Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Företagslån för småföretagare under Corona: Långivare är tillbaka

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 17 april 2024

Den här texten är baserad på Svenska Dagbladets artikel "Enklare för småföretag att få banklån igen", publicerad 09-07-2020.

Vi på Krea vill skapa en större transparens på lånemarknaden för företag. Därför delar vi med oss var vår egna data och insikter om hur lånemarknaden för företag ser ut i Sverige.

Nu har det gått några månader sedan krisen bröt ut. Under denna tiden har vi på Krea börjat dela med oss av vår egna data, där vi bland annat visar utvecklingen av lånevillkor och andelen beviljade lån, via våra diagram, KREA Företagslån Barometer. Hittills har vi svarat på följande frågor om lånemarknaden för företag i Sverige:

  • Har villkoren och aktiviteten på lånemarknaden återhämtat sig sedan Corona-krisen?
  • Hur såg aktiviteten ut under sommarmånaderna?
  • Ser vi en skillnad i utlåningsgrad från långivarna gentemot företag? Vi bryter också ned företag baserade på deras kreditvärdighet för att få en djupare förståelse.

Detta är den tredje artikeln i serien där vi på Krea visar utvecklingen av lånemarknaden. Tidigare artiklar i samma serie hittar du här:

  1. Information om branscher som har blivit påverkade av Corona-krisen: Här
  2. Information om hur villkor för företagslån har förändrats: Här

Hur såg aktiviteten ut under sommarmånaderna?

Under de senaste månaderna har lånemarknaden varit väldigt oförutsägbar, där den nästintill har liknat en berg- och dalbana när det kommer till utlåning och villkoren som erbjudits av banker och långivare. Detta har lett till att många småföretag har behövt hitta andra vägar till finansiering, däribland andra långivare än sina egna banker, då man till en högre grad har blivit nekad kredit av sin vanliga bank.

Under den första veckan av maj blev exempelvis endast 33% av småföretagare beviljade företagslån - vilket gör det till den torraste månaden för lånemarknaden hittills sedan krisens start.

KREA Företagslån Barometer - Sverige (13 månader från augusti 2019)

% andel beviljade ansökningar

Utveckling av beviljade ansökningar

För att hjälpa företagen som har det tufft har regeringen lanserat ett stödpaket, det så kallade “omställningsstödet”. Detta lanserades den 30:e april och du kan läsa mer om det här. Dessutom fick enskilda firmor äntligen stöd i form av ett omsättningsbaserat stöd.

Programmet innebär att små till medelstora företag får ett direkt finansiellt stöd som motsvarar upp till 75% av sin förlorade omsättning under mars och april 2020. Detta paket ska alltså täcka det eventuella tappet som företag har behövt uthärda på grund av krisen.

Samtidigt såg vi även ett nytt rekord för småföretag som blev nekade företagskredit, där upp till två tredjedelar av småföretag som ansökte om lån fick ett nej under samma vecka som omställningsstödet lanserades.

Gäller detta även för företag med bra kreditkvalitet?

En möjlig förklaring till fler nekade kreditansökningar kan vara en så kallad informationsasymmetri i lånemarknaden. Detta koncept innebär att endast företag med “svagare” affärsmodeller söker finansiering, medans företag med starka affärsmodeller inte behöver finansiering i samma omfattning och därmed låter bli att ansöka.

Ekonomer kallar företag med sämre kvalitet för “lemons”, medans bra företag kallas för “peaches”. (Här kan du läsa mer om teorin: “Market for lemons”). I Sverige får alla företag ett kreditbetyg av Upplysningscentralen (UC). Företag med ett kreditbetyg av “5” blir då peaches, medans företag med kreditbetyg på “1” blir lemons.

För att kolla om teorin stämmer överens med vår data ville vi kolla hur lånemarknaden såg ut för företag med högre kreditbetyg, med poäng 3 eller högre.

Som vi ser i följande graf fick även 50% av alla företag med en hög kreditvärdighet sina låneansökningar nekade under april och maj. Peaches lyckades med andra ord bli sura under dessa månaderna.

KREA Företagslån Barometer - Bra Kreditbetyg - Sverige (13 månader från augusti 2019)

% andel beviljade ansökningar

Utveckling av kreditvärdighet

Under veckorna före krisen kan vi dock se att mer än 90% av företag med hög kreditkvalitet, peaches, fick sin låneansökan beviljad. Det är alltså en signifikant skillnad gentemot under kristiden.

Däremot ser vi en snabb uppgång kort efter botten. Stödpaket och den generella utsikten på ekonomin verkar alltså har förbättrats, och idag kan vi konstatera att 90% av “peaches" återigen har blivit söta.

Om Krea

Kreas mål är att hjälpa små och medelstora företag att hitta det rätta företagslånet. Med en enda ansökan kan företag få upp till 20 låneförslag. På så sätt kan du som företagare också få den största tryggheten att du har hittat de bästa villkoren för din finansiering. Genom direktintegrationer med datakällor och automatiska processer är Krea också en helt digital plattform där du på ett enkelt sätt kan ansöka och jämföra mellan flera olika låneförslag.

Krea är ett svenskt företag grundad i 2018. Krea har redan hjälp mer än 5000 företag att hitta rätt lån. Krea är registrerade hos Finansinspektionen.