Sv
  • Sv
  • En

Företagslån för småföretagare

Få ett företagslån som småföretagare – trots att storbanken sagt nej

Vid sidan av återkommande intäkter och eget kapital är företagslån för småföretagare den största formen av finansiering för mindre företag. Men faktum är att de flesta låneansökningar som småföretagare skickar in till storbanken får avslag. Du som småföretagare som fått ett tråkigt nej är alltså långt ifrån ensam. Som tur är går det att ta emot ett företagslån ändå – vi berättar hur.

“Snåla storbanker” ger ofta avslag på lån till småföretag

“Storbankerna borde granska sig själva och fundera över varför de är så snåla”, det menade finansmarknadsminister Per Bolund när han läst igenom Företagarnas finansieringsrapport från 2018.

I rapporten uppger mer än varannan företagare att det är svårt att få ett lån till småföretag. Många av de småföretagare som ingått i undersökningen menar vidare att bankerna ”inte längre uppfyller sin roll” när de ger avslag på företagslån för småföretagare i så stor utsträckning. Det kan i förlängningen få negativa konsekvenser för svenskt näringsliv. Och visst låter det troligt, när 99 procent av alla företag i Sverige klassas som småföretag.

För vad händer när förmågan att betala ut löner, investera och utveckla enbart hänger på eget kapital och löpande intäkter för majoriteten av svenska småföretag? Låt oss säga att du är i startgropen i din småföretagsamhet, då ditt företag ligger på en platå och behöver gör en stor omställning, eller helt enkelt när ditt företaget växer så det knakar – men då, på grund av avslag på din förfrågan om lån till småföretaget, inte kan utföra de investeringar som behövs i form av exempelvis lager, maskiner och personal.

När storbanken inte litar på din företagsamhet och väljer att inte godkänna ditt företagslån som småföretagare, då kan en stor andel av de jobb som finns och skulle kunna uppstå på den svenska arbetsmarknaden riskera att gå förlorade. Faktum är att 4 av 5 jobb kommer från företag som klassas som småföretag. Beviljade företagslån för småföretagare är med andra ord oerhört viktigt – för dig som företagare, Sveriges arbetssysselsättning och för vår statskassa i form av skatteintäkter från näringslivet. Allt det som ligger till grund för vår välfärd.

Lån till småföretag – trots att storbanken sagt nej

Den stora mängd avslag som småföretagare får när de söker lån av storbankerna är med andra ord ett problem. Men den goda nyheten är att du som småföretagare, genom att titta bortom storbankerna, kan få igenom ett företagslån till småföretaget ändå.

Idag har en rad så kallade fintech-bolag vuxit fram, vilka med hjälp av ny teknik i form av exempelvis appar, hemsidor och smarta algoritmer möjliggör finansiering i en rad nya former – bortom företagslån för småföretaget.

Det kan röra sig om crowdfunding, hemsidor som hjälper dig att hitta micro-investerare bland allmänheten. Förslagsvis för dig som tycker att du har en oerhört attraktiv produkt där efterfrågan är stor redan innan den sett dagens ljus. Här är Patreon en stor aktör. Eller smarta och enklare betalningar, exempelvis via portabla och snabba betal-dosor som företaget iZettle gjort sig kända för.

Det här kan dock vara en snårig mark för den som inte är så tekniskt intresserad eller för den som inte har tid och ork att hänga med i de senaste fintech-trenderna. Faktum är att många av dessa tjänster blommar snabbt, men vissnar lika fort – det kan vara svårt att veta vilken fintech-tjänst som håller i längden.

Den goda nyheten är att en rad andra fintech-tjänster, som kan anses vara alternativa långivare för företagslån för småföretagare, har dykt upp. För dem är det primära syftet att godkänna företagslån till småföretagare som fått nej av storbanken. Företag som Qred, OPR och Froda vill inget hellre än att bevilja företagslån till småföretag som haft svårt att få sin ansökan godkänd via mer traditionella långivare.

Vi kan alltså glädja oss åt två saker när det kommer till svensk företagsamhet: Fler företagslån till småföretag kommer kunna beviljas i framtiden och att landets samlade företagsamhet är så innovativ att den oftast löser sina egna problem.

Vi jämför företagslån för småföretag – så att du får bäst ränta och avgifter

Krea har tagit ett steg till när det kommer till lån till småföretagare. Vi jämför de låneerbjudande som bankerna är villiga att erbjuda dig som småföretagare och skapar på så sätt en marknad där bankerna konkurrerar om dig, snarare än svårt om.

Kopplade till vårt stall av de banker som vi jämför finns en rad av de nyare långivare som riktat in sig på just företagslån till småföretag som fått nej av storbanken. När du skickar in en ansökan i formuläret får du fram en lista över bankernas erbjudande och det är bara att välja det företagslån som passar ditt småföretag bäst i form av ränta, avgifter och avbetalningsplan.

Vi är dessutom stolta över att ha flest långivare anslutna – hos oss får du bredast jämförelse och därmed bäst ränta och avgifter. Du får svar inom 24 timmar och när du gjort ditt val sätts oftast pengarna in på samma dag. Ansök om ett företagslån till ditt småföretag snabbt och enkelt i formuläret.

Företagslån för småföretagare under Covid-19

Under Covid-19 har spelplanen för småföretagare och företagslån kastats om. Många småföretag går på knäna och framtiden är oviss. Tidigare var den främsta anledningen till att vilja ta ett företagslån som småföretag för att få igenom en investering för att expandera företaget. Idag, under Covid-19, är istället den främsta anledningen för att få tillgång till likvida medel. Något som gäller de flesta branscher.

Inte så konstigt kanske, när marknaden bromsade in så fort. Kunderna stannar inne och få är särskilt sugna på att ta en pizza på den lokala pizzerian – trots att du är en småföretagare som bryr dig om dina kunder gör ditt bästa för hygienen.

Även fast det inte är någon tröst så kunde få förutse detta, och faktum kvarstår: Ett kassaflöde på kort sikt behövs för de närmaste utgifterna, trots att intäkterna blev mindre än någon kunnat förutse.

Som tur är finns det ljusglimtar för dig som småföretagare som söker företagslån för att klara dig ur krisen.

Du kan läsa mer om hur du som företagare ska tänka kring Covid-19 här och här.

Regeringen agerar – gör det enklare att få lån för småföretag

Regeringen har noterat ett behov av företagslån för småföretagare i dessa tider. Almi, ett statlig företag för företagslån, har utökat sin fond från 3 miljarder till 9 miljarder under den kris som Covid-19 har inneburit.

Almi finns till för att stötta de småföretag som kan ha svårt att få ett företagslån. Du kan läsa mer om Almi och dess andra utbud här.

Almi brygglån – köp tid med ett företagslån som småföretagare

Förutom företagslån för småföretag har Almi ett så kallat brygglån, vars syfte är att hjälpa små- och medelstora företag att kunna finansiera sig själva under korta perioder av sämre likviditet.

Utöver att Almis lånefond har utökats så har regeringen beslutat att ge förmånligare räntor och avgifter till de småföretag som skulle behöva ett lån i form av brygglån – ett lån för småföretagare som dessutom innefattar en längre avbetalningstid, beroende på den specifika omständighet som just ditt företag befinner sig i.

För- och nackdel med företagslån för småföretag via Almi brygglån

+ Lättare att få lånet beviljat som nystartat småföretag, eftersom ansökan ej tittar på småföretagets historik.

+ Bra som kombination med ett annat mindre företagslån för småföretagare, för att komma upp i det belopp som ditt företag faktiskt behöver.

- Lång låneprocess – något som kan ses som negativt när likviditets-bristen är akut under kristider.

Du kan läsa mer om företagslån för småföretag via brygglån under Covid-19 längst ner i denna artikel.

Under coronakrisen kan lån till småföretagare inte vänta

När det stod klart att regeringens stöd i form av lån till småföretagare skulle ske via Almi, var det många inom fintech som reagerade oroat, synnerligen de som nischat sig mot att i största möjliga mån kunna bevilja företagslån för de småföretagare som ofta får ett nej.

Även om Almi är ett bra alternativ för dem som ofta får nej när det kommer till företagslån för småföretagare, så anser man att Almi har en alltför långsam låneprocess i ett läge där tillgång till likvida medel är så akut att man snart riskerar att gå under i spåren av Covid-19.

Därför beslutade regeringen att riksgälden skulle administrera ett lånegaranti för lån till småföretag, vilket kommer göra det möjligt för dig som småföretagare att vända dig till vilken bank som helst. Det här innebär att fintech-branschen har möjlighet att pusha ut lån till småföretagare i ett högt tempo med hjälp av nya tekniska möjligheter – vilket kan ses som goda nyheter för de småföretagare som behöver finansiering i form av företagslån för småföretaget.

I det här läget är det en god idé att använda en tjänst som jämför företagslån, för att vara säker på att ditt företagslån för småföretaget får den absolut bäst ränta och avgifter.

Krea är stolta över att ha flest långivare anslutna – hos oss får du bredast jämförelse och därmed bäst ränta och avgifter. Du får svar inom 48 timmar och när du gjort ditt val sätts oftast pengarna in på samma dag. Ansök om ett företagslån till ditt småföretag snabbt och enkelt i formuläret.

Läs mer om företagslån hos Krea:

Företagslån till aktiebolag

Företagslån till enskild firma

Hur hittar man bra ränta på företagslån?

Företagslån med endast 1 UC

Företagslån utan säkerhet

Företagslån trots betalningsanmärkningar

Varför ska man jämföra företagslån?

Fakturaköp för företag

Påbörja ansökan
Ansökan är inte bindande
eller
Utan kreditupplysning