Krea
Utmärkt 4.7 / 5

CapitalBox AB

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 20 mars 2024

Organisationsnummer: 556695-9655

CapitalBox är en del av Multitude som är en börslistad finanskoncern med huvudkontor i Helsinki i Finland.

Inom Multitude koncernen finns det tre huvudsakliga områden:

 • Ferratum: Erbjuder lån till privatpersoner. Ferratum var en av de första aktörerna som började erbjuda privatlån med en helt digital ansökningsprocess och startade sin utlåning redan år 2005.
 • Capitalbox: Erbjuder företagslån till mindre företag upp till 3 500 000 kronor.
 • Multitude Bank: Erbjuder sparkonto och fasträntekonto till privatpersoner. Multitude Bank används för att säkerställa en kostnadseffektiv upplåning av kapital för hela koncernen.

Capitalbox är sitt egna företag som enbart fokuserar på utlåning till svenska småföretag. Koncernen är relativt stor med en total utlåning på nästan 600M EUR, varav 16% består av lån till småföretag enligt det senaste bokslutet.

Capitalbox är registrerade som finansiellt institut hos Finansinspektionen.

Capitalbox företagslån

Capitalbox erbjuder företagslån med annuitet, vilket innebär att månadsbetalningen alltid är densamma. Dessutom var företaget en av de första långivarna att erbjuda kostnadsfri förtidslösen, vilket innebär att du kan betala tillbaka lånet när du vill utan kostnad.

Vanliga villkor för Capitalbox företagslån:

 • Belopp: Upp till 3 500 000 kronor
 • Återbetalningstid: Upp till 48 månader
 • Säkerheter: Endast krav på personlig borgen
 • Krav: Kräver att företaget är äldre än 6 månader, samt att personer i styrelsen har varit aktiva under minst 10 månader

» Se alla möjliga finansieringslösningar: Lån till företag

Företagslån: ränta

Capitalbox har tillgång till finansiering från bankaktiebolag genom Multitude Bank som ingår i samma koncern. Deras företagslån är dock än så länge riktade mer mot småföretag med behov av korstsiktig och flexibel finansiering och därmed ligger deras räntor inte i linje med andra bankaktiebolag i dagsläget.

Den effektiva årsräntan börjar runt 24% och är i genomsnitt 28-50%. Fördelen med Capitalbox företagslån är att det är mycket flexibelt och att det inte tillkommer några ytterligare avgifter, vilket kompenserar för den något högre kostnaden.

Capitalbox företagskredit

Capitalbox erbjuder även företagskredit med ett fast belopp, upp till vilket företaget kan göra nya uttag löpande och vid behov. Företagskrediten har en fastställd amortering om 2-4%, vilket innebär att ni ändå behöver amortera på lånet. Ni har dock möjlighet att ta ut mer likvida medel utan att behöva ansöka om ett nytt företagslån.

Vanliga villkor för Capitalbox kredit:

 • Belopp: Upp till 1 700 000 kronor
 • Amortering: Vanligtvis 2-4%, vilket leder till en maximal återbetalningstid om 50 månader (2% per månad).
 • Säkerheter och krav: Följer säkerhetsstruktur och krav vid företagslån - dvs. inte för helt nystartade företag och Capitalbox kräver personlig borgen för hela beloppet.

Företagskredit: ränta

Capitalbox företagskredit har en effektiv månadsränta på 2.4 - 6%. Den definitiva räntan sätts efter en kreditbedömning av företaget och företrädare i företaget.

» Mer om: Företagskredit

Capitalbox omdöme

Capitalbox och Krea har samarbetat kring företagslån sedan 2019 och sedan 2023 har vi även möjlighet att hjälpa våra kunder att få finansiering genom företagskredit.

Sammanfattningsvis ger vi Capitalbox 2 av 3 möjliga stjärnor. Företagslånet är inte det billigaste på marknaden, men kan vara rätt lösning för företag som söker ett snabbt företagslån.

Vi har utvärderat Capitalbox erbjudande enligt 3 kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Capitalbox är inte bland de långivare som erbjuder mest förmånliga räntevillkor. En årsränta på 20-30% är generellt sett endast ett attraktivt alternativ vid kortsiktigare likviditetsbehov, vilket återspeglar våra kunders huvudsakliga användning av lån från Capitalbox för att lösa kortvariga kapitalbehov.
 • Flexibilitet: Capitalbox erbjuder lån med hög flexibilitet och tar vanligtvis inte ut någon startavgift. Undantaget är vid större krediter, då företaget kan kräva en startavgift. Företagskrediten är också flexibel, då limiten kan användas flera gånger. Däremot kräver den en minimiamortering på 2%.
 • Snabbhet: Under 2023 var Capitalbox en av de 3 långivare som betalade ut företagslån snabbast. I genomsnitt tog det 6 dagar från ansökan till ett utbetalt företagslån.

Sammanfattningsvis ger vi Capitalbox 2 av 3 möjliga stjärnor. Företagslånet är inte det billigaste på marknaden, men kan vara rätt lösning för företag som söker ett snabbt företagslån.