Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Fedelta Finance AB

2023-03-30

Organisationsnummer: 556945-5701

Fedelta är ett nytänkande finansbolag som grundades 2018 av Micael Wiklander. Bolaget har tillstånd för annan finansiell verksamhet, vilket innebär att det klassificeras som ett så kallat finansbolag och inte kan erbjuda konto- eller betalningslösningar till kunder. Huvudkontoret är beläget i Borås och enligt företagets information på LinkedIn har de 23 anställda. Under 2022 omsatte Fedelta nästan 40 miljoner kronor. Således är de fortfarande en mindre aktör på marknaden som strävar efter att vara mer personliga.

Att ha huvudkontoret i Borås är relativt unikt och gör att bolaget skiljer sig från andra långivare, såsom Qred och Froda som är Stockholmsbaserade. Enligt Micael Wiklander är fördelen att företaget är närmare sina kunder och ändå kan rekrytera relevant personal från ett av de framgångsrika företagen i området.

Fedelta erbjuder företagslån utan säkerhet (upp till 1 miljon kronor). Sedan 2022 har Fedelta dock breddat sitt erbjudande och erbjuder nu även fastighetslån, samt har nyligen lanserat säkerställda företagslån på större belopp.

Fedelta är registrerade som finansiellt institut hos Finansinspektionen.

Fedelta företagslån

Fedeltas lån är flexibelt och utan komplicerade avgifter. Det har ingen startavgift eller kostnad för förtidslösen. Bland de finansbolag som erbjuder företagslån med fast avgift har Fedelta möjlighet att erbjuda de bästa villkoren och avgiften börjar så lågt som 0.9% per månad.

Vanliga villkor för Fedeltas företagslån:

 • Belopp: 25 tusen kronor - 1 miljon kronor
 • Återbetalningstid: Upp till 60 månader
 • Säkerhet: Endast personlig borgen

» Se alla lån till företag som du kan ansöka om genom Krea: Företagslån

Företagslån: ränta

Företagslånet erbjuds med en fast månadsavgift som börjar från 0.8%. Om lånet återbetalas i normal takt är den effektiva räntan 1.6% per månad, eller 19% per år. Det relativt högre priset innebär att Fedelta fokuserar mer på kortfristiga lån till mindre företag.

Fedelta fastighetslån

Under 2022 rekryterade Fedelta ett team av kredithandläggare med bakgrund från de lokala aktörerna Aros Kapital och Swedbank. Målet är att erbjuda fastighetslån till rörelsedrivande verksamheter och fastighetsbolag upp till 100 miljoner kronor. Snittaffären är dock något mindre idag, men Fedelta fyller en viktig funktion på marknaden genom att finansiera fastighetsaffärer mellan 2-20 miljoner kronor, vilka vanligtvis inte prioriteras av storbankerna.

Vanliga villkor för Fedeltas fastighetslån:

 • Belopp: Upp till 100 miljoner kronor
 • Återbetalningstid: Möjlighet till 20 års återbetalningstakt
 • Belåningsgrad: Kan erbjuda belåningsgrad upp till 80%

Den högre belåningsgraden innebär att Fedeltas lån kan tas som komplement till ett bottenlån från storbank eller som ett brygglån när företaget inväntar pengar från en försäljning av fastigheter.

Fastighetslån: ränta

Fastighetslånet erbjuds med vanlig ränta. Då bolaget inte tillhandahåller företagskonton, är det beroende av finansiering som kostar runt 6-8% per år, därav har Fedelta inte fördelen med en mycket låg upplåningskostnad. Detta innebär att räntan på Fedeltas fastighetslån är något högre än hos nischbankerna och börjar runt 12% per år.

Kreas omdöme av Fedelta

Fedelta och Krea har ett samarbete sedan år 2018. I dagsläget samarbetar vi kring samtliga produkter som Fedelta erbjuder, det vill säga företagslån och fastighetslån.

Sammanfattningsvis ger vi Fedelta 2 av 3 möjliga stjärnor. Företaget utmärker sig framförallt genom relativt bra villkor och en stor flexibilitet i deras erbjudande. Fedelta är dessutom en av de få aktörer som fokuserar på mindre fastighetslån.

Vi har utvärderat Fedeltas erbjudande enligt 3 kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Fedelta har en fast månadsavgift på företagslån. Det innebär att den effektiva räntan oftast är högre än den som är angiven på företagets hemsida. Till Fedeltas fördel är att avgiften är lägre än hos konkurrenter som Qred och OPR, samt att fastighetslånet erbjuds med en mer förmånlig ränta.
 • Flexibilitet: Fedeltas lån har en stor grad av flexibilitet, såsom ingen startavgift eller kostnad för förtidslösen. Endast vid större lån till företag och fastighetslån kan företaget ibland ta ut en startkostnad för att täcka deras kostnader för kreditbedömning och att handlägga lånet.
 • Snabbhet: Under 2023 betalade Fedelta i genomsnitt ut företagslån efter 10 dagar. Det är betydligt snabbare än storbankerna, men innebär något längre handläggningstider jämfört med de snabbaste finansbolagen som betalar ut lån redan inom 4-6 dagar.

Sammanfattningsvis ger vi Fedelta 2 av 3 möjliga stjärnor. Företaget utmärker sig framförallt genom relativt bra villkor och en stor flexibilitet i deras erbjudande. Fedelta är dessutom en av de få aktörer som fokuserar på mindre fastighetslån.

Alternativ till Fedelta

Fedeltas erbjudande är mest lämpad för småföretag som vill låna mellan 100 000 - 10 miljoner kronor.

Möjliga alternativ:

 • Qred Bank AB - Qred erbjuder företagslån upp till 2 miljoner kronor och likt Fedelta har Qreds lån en fast avgift. Vilket gör det enkelt att räkna på månadskostnaden.
 • Svea Bank - Svea Bank erbjuder företagslån och fastighetslån från 1 - 20 miljoner kronor. I vissa fall kan även mycket större krediter godkännas, men handläggningstiden är i dessa fall något längre och kan vara upp till en månad tills att finansieringen betalas ut.

För att se alla och jämföra företagslån kan du använda Kreas finansieringstjänst för företag.

Uppdaterad 2024-04-16