Krea
Utmärkt 4.7 / 5

För stora ansökningsbelopp straffar småföretagare – Nu kan de estimera sina låneutrymmen genom Kreas AI-tjänst

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 10 juni 2024

Många företagare upplever det som utmanande att säkerställa finansiering. Data från Kreas finansieringstjänst visar att endast 70% av alla kreditvärdiga företag får sin ansökan beviljad. Den största faktorn till att de inte får godkänt är att de söker för små eller för stora lånebelopp. Företag som söker för stora belopp från början får förslag med i genomsnitt 18% högre ränta. Därför har Krea nu vidareutvecklat sin låneindikator som hjälper företag att söka rätt belopp baserat på artificiell intelligens (AI).

Enligt Kreas finansieringsrapport 2023 får endast 70% av kreditvärdiga företag åtminstone ett förslag på sin ansökan om företagslån. Andelen godkända ansökningar för kreditvärdiga bolag är på en väldigt låg nivå - i klass med hur det såg ut under Covid-19. Den senaste datan för Q3 2023 visar att beviljandegraden har slutat att falla men framtiden är fortfarande osäker. Unikt för företagsmarknaden är att långivare ofta ger avslag på ansökningar på grund av att företaget söker ett belopp som inte motsvarar bankens egen bedömning av vad som är ett rimligt belopp för just det företaget. 

Om företagaren istället ansöker om ett belopp som är i linje med bankens bedömning leder det till bättre villkor. Kreas analys visar även att det ansökta beloppet är den absolut viktigaste faktorn för att förutspå om en låneansökan blir beviljad.

Vi såg att många företagare tycker att det är svårt att välja belopp. Det försämrade i sin tur deras chanser att få finansiering.

Nu när räntorna långsamt har stannat av är det många som vill återstarta verksamheten. Vi vill därför erbjuda småföretagarna ett verktyg för att skapa så bra ansökningar som möjligt.

Carsten Leth, CCO på Krea

Tar hänsyn till ränteläge och konjunktur

Låneindikatorns modell baseras på maskininlärning (en form av artificiell intelligens). Krea samlar automatiskt in publik data på varje företag som gör en ansökan, och har redan jobbat med över 26 000 småföretag, vilket ger en hög träffsäkerhet. Till skillnad från tidigare modeller är nuvarande teknologi mer självlärande och tar till exempel hänsyn till rådande ränteläge samt den beviljade graden inom en viss bransch. Krea är unik med denna lösning och teknologin har även granskats av AI Sweden, där Krea är en del Swedish AI Startup landscape. 

Sverige har en hög transparens gällande företagsdata - till exempel är alla bokslut publika. Denna transparens som finns har än så länge till största del hjälp långivare att kreditbedöma, men vi vill även öka möjligheterna för småföretag att dra fördel av sin egen data.

Carsten Leth, CCO på Krea

Kreas låneindikator går att använda utan kostnad via Kreas hemsida. Det är möjligt för företag att testa sina låneutrymmen upp till 3 miljoner kronor. För större företag genererar modellen inget svar utan Krea hänvisar till att boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte i dessa fall.

» Testa: Se låneutrymme på 1 minut - utan UC

Krea hjälper framförallt småföretag att få enkel tillgång till bästa möjliga finansieringsvillkor för företagslån. Det finns allt fler speciella erbjudanden för småföretag och genom vår finansieringstjänst får företag tillgång till 30+ långivare med endast en ansökan.

» Mer om: Företagslån småföretag

Påbörja ansökan
Ansökan är inte bindande
eller
Svar direkt - utan kreditupplysning