Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Avida Finans AB

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 15 februari 2024

Organisationsnummer: 556230-9004

Avida Finans är ett svenskt kreditmarknadsbolag som erbjuder finansiella lösningar för privatpersoner och företag. Företaget grundades 1983 och har idag mer än 150 anställda enligt företagets LinkedIn profil. Avida Finans är huvudsakligen verksamt i Sverige, men har även etablerad verksamhet i Norge och Finland (endast ungefär 30 anställda jobbar utanför Sverige).

Avida Finans för privatpersoner: Avida Finans huvudsakliga verksamhet innefattar att tillhandahålla privatlån och erbjuda sparkonton till privatpersoner. Enligt företagets senaste bokslut genererades två tredjedelar av räntenettot under 2023 från utlåning till privatpersoner.

Avida för företag: För företagskunder fokuserar Avida på att erbjuda Factoring och Företagslån. Den primära verksamheten och fokus ligger på factoringkunderna, varifrån Avida får största delen av sin omsättning.

Avida Finans står under tillsyn av Finansinspektionen och har tillstånd att bedriva finansiell verksamhet. Avida Finans omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Avida företagslån

Här får du en personlig handläggare som hjälper dig att hitta den bästa lösningen för företagslån för ditt specifika behov. På så sätt kan du fokusera fullt ut på din verksamhet.
Avida Finans tillhandahåller företagslån med goda möjligheter till skräddarsydda lösningar efter vad ditt projekt behöver just nu.

Vanliga villkor för Avidas företagslån:

 • Erbjuds generellt endast till Avidas befintliga factoringkunder eller nya kunder som även ansöker om factoring.
 • Belopp: Från 5 miljoner kronor
 • Återbetalningstid: 12-36 månader
 • Uppläggningsavgift: 1-2%
 • Lånet betalas vanligtvis tillbaka som en rak amortering

Avida accepterar alla vanliga säkerheter som förekommer inom företagsfinansiering, bland annat: moderbolagsborgen, personlig borgen, aktiepant och företagsinteckningar.

» Mer om: Företagslån

Företagslån: ränta

Avida har tillstånd som Kreditmarknadsbolag. Det innebär att Avida kan erbjuda ett sparkonto och därmed har hyfsat låga inlåningskostnader. Likt andra kreditmarknadsbolag, ligger Avidas ränta på ungefär 6-8% över aktuell referensränta.

Avidas företagslån har därmed just nu en ränta på ungefär 10-12%, baserat på en styrränta om 4%. Det ligger i linje med andra kreditmarknadsbolag som erbjuder företagslån.

Avida factoring

Avidas huvudsakliga verksamhet mot företag är att erbjuda factoring. Avida har en konkurrenskraftig lösning framförallt för aktiebolag med en något större omsättning om minst 20 miljoner kronor. Avida kan även köpa faktura från privatpersoner och inom industrier med sämre kreditvärdighet.

Vanliga villkor för Avida factoring:

 • Erbjuder oftast fakturaköp utan regressrätt (vilket innebär en så kallad off-balance sheet lösning där fakturor inte behöver tas upp på balansräkningen)
 • Kostnader består av en kreditavgift (per 30 dagar) och en limitavgift som betalas årligen
 • Inga fakturaavgifter eller övriga säkerheter tillkommer
 • Avida erbjuder även exportfactoring, vilket innebär att företag kan sälja fakturor med utländska fakturamottagare. Som vanligt inom exportfactoring jobbar Avida med olika kreditförsäkringsinstitut för att försäkra de sålda fakturorna, vilket innebär att mottagare måste vara försäkringsbara.

» Mer om: Factoring

Factoring: pris

Prissättningen för factoring följer i grunden liknande regler som vid företagslån. Det innebär att den totala kostnaden för factoring ligger på omkring 10-12%. Vissa factoringbolag kan ta betalt extra för hantering av fakturor, vilket Avida dock inte gör. Avida kan i vissa fall erbjuda en lägre ränta på factoring jämfört med företagslån, eftersom man strategiskt vill få till sig factoringkunder. En bra factoringkund kan innebära lägre kreditförluster eftersom banken har en bättre översyn över kundens löpande försäljning.

Kreditavgiften ligger därmed runt 0.6-0.8% per 30 dagar. Limitaviften för Avida är oftast runt 1-2%, men den effektiva kostnaden utgår för hela limiten. För att beräkna en effektiv ränta på factoring behöver man därför göra antaganden kring hur mycket limiten används under ett år.

Kreas omdöme av Avida Finans

Sammanfattningsvis ger vi Avida 2 av 3 möjliga stjärnor. Där företaget huvudsakligen särskiljer sig genom bra villkor för factoring och en stor flexibilitet i form av säkerhetsstruktur för finansiering.

Vi på Krea har haft ett samarbete med Avida Finans sedan 2019. I början försökte Avida utveckla sin affär med digitala företagslån upp till 1 miljon kronor. Under 2021 och 2022 lades dock affärssegmentet till stor utsträckning ned. De senaste månaderna har vårt samarbete huvudsakligen avsett större företagslån och factoringaffärer.

Vi har utvärderat Avida Finans nuvarande erbjudande för företag enligt 3 kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Avida erbjuder väldigt konkurrenskraftiga villkor, framförallt för factoring. Dessutom erbjuder Avida fakturaköp utan regress vilket ger ytterligare fördelar för kunder så att dom slipper ta kreditrisken.
 • Flexibilitet: Avida har bevisat för oss att de är flexibla gällande säkerhetskrav, där kunden kan välja relativt fritt mellan olika säkerheter. Den enda negativa aspekten i form av flexibilitet är att det finns en uppläggningsavgift för företagslån och en limitavgift för factoring. Detta minskar flexibiliteten något om företaget plötsligt har en betydligt lägre omsättning än förväntat.
 • Snabbhet: Avida lägger mycket fokus på personliga handläggare. Det innebär också att företaget inte har en digital ansökningsprocess och istället hänvisar nya kunder att kontakta deras Key Account Manager. Vid kontakt bearbetas dock alla förfrågningar snabbt och man får en tydlig återkoppling inom kort tid.

Sammanfattningsvis ger vi Avida 2 av 3 möjliga stjärnor. Där företaget huvudsakligen särskiljer sig genom bra villkor för factoring och en stor flexibilitet i form av säkerhetsstruktur för finansiering.

Du kan läsa mer om dessa kriterier i vår utvärdering av de bästa företagslånen.

Så ansöker du om företagslån och factoring hos Avida

Avida erbjuder i dagsläget ingen digital ansökningsprocess. Det innebär också att vi inte har någon möjlighet att gå igenom processen i detalj. Avida hänvisar till sina key account managers, som man kontaktar genom hemsidan.

Hos Krea kan du ansöka om företagslån digitalt. Vi delar din ansökan med alla relevanta banker och andra långivare, samt Avida Finans. Du kan även få förslag på att sälja fakturor.

» Påbörja ansökan

Vid en ansökan hos Avida och Krea ställs dock vissa krav för underlaget som du ska ta med i ansökan.

 • Krav vid företagslån: Bifoga helst underlag som stärker ditt företags senaste omsättning. Avida vill även gärna förstå hela Kocern- och Ägarstrukturen ifall att du har flera dotterbolag inom koncernen.
 • Krav vid factoring: Viktigast att få med i ansökan är företagets kundreskontra. Det är viktigt för factoringbolag som Avida att se vilka fakturamottagarna är för att de ska kunna utvärdera om fordringarna kan försäkras.

Källor för mer informationen om Avida Finans