började med att importera utvalda produkter från Italien som de sålde på marknader runt om i Stockholm. Marknaderna byttes sedan ut mot en foodtruck som sedan ersattes av kusinernas första restaurang. Med visionen att föra den italienska traditionen vidare tog de över en pizzeria på Odengatan. Det blev starten på en business som kommit att växa sig större - men som behållit samma genuina koncept.

Under ett år öppnade de tre restauranger som tog fart. De ville sedan växa och expandera. Tanken var att öppna två restauranger till, varav en skulle fungera som verksamhetens flaggskepp.

-Det var ett ganska stort projekt då de dessa två nya ställen är större än vi haft innan, speciellt det på Sergelgatan. Men vi behövde utrymmet på Sergelgatan för att hantera produktionen och för att även kunna ha en restaurang där. Det är tänkt att vara flaggskeppet. Av den anledningen behövde vi ny finansiering, säger Enrico.

Tidskrävande att gå till banken

Kusinerna började med att vända sig direkt till en bank. Men precis som för flera andra företag var det svårt att få tillgång till lån.

-Vi hade flera möten med en bank men det gick inte som vi ville. Det var först tidskrävande att ta fram alla papper och all information som behövdes. Sedan pågick processen med banken i flera månader och i slutändan ändrades förutsättningarna från ena dagen till den andra och blev inte det vi hade pratat om. Vi var tvungna att säga nej och kände att det hade varit slöseri med tid.

Men alternativet att lägga expansions-planerna på is fanns inte. För de två kusinerna var expansionen ett måste för att verksamheten skulle vara lönsam.

-I vår bransch handlar det om små marginaler. För att upprätthålla och skapa hållbarhet i vårt företag behöver vi tillväxt. Vi behöver expandera för att skapa stabilitet, säger Enrico och Davide tar vid:

-Precis, i den här branschen har du cirka 10-15% i marginal på försäljningen. Så om du har en en liten omsättning pratar vi om inga pengar. Så du måste kunna expandera och en expandering behöver investering, produktion, utrymme och många olika faktorer. Du behöver volymer.

"Fick vad vi ville med bra villkor"

För att kunna gå vidare med planerna att expandera letade de vidare efter andra finansieringsmöjligheter. De stötte på Krea och valde att testa tjänsten. De möttes då av en helt annan upplevelse än den de haft direkt med banken.

-Processen var enkel för vi kunde se och få mycket info genom verktyget online vilken var bra. Det kan annars vara väldigt tidskrävande att leta runt. Vi fick även kontakt med en rådgivare direkt som hjälpte oss genom hela processen vilket gjorde det väldigt enkelt och smidigt. Det var ingen information som var komplicerad att förstå sig på eller svår att ta fram. Vi tittade också på allt tillsammans och vi kunde ställa de frågor vi hade, en väldigt enkel och rättfram process, säger de och fortsätter:

-Utan någon större ansträngning och utan att ta större beslut kunde vi se hur mycket vi kunde få i lån. Krea la ner rätt mycket jobb och ansträngde sig för att hjälpa oss utan att ens veta om vi skulle välja att ta ett av lånen i slutändan. Det var fantastiskt, vi var väldigt imponerade av det. Vi kände att det här är “clean”, detta är pålitligt. Vi byggde en trygghet och tillit på det sättet till Krea. Vi är väldigt nöjda, vi fick vad vi var ute efter med bra villkor. Allt gick väldigt smidigt och efter en månad var allt klart och det var bara att sätta igång.

Genom Kreas tjänst tecknade kusinerna ett nytt företagslån och expansions-planerna gick i lås. Restaurangen i Västermalmsgallerian öppnade i slutet på 2022 och den på Sergelgatan slår upp dörrarna i april 2023.

-Tack vare finansieringen vi fick genom Kreas jämförelsetjänst öppnade vi bland annat restaurangen i Västermalmsgallerian. Den går bra, speciellt utifrån att vi inte visste hur det skulle gå eller vad vi kunde förvänta oss. Det är också redan den mest lönsamma och bästa av restaurangerna vi har. Overall går det väldigt bra för The Italian Cousins.

Det kommande året är tanken att stabilisera och utveckla befintliga restauranger. Men den långsiktiga planen är att fortsätta expandera.

-Mat är en passion och vår största motivation har från början varit att jobba med bra råvaror från Italien. Det är en del av en kultur som är viktig att bevara. Det kommer vi bygga vidare på och skulle vi behöva finansiering skulle vi definitivt använda Krea igen. Vi rekommenderar också andra företag att använda Kreas tjänst. När du är nystartad har du inte tid att ta 25 möten med en bank som kanske inte ens leder någonstans, att gå genom Krea är tidseffektivt och de hjälper dig genom hela processen. Eller om du är som vi “up and running” - finns inte tiden att ta allt från början, Krea gav oss möjligheten att accelerera och snabbt ta nästa kliv.

-Det är svårt att få finansiering, Krea har skapat en viktig och avgörande tjänst. Krea har löst problemet för mindre företag att få lån.

Fakta om lånet:

  • Belopp: 3.5 Mkr
  • Produkt: Tillväxtlån / Företagslån
  • Anledning: Expansion av restaurangkedja

Läs mer om företagslån för restaurang.

Uppdaterad 2024-02-09