Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Kreas nya AI-tjänst ska hjälpa småföretag söka rätt lånebelopp

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 17 juli 2024

Den här texten är baserad på Realtids artikel med samma namn, publicerad den 2020-12-16.

Ansökningar om för stora lånebelopp ger ofta sämre lånevillkor. Därför har vi släppt en AI-tjänst som hjälper småföretag identifiera rätt lånebelopp.

Svenska företag får i genomsnitt bara 63 procent av önskat lånebelopp beviljat och får dessutom finansieringsförslag med 23 procent högre ränta när de från början söker för stora belopp. Antalet kreditupplysningar i samband med ansökningar om företagslån är en annan faktor som bidrar till sämre lånevillkor.

Om företagen från start söker ett belopp som är i linje med vad banken tycker är rimligt, det vill säga ett belopp som befinner sig inom företagets låneutrymme, får företagen bättre lånevillkor. Av den anledningen har vi tagit fram en ny AI-baserad jämförelsetjänst med målet att hjälpa småföretag att söka rätt belopp från start och därmed öka sina chanser att få bättre villkor.

Vi såg att många företagare sökte för stora belopp under coronapandemin. Det försämrade deras chanser att få önskad finansiering, till bästa möjliga villkor. Nu när många ska återstarta verksamheten eller förbereda för en fortsatt tuff vinter, vill vi ge företagen bättre förutsättningar att söka rätt belopp.

Carsten Leth, vice vd på Krea

Carsten fortsätter: 

Ytterligare ett problem som företag drabbas av när de vill låna är att det tas en ny kreditupplysning varje gång de ansöker om ett lån. När ett låneinstitut ser att det har tagits många kreditupplysningar på ett och samma företag, anses det vara en varningssignal och det försämrar i sin tur möjligheten för företaget att få lån till fördelaktiga villkor. Genom att använda Kreas AI-tjänst kan företag få en indikation på hur mycket de kan låna utan att någon kreditupplysning tas.

Den nya AI-tjänsten, vilken utvecklats utifrån en analys av 30 000 låneerbjudande som vi förmedlat till kunder sedan januari 2019, ger svar direkt. Det sker genom att företaget lägger till organisationsnummer och ett fåtal nyckeltal i modellen. Det får sedan automatiskt ett svar på hur stort lån de sannolikt kommer att kunna beviljas.

Vår tjänst baseras på en modell som lär sig av varje ansökan vi förmedlar. Vi samlar in publik data automatiskt om företag via API:er och kan genom detta ge en indikation med hög träffsäkerhet. Denna transparens som finns om företag i Sverige har än så länge mest hjälpt banker och långivare att göra en bedömning, men vi vill stärka möjligheter för småföretag att få en fördel från deras egna data.

Carsten Leth, Vice VD på Krea.

Påbörja ansökan
Ansökan är inte bindande
eller
Svar direkt - utan kreditupplysning