Företagsakuten - hur kan det hjälpa mitt företag?
Skriven av: Carsten Leth
Senaste uppdatering: 31 oktober 2023
Att vi befinner oss i annorlunda tider är ingen nyhet för de flesta. Små och medelstora företag fortsätter att kämpa för att klara av, och förhoppningsvis komma ur, denna period. Samtidigt tar många banker en defensiv ställning då de helst inte vill ta en del av småföretagarnas risk. Trots att de behövs mer än någonsin.
Därför har Riksgälden öppnat den så kallade Företagsakuten. Här förklarar vi vad det är, och hur det kan hjälpa ditt företag.
Vad innebär Företagsakuten?
Företagsakuten är en summa med pengar för att hjälpa bankerna att minska deras egna risker, och därmed småföretagarna att få tillgång till krediter. Den innebär att staten garanterar 70% av det lånebelopp som bankerna ger till ett företag - med andra ord en ordentlig sänkning i risk. Den resterande risken, 30%, står banken då själv för.
Den totala summan för Företagsakuten kommer att uppgå till 100 miljarder kronor, och tanken är att banker och andra kreditinstitut ska kunna ansöka om dessa medlena, allt eftersom företagen ansöker om lån hos dem. Fram tills idag har 1,1 miljarder kronor av de 100 miljarderna blivit beviljade företagslån till företag runt om i landet.
Förhoppningsvis leder Företagsakutens insats till att bankerna öppnar upp sin kreditgivning mer, och att företag som varit livskraftiga innan krisen därmed ska kunna överbrygga denna perioden. Med andra ord så förväntar sig Riksgälden av bankerna att de utför kreditprövningar i vanlig ordning som på tiden innan krisen.
Vilka banker och långivare omfattas?
Sedan Företagsakuten lanserades i början av april så har 69 olika banker och långivare anslutit sig. Bland dessa ser vi bl.a. många av Kreas långivare och partners såsom Aros Kapital, Avida Finans, Collector Bank, Svea Ekonomi, med flera. Vi ser också att många av hushållsbankerna som Nordea, SEB och Swedbank är anslutna till företagsakuten.
Vilka företag kan ta del av Företagsakuten
Det är sagt att företag som drabbats av Corona-krisen men som tidigare varit livskraftiga kan få ta del av Företagsakuten. Företag från alla branscher ska vara täckta förutom finansiella företag. Utöver detta kan företag inte ha befintliga lån som amorteras under tiden. För företagslån som går genom Företagsakuten gäller dessutom:
- Företagslån mellan 1 april och 30 september 2020 - Är tillämpliga för alla företagslån som ges ut under den perioden. Perioden kan komma att förlängas med 3 månader.
- Ska vara till för särskilda behov - Lånen ska främst se till att stödja företagets rörelsekapital och investeringar.
- 3 års återbetalningstid - Företagsakuten gäller för lån som har en löptid på upp till 3 år.
- Amorteringsfritt - Lånet ska inte ha amorteringskrav de första 12 månaderna. Utöver det är det inte heller något krav på amortering under hela lånets hela löptid. Däremot måste lånet ha blivit amorterat på förfallodagen.
- Uppskov med räntebetalningar - På samma sätt som amorteringsfriheten så är man undantagen räntebetalningar på lån från Företagsakuten under de 12 första månaderna.
- Inga andra företagslån - Inga andra lån från samma kreditgivare får finnas under tiden.
- Får inte kombineras med andra stöd - Inga andra statliga stöd får kombineras i samma lån som utges av Företagsakuten.
- Inga beslut om ersättningar eller bonusar - Företaget får inte betala ut bonusar eller andra rörliga ersättningar under hela lånets löptid. Endast normala löneuttag får förekomma.
Läs mer om ramarna för Företagsakuten här.
Kritik mot Företagsakuten
Trots att tanken bakom Företagsakuten varit god, är det många företagare som menar att de inte har upplevt mer hjälp från bankerna - och indirekt ingen mer hjälp från från staten. Vissa banker har å andra sidan menat att man hellre skulle vilja ha ännu mer garanti från staten, där vissa t.o.m. efterfrågar 100% lånegaranti från Företagsakuten.
Både företag och banker hävdar också att kraven för att kunna få ta del av Företagsakuten som företag både kan vara krångliga och tekniska. Utöver detta har vi på Krea samtidigt märkt en ökad räntenivå på låneerbjudanden med 30% jämfört med för lån under 300 000 kr. För lån över 300 000 kr har vi sett en ökning på 15% på lån över samma belopp, från och med mars detta året - detta stöter också bort småföretagarna, då ökade kostnader är det sista som de behöver just nu.
Få hjälp med finansiering hos Krea
Vi på Krea är medvetna om och känner av oron under denna tiden hos många av våra kunder. Vårt mål är därför att hjälpa så många företagare som möjligt att klara sig och komma ur denna krisen, helst med en fortsatt stark ekonomi, bibehållen vision och ambition. Vi är glada och stolta över att ha hjälp mer än 5000 företag att hitta företagslån.
Med flest långivare anslutna kan du nå ut till 20+ långivare med en enda ansökan - många av långivarna är dessutom anslutna till Företagsakuten, och får du ett förslag inom ramen för Företagsakuten kommer det framgå tydligt i informationen om budet. På så sätt kan du maximera dina chanser att hitta det företagslånet som kan hjälpa dig klara av denna krisen på bästa sätt.