Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Kundreskontra

2020-06-23

Definition | Vad är reskontra

Reskontra används av företag för att hantera information om kunder, leverantörer och löner. Det är en så kallad sidoordnad bokföring, vilket innebär att den används som ett komplement till företagets vanliga redovisning.

Det finns inget lagstiftat krav på att företag måste underhålla en reskontra. I praktiken används det särskilt inom större företag. Mindre företag och företag med endast en handfull kunder eller leverantörer brukar inte lägga mer tid på bokföring än vad som är absolut nödvändigt.

Kundreskontra

Kundreskontran ger dig en överblick över tillgångsposten av kundfordringar. I kundreskontran samlar du information om dina kunder: betalda och obetalda fakturor, antal betaldagar, returer och påminnelser, med mera.

En regelbunden avstämning av kundreskontran ger dig en överblick över vilka fakturor som ännu inte är betalda. På så vis kan det hjälpa dig att påminna dina kunder om att betala i tid.

Hur laddar man ner kundreskontran?

Reskontra kan laddas ner via ditt affärssystem. Alla program fungerar olika, så vi har sammanställt en översikt över de vanligaste bokföringsprogrammen.

  • Fortnox: Ladda ner PDF av Reskontralista (Länk) - du kan välja att ladda ner alla positioner för att få en helhetsbild
  • Visma eEkonomi: Ladda ner PDF av Reskontralista under “Utskrifter” - “Reskontra” (Länk)
  • Bokio: Ladda ner PDF av huvudbok (Länk). Huvudboken innehåller den information som ingår i kundreskontran

Om ditt bokföringsprogram inte har stöd för att ladda ner PDF:er fungerar det även att ta en skärmdump av en lista över dina fakturor och lägger till denna i din ansökan.

Om du har frågor eller funderingar över hur du ska lägga till reskontra i din ansökan kan du alltid nå oss på Krea via mail, chatt eller telefon.

Kundreskontra i samband med kravhantering

Kundreskontran kan spela en viktig roll i kravhanteringsprocessen. Genom kundreskontran kan du som nämnt enkelt identifiera kunder som har förfallna fakturor. Du kan sedan använda denna information för att skicka påminnelser, vidta inkassoåtgärder eller på annat sätt hantera kravet.

Kundreskontra vid en ansökan om factoring

Många företag kommer endast i kontakt med kundreskontra i samband med en ansökan om finansiering. Factoringbolag vill bilda sig en uppfattning om vilka specifika fakturor som går att sälja. Därför är det viktigt för långivare att förstå slutkunderna och huruvida de betalar sina fakturor i tid.

» Mer om: Sälja fakturor

Leverantörsreskontra

Leverantörsreskontran ger dig en överblick över skuldposten av leverantörsfakturor. I leverantörsreskontra samlar du uppgifter om dina leverantörer: betalda och obetalda fakturor, kreditfakturor, med mera.

På samma sätt som med kundreskontran är det bra att göra regelbundna avstämningar i leverantörsreskontran för att se att du har betalat dina leverantörer i tid.

Uppdaterad 2024-02-14