5 tips: Förbättra kassaflödet - koll på företagets kassaflödesbudget?
En god likviditet med stabilt kassaflöde är lika viktigt för alla företagsformer, oavsett storlek och bransch. Samtidigt är småföretagarna oftast extra utsatta då omsättningen är mindre och kunderna färre.
Enligt Guidant Financials rapport 2020 Small Business Trends är brist på kassaflöde den främsta utmaningen småföretagare står inför, följt av rekrytering och marknadsföring. Att driva en verksamhet utan likvida medel kan dels skapa betalningssvårigheter samtidigt som det förhindrar tillväxten i företaget.
Som tur är går det att förbättra kassaflödet i ett företag på olika sätt och hålla koll på er kassaflödesbudget. Nedan ger vi dig fem av våra bästa tips.
1. Se över företagets utgifter regelbundet
Ha för vana att regelbundet gå igenom företagets ekonomi och utvärdera dess utgifter. Kanske betalar du för något du inte längre använder eller något som inte ger dig värde för pengarna i dagsläget? Var noggrann med var du lägger företagets pengar, då onödiga utgifter lätt kan försämra företagets kassaflöde.
Ett tips för att spara pengar är att bli medlem i en företagsförening eller organisation eftersom du då kan få tillgång till förmånliga medlemspriser. Är du till exempel medlem i Företagarna kan du få rabatt på hyrbil, juridiska avtal, kontorsmöbler och företagsförsäkringar.
2. Planera faktureringen
Det är inte ovanligt att företagare glömmer bort att fakturera för sina tjänster eftersom de lägger fullt fokus på att jobba för kunden. Försök att alltid fakturera direkt efter att du utfört jobbet istället för att vänta till slutet av månaden.
Vid längre projekt bör du dock undvika att fakturera hela beloppet i slutet utan ta betalt i etapper. På så sätt kan du få in pengar i företaget regelbundet samtidigt som du minskar risken att bli utan betalning, till exempel om kundens verksamhet skulle gå i konkurs.
Här kommer ytterligare några snabba tips på hur du kan underlätta faktureringen och få betalt snabbare.
- Tydlig faktura. Se till att själva fakturan är så tydlig som möjligt för att undvika missförstånd vid betalning. Ange även dina kontaktuppgifter så att kunden enkelt kan nå dig om de har frågor.
- Korta ner fakturans betalningsvillkor. Sätt 10 dagar istället för 30 dagar för att få kunderna att betala snabbare.
- Skicka e-faktura. Att skicka en faktura via mejl går betydligt snabbare än att skicka via post.
- Erbjud onlinebetalningar. En undersökning gjord av Invoicebus.com visar att företag som erbjuder onlinebetalningar vanligtvis får sina pengar inom 11 dagar jämfört med 29 dagar vid andra metoder.
3. Belöna duktiga kunder
Genom att belöna kunder som alltid är i tid med sina betalningar kan du motivera dem att fortsätta prioritera dina fakturor. Du kan till exempel skicka en liten present som ett tecken på din uppskattning. Det behöver inte vara något dyrt, utan det viktigaste är att de förstår tanken bakom gesten.
Eftersom obetalda fakturor är en av de främsta anledningarna till försämrad likviditet, framför allt i mindre företag, kan det även vara en god idé att motivera kunder att betala snabbare.
Ett tips är att erbjuda förmånliga rabatter på dina tjänster eller produkter om kunden betalar din faktura inom tre dagar. En sådan morot kommer garanterat bidra till att du får dina betalningar snabbare, vilket i sin tur kommer att förbättra ditt kassaflöde.
4. Var inte rädd för att förhandla
Som egenföretagare är det viktigt att du inte är rädd för att förhandla. Få är medvetna om är att det faktiskt går att förhandla om det mesta, vare sig det handlar om priser eller villkor.
Enklast är det att förhandla med företag i branscher med hög konkurrens eftersom de ofta är villiga att slåss om sina kunder. Se om du kan förhandla ner kostnader i samband med exempelvis kontorsstädning, mobilabonnemang, internet och försäkringar.
5. Överväg företagslån eller fakturaköp
Ytterligare ett sätt att förbättra kassaflödet i ett företag är att överväga företagsfinansiering. Det finns många olika typer av företagsfinansiering att välja mellan, där företagslån är en av de allra vanligaste.
Med ett företagslån får du in en klumpsumma som du kan använda som buffert om utgifterna är många och inkomsterna få. Lånet har en fast månadskostnad eller ränta och betalas vanligtvis tillbaka via månadsfaktura.
Enligt Lånjakt.se är dock ett företagslån ett bättre alternativ inför investeringar i verksamheten, till exempel lokaler och utrustning, som ska förbättra lönsamheten på lång sikt. Har bolaget likviditetsproblem kan fakturaköp eller fakturabelåning vara ett bättre alternativ.
Fakturaköp och fakturabelåning ingår i begreppet factoring och innebär att företaget säljer alternativt belånar sina fakturor hos ett factoringbolag. På så sätt kan de få in pengar i verksamheten snabbare och därmed bibehålla ett balanserat kassaflöde.
Sammanfattning
Ett försämrat kassaflöde kan vara påfrestande för både stora och små företag. Genom att planera verksamhetens ekonomi noggrant, till exempel genom att sänka utgifterna, skicka fakturor i tid och utnyttja factoring, kan denna typ av likviditetsproblem dock undvikas.