Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Froda AB

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 18 juni 2024

Organisationsnummer: 556999-3388

3 korta punkter om Froda företagslån:

 • Froda erbjuder företagslån upp till 15 miljoner kronor genom en smidig digital process.
 • Frodas lägsta möjliga ränta ligger runt 9-10% per år och är i genomsnitt från 12-29%.
 • Vid större företagslån från 2-15 miljoner kronor tilllämpar Froda även andra säkerheter förutom personlig borgen, såsom företagsinteckningar eller fastighetspant.

Froda ägs fortfarande av deras grundare, men har tagit in en stor del externa investerare för att finansiera sin satsning på att erbjuda så kallad "embedded lending", där Frodas finansiering också erbjuds till olika företag de har ett samarbete med.

Frodas verksamhet utgörs till 100% av företagslån, där den större delen av utlåning består av mindre lån till småföretag upp till 2 miljoner kronor. Sedan slutet av 2022 har Froda även börjat erbjuda företagslån upp till 15 miljoner kronor. Enligt Frodas LinkedIn-profil har företaget idag nästan 100 anställda som alla är baserade i Stockholm.

Froda står under tillsyn av Finansinspektionen och har tillstånd att bedriva finansiell verksamhet. Froda omfattas även av den statliga insättningsgarantin vilket innebär att insättningar upp till 1 050 000 kronor på Frodas sparkonto är garanterade.

Frodas företagslån - upp till 2 miljoner kronor

Frodas företagslån särskiljer sig framförallt genom en smidig och säker digital ansökningsprocess, samt att lånet är utan startavgift eller bindningstid. Froda har historiskt baserat en stor del av sin kreditbedömning på transaktionsdata från bankkonton. Detta eftersom företaget i början genom MCA haft många handlare som kunder och att företaget har haft ett långt samarbete med Point-of-sale (POS) leverantören Wordline. Det betyder att Froda är specialist på att förstå sig på bankkontodata och därmed kan erbjuda förmånligare villkor till flera företag som annars kanske inte skulle kvalificera sig enligt vanliga kreditvillkor.

Vanliga villkor för Frodas företagslån:

Typ av företagslån

Belopp

Löptid

Krav

Mindre företagslån

Upp till 2 miljoner kronor

Upp till 60 månader

 • Personlig borgen för hela lånebeloppet
 • Minst ett fastställt bokslut

EU-lån

Upp till 550 000 kronor

Upp till 60 månader

Större företagslån

2 - 15 miljoner kronor

Upp till 60 månader

 • Personlig borgen eller alternativa säkerheter, såsom företagsinteckning eller fastighetspant

Froda erbjuder två alternativ på företagslån och den totala räntekostnaden beror på om du har Froda Fast eller Froda Flex.

 • Froda Fast: Ett företagslån där du varje månad betalar samma belopp i amortering och ränta (så kallad annuitet). Vid denna typ av räntebetalning beräknas den totala räntekostnaden direkt vid företagets låneansökan. Företaget betalar sedan en fast kostnad under hela lånets löptid.
 • Froda Flex: Deras amorteringsfria företagslån. Vid Froda Flex betalar företaget istället en löpande ränta på pengarna man använder och den totala kostnaden är beroende av hur länge lånet behålls.

Frodas EU-lån

Nytt för 2024 är att Froda har fått finansiering från Europeiska investeringsfonden (EIF) och därmed kan erbjuda företagslån med bättre villkor för företag som uppfyller kraven. EU-lånet från Froda innebär en ränterabatt från 0.6% och uppåt.

Frodas företagslån - 2 till 15 miljoner kronor

Även för större företagslån erbjuder Froda lån utan startavgift eller bindningstid och accepterar dessutom vanligt förekommande säkerheter inom företagsfinansiering, dvs. företagsinteckning, moderbolagsborgen eller fastighetspant. Froda kan också erbjuda fastighetslån, där förutsättningen är att fastigheten används i en rörelsedrivande verksamhet.

» Se alla möjliga finansieringslösningar: Lån till företag

Företagslån: ränta

Mindre företagslån - upp till 2 miljoner kronor

Froda har tillstånd som kreditmarknadsbolag och kan därmed erbjuda konkurrenskraftiga räntor på företagslån. Deras lägsta möjliga ränta ligger runt 9-10%, men Froda särskiljer sig genom att prissättningen är mer flexibel och baseras på företagets prestation.

Räntespannet för företagslån från Froda är ganska brett och i vår senaste sammanställning från februari 2024 visar vi att de oftast ligger mellan 12-29%. Det kan låta mycket med en årsränta om nästan 30%, men det är värt att notera att det inte finns liknande säkerheter som vid ett bolån och att lånet flexibelt kan återbetalas utan tillkommande kostnad. Det innebär att flera kunder väljer att behålla lånet endast så länge som nödvändig.

Stora företagslån - upp till 15 miljoner kronor

För större företagslån mellan 2 - 15 miljoner kronor ligger Frodas företagslån i linje med andra kreditmarknadsbolag. Men, Froda särskiljer sig också här genom att ha den mest flexibla lösningen utan ränteskillnadsersättning eller liknande.

Kreas omdöme av Froda

Vi har haft ett samarbete med Froda AB (tidigare Monetise AB) sedan 2018 när Krea startades. Sedan 2022 har vi även möjlighet att erbjuda våra kunder lån upp till 15 miljoner kronor.

Vi gör årligen en utvärdering av det bästa företagslånet och under 2023 var Froda ett av de 3 bästa alternativen.

Omdöme Froda

Små företagslån

Stora företagslån

Effektiv ränta

Bra villkor, men brett räntespann

Ofta bäst villkor

Flexibilitet

Utan startavgift, utan bindningstid

Utan startavgift, utan bindningstid

Snabbhet

I genomsnitt 4 dagar

I regel inom 1-3 veckor

Vi har utvärderat Frodas erbjudande på företagslån bland annat enligt 3 kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Froda erbjuder företagslån med schyssta villkor, men erbjuder även lån till företag med något sämre kreditbetyg. Därför är räntespannet hyfsat stort. Men trots det erbjuder Froda för ett specifikt företag oftast en av de lägsta effektiva räntorna på marknaden.
 • Flexibilitet: Froda har ett av de mest flexibla företagslånen. Utan uppläggningsavgift, eller kostnad för förtidslösen. Dessutom erbjuder de möjlighet till amorteringsfrihet för vissa företag, vilket ytterligare är en fördel för företag som vill minska sina månadskostnader under en viss tidsperiod.
 • Snabbhet: Froda har även en av de snabbaste handläggningstiderna. Under 2023 betalade de ut företagslån på i genomsnitt 4 dagar och flera företagslån fick utbetalning samma dag.

Sammanfattningsvis ger vi Froda 3 av 3 möjliga stjärnor. Där företaget huvudsakligen särskiljer sig genom flexibilitet och snabbhet.

Så ansöker du om företagslån hos Froda

Froda erbjuder en digital ansökningsprocess upp till 15 miljoner kronor. Det är en smidig process, där du bland annat delar information om företagets omsättning under de senaste 12 månaderna och från ditt bankkonto. För att ansöka måste du vara firmatecknare på företaget.

Hos Krea kan du ansöka om företagslån upp till 30 miljoner kronor och får bland annat även tillgång till Frodas företagslån.

» Påbörja ansökan

Vid en ansökan hos Froda, och likaså om du väljer Frodas förslag hos Krea, ställs vissa krav på underlag:

 • Omsättning: Froda vill alltid få en uppskattning av företagets omsättning de senaste 12 månaderna.
 • Bankdata: För att bekräfta uppskattningen samlar Froda in uppgifter från ditt företags bankkonto. Det tar endast 1-2 minuter att dela bankdata med Froda, men är ändå viktigt att känna till innan du gör en ansökan.

Alternativ till Frodas företagslån

Frodas erbjudande är mest lämpat för företag inom detalj- och partihandel som har en löpande försäljning. Dessa företag har störst fördel av Frodas kreditbedömningsprocess som baseras till en stor del på transaktionsdata från företagets bankkonto.

För att se och jämföra alla lånealternativ kan du ta del av Kreas lista av bästa företagslån.