Krea
Utmärkt 4.7 / 5
Hero - Företagslån ränta

Vi hjälper företag hitta företagslån med låg ränta

 • Se var räntan ligger på företagslån - se snitträntor+

 • Lägre ränta | Vi konkurrensutsätter flest långivare

 • Spara tid | Vi gör jobbet åt dig

Tjänsten är kostnadsfri.Hur då?
Utmärkt 4.7 / 5
331 omdömen

Företagslån ränta | vilka har lägst ränta?

Nedan hittar du vår topplista på företagslån med lägst ränta. Listan baseras på de långivare som under hela 2023 erbjöd bäst villkor i form av ränta. Senaste uppdatering: 8 januari 2024

Finansbolag med lägst ränta

Genom Krea erbjuder flera banker, kreditmarknadsbolag och andra långivare företagslån. Totalt konkurrensutsätter vi 30+ långivare på företagslån.

» Se hela listan: Företagslån

Storbanker, såsom SEB eller Swedbank erbjuder vanligtvis företagslån med lägst ränta. Dock erbjuder dessa idag inte sina lån till företag genom en helt digital upphandlingsprocess. I vår lista ingår de tre finansbolag som har erbjudit företagslånen med lägst effektiv ränta under 2023. Du kan läsa mer om vilka som erbjuder bäst företagslån i vår guide där vi utvärderar 4 andra kriterier utöver ränta.

» Guide: Bästa företagslån

Finansbolag

Fördelar

Maxbelopp

Återbetalningstid

Genosnittlig ränta 2023

ArosKapital_Logo
 • Erbjuder EU Lån som endast innebär 20% borgen

500 000

60 månader

9.9%

Marginalen Bank - Logo
 • Snabb utbetalning - 5-10 dagar
 • Oftast lägst ränta

5 000 000

60 månader

12.2%

DBT - Logo
 • Fokusserad på tillväxtföretag
 • Vinst på senste bokslut är inget skall-krav

35 000 000

60 månader

14.3%

Metod

Kreas lista av företagslån med lägst ränta uppdateras varje år och innehåller alla långivare som erbjuder företagslån genom Krea.

Snitträntan på företagslån

Genomsnittlig ränta på företagslån

Räntan på företagslån varierar vanligtvis mellan 7-30% och påverkas av flera faktorer, såsom exempelvis långivare, kreditvärdighet och lånevillkor. Traditionella banker tenderar att erbjuda lägst räntor, men även nya digitala långivare kan vara konkurrenskraftiga, med räntor som börjar runt 8-10%.

Det finns två olika ränteupplägg på företagslån

Företagslån med vanlig ränta: För större finansieringar och längre återbetalningstider. Det innebär att du exempelvis betalar 8% av den återstående skulden varje år i ränta.

Företagslån med fast avgift: För korta finansieringar som går att lösa i förtid, sätter långivaren en fast månadsavgift. Månadsavgiften är fast under löptiden.

Snitträntan för låneansökningar hos Krea är en blandning av dessa två upplägg och har varit mellan 18-22% per år.

Vill du räkna ut din månadskostnad? Räkna på företagslån

COMPANY CREDIT

Företagslån med vanlig ränta

Ränta innebär att du betalar 8% av den återstående skulden varje år i ränta.

För företagslån med vanlig ränta är årsräntan oftast från 7-15% per år.

Företagslån med fast avgift

Månadsavgiften är fast under löptiden.

Månadsavgiften är oftast från 1 - 4% per månad. Räntan skulle då motsvara en årsränta mellan 12-48%.

Så tänker bankerna när de fastställer räntesatsen på företagslån

Så tänker bankerna när de fastställer räntesatsen på företagslån

3 faktorer som banken tittar på

Från bankens perspektiv består räntan av tre element - inlåningsränta, marginal för att täcka utfallsrisken, och marginal för att täcka kostnader.

 • Inlåningsränta: Räntan är i stor utsträckning kopplad till Riksbankens styrränta. Du kan se den senaste styrräntan på Riksbankens webbplats.
 • Utfallsrisken: Räntan ökar betydligt om företaget inte anses kreditvärdigt eller om ni inte kan erbjuda goda säkerheter, såsom företagsinteckningar eller personlig borgen.
 • Handläggningskostnader: Att göra en ordentlig kreditbedömning av ditt företag kan vara tidskrävande. Vissa banker tar höjd för kostnaden genom en högre ränta.

Hur bedöms utfallsrisken

Kreditupplysningsföretag anger vanligtvis en sannolikhet för konkurs, PD, som banker använder för att sätta räntan. Utöver PD är den viktigaste faktorn för banker hur mycket du ansöker om. En större investering innebär en större risk för banken, så det lönar sig att ansöka om ett rimligt belopp.

» Söka lån till företag: De 10 viktigaste faktorer banker tittar på

Storbank eller digital utmanare?

Storbanker: lägre ränta men krångligare

Storbanker som Swedbank, SEB och Handelsbanken betalar en låg ränta till ditt företagskonto och kan därmed erbjuda företagslån med låg ränta.

Däremot ställer storbanker vanligtvis högre krav på säkerheter och är mindre flexibla. Många företagslån från storbanker innefattar till exempel en ränteskillnadsersättning, vilken debiteras om företaget väljer att återbetala lånet i förtid.

Digitala utmanare erbjuder en större flexibilitet

Digitala företagsbanker erbjuder nästan alltid kostnadsfritt förtidslösen. Dessutom har allt fler långivare blivit kreditmarknadsbolag eller fått banklicens. Ränteskillnaden mellan storbank och alternativa aktörer har därför minskat och det är inte ovanligt att även storbankerna har en årsränta på 9-11%.

Vanliga frågor om ränta på företagslån