Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Sälja fakturor

Välj bland flera olika förslag från våra factoringbolag

Sälja fakturor - så går det till

Sälja fakturor innebär att ett factoringbolag köper ett företags kundfakturor så att de kan få betalt direkt och och inte behöva vänta på att kundfakturorna betalas. På så sätt frigörs kapital och företagets kassalikviditet ökar samtidigt som det minskar det administrativa arbetet och gör det enklare att planera framtida kassaflöden. Fakturaförsäljning kan vara extra smidigt för företag vars kunder har långa betalningstider då egna leverantörsfakturor kan behövas betalas innan man tar emot kapitalet från kundfakturorna.

För företag som vill sälja sina fakturor finns det många aktörer att välja mellan. Kostnaden och villkoren skiljer åt mellan aktörer, det gör det viktigt att jämföra bland olika förslag eftersom du gynnas av jämförelsen när ditt företag vill sälja fakturor.

Varför Krea?

Krea är Sveriges ledande finansieringsplattform för företag som vill sälja sina fakturor. Vi konkurrensutsätter ett flertal långivare och factoringbolag som tävlar om att få ditt företag som kund när ni ska sälja fakturor. När du jämför förslag vid försäljning av fakturor kan ditt företag välja det förslag som passar den egna verksamheten bäst, till marknadsledande villkor. Sedan start har Krea hjälpt över 15 000 svenska små- och medelstora företag sälja fakturor eller få tillgång andra finansieringslösningar.

  • Specialister på företagsfinansiering
  • Alla förslag inom 1 dag
  • Kostnadsfritt
Börja här
Inte bindande att få förslag
4.7 / 5
183 omdömen

Krea - när villkor är viktigt

Störst nätverk

Vi konkurrensutsätter flest factoringbolag på marknaden. Det säkerställer att du hittar rätt factoringlösning.

Bättre pris

Genom att använda vår tjänst ökar du dina chanser för bäst villkor. Vi sammanställer alla kostnader så slipper du räkna själv.

Tidseffektivt

Du slipper söka hos flera factoringbolag själv och får snabbt en översikt av möjliga lösningar på fakturaköp.

Se vad factoring kostar för ditt företag

Använd vår factoringkalkylator för att se om det är fördelaktigt för ditt företag med factoring.

Sälja fakturor - Vad du behöver veta

Sälja fakturor - hur fungerar det?

När du säljer fakturor till ett s.k. factoringbolag så köper de dina fakturor så ditt företag kan få tillgång till kapitalet i förtid. Detta passar bolag som vill växa eller har långa betalningstider på sina kundfakturor; målet med att sälja fakturor är alltså att öka företagets kassalikviditet.

Om att sälja fakturor

Sälja fakturor - vad kostar det?

Priset som ditt företag betalar när de säljer fakturor varierar. Vanligtvis brukar 95% - 99% av fakturans värde betalas till företaget som säljer sina fakturor. För att ett factoringbolag ska köpa din faktura krävs att den är obetald, inte har förfallit eller är äldre än 10 dagar gammal, samt att fakturamottagaren är kreditvärdig. Ibland finns ytterligare krav på företaget som vill sälja fakturor, men detta framgår när du får förslag från dem. Kostnaden för att sälja fakturor varierar mellan långivare, och är även beroende av de säkerheter som presenteras i samband med en ansökan. Därför är det viktigt för företag att jämföra olika factoringbolag och långivare för att få bäst pris och bästa möjliga villkor.

Sälja fakturor vs factoring - vad är skillnaden?

Sälja fakturor och belåning av fakturor kallas gemensamt för factoring, ett begrepp som används både i Sverige och internationellt. Ofta pratar de flesta om ungefär samma sak när de säger factoring, sälja faktura och fakturabelåning. Däremot skiljer sig olika företags erbjudanden åt, vilket gör att det är fördelaktigt att jämföra förslag från olika aktörer.

Teknik som sparar tid åt dig

1Ansök på 5 minuter

Fyll i information om ditt företag. Vi samlar in data automatiskt från publika datakällor, så du slipper göra det.

2Vi sammanställer ditt kreditunderlag

Vi säkerställer att ditt företag presenteras på bästa möjliga sätt för långivarna. Endast en kreditupplysning från UC tas på företaget och eventuella borgensmän.

3Få anpassade förslag

Du får förslag från flera banker och långivare. Vårt system rekommenderar förslag som passar bäst för ditt företags behov.

4Få utbetalt utan krångel

Du kompletterar information och signerar avtal på endast några minuter. Du får ditt företagslån utbetalt inom 2-5 dagar.

Vi har hjälpt över 20 000 företag

4.7 / 5
183 omdömen

Vanliga frågor kring att sälja fakturor

Mer om att sälja fakturor

Bör man sälja fakturor med eller utan regress?

Skillnaden på att sälja fakturor med och utan regress är en av de viktigaste skiljelinjerna inom försäljning av fakturor. Det är därför viktigt att förstå skillnaden och dess konsekvenser för dig och ditt företag, innan du tar ett beslut om vilken typ av avtal du vill gå vidare med när du ska sälja fakturor.

Sälja fakturor med eller utan regress?

Utan regress

Regress betyder återgång. När du säljer en faktura utan regress innebär det att factoringbolaget övertar kreditrisken. De kan därför inte kräva återbetalning från dig, även om dina kunder inte betalar i tid. Om kunden inte betalar kan factoringföretaget påbörja indrivning. Det är därför viktigt att hitta ett factoringbolag som säkerställer att kundrelationer inte påverkas negativt när du säljer fakturor.

Det kostar mer att sälja fakturor utan regress, eftersom att risken för ditt företag minskar. Det är främst företag som har kunder med god betalningsförmåga som säljer sina fakturor utan regress.

Med regress

När du säljer fakturor med regress innebär det att ditt företag återtar fakturorna om kunderna inte betalar inom en viss tid. Det innebär att factoringbolaget har rätt att sälja tillbaka eller överlåta obetalda fakturor till dig efter förfallodatumen. I praktiken innebär det att ansvaret för obetalda fakturor stannar hos dig som säljande företag.

Ditt företags ansvar för obetalda fakturor

Vad händer om kunden inte betalar i tid?

Om kunden inte betalar fakturan i tid börjar factoringbolaget med att påminna kunden om betalningen. Vanligtvis försöker factoringbolaget först driva in skulden, t ex genom påminnelser och telefonsamtal. Ibland sker detta som ett samarbete med dig som säljer fakturor. Denna indrivning har dock ofta en tidsfrist på 30 dagar.

Om fakturan inte betalas innan fristen är över kan factoringbolaget använda sin regressrätt. Då återgår ansvaret för krediten till fakturasäljaren - i detta fallet dig. Du som säljare måste då betala tillbaka fakturabeloppet omgående. Beloppet kan bestå av kontanta medel, men också av nya utestående fakturor som factoringbolaget tar över.

Hitta den bästa lösningen hos Krea

Det finns många factoringbolag att välja mellan när man ska sälja fakturor. Konkurrensen är stenhård, vilket gynnar dig som företagare då flera aktörer konkurrerar om få just ditt företag som kund. Det är därför gynnsamt att jämföra när du vill sälja fakturor, så att du kan få ett förslag som passar just din verksamhet bäst. Krea konkurrensutsätter flest långivare på marknaden, så att du ska få tillgång till bästa möjliga villkor på försäljning av fakturor.