Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Företagslån utan säkerhet

2020-05-19

Företagslån utan säkerhet – hur fungerar det?

Företagslån utan säkerhet är en form av lån som erbjuds på marknaden i allt större utsträckning. Dessa lån är tillgängliga för såväl enskilda firmor som handelsbolag och aktiebolag. Lån utan säkerhet till privatpersoner eller företag brukar kallas för blancolån.

I många avseenden är företagslån utan säkerhet en effekt av den ökade konkurrensen på lånemarknaden. Den ökade konkurrensen har gjort att långivarna blivit mer villiga att ta risker. I sin tur leder risktagandet till att det, i större utsträckning, går att få tag på företagslån utan säkerhet.

Däremot finns det en hel del detaljer man bör ha koll på innan man ansöker om företagslån utan säkerhet. Det kan vara komplicerat, och det finns många saker som behöver tänkas igenom för att det ska bli rätt. Men vi hjälper dig! Här kan du lära dig allt om företagslån utan säkerhet.

I den här artikeln tittar vi bl a på:

  • Skillnader mellan företagslån med och utan säkerhet
  • Varför det kan vara svårt för nystartade företag att få lån
  • Vad som krävs för att få ett företagslån utan säkerhet
  • Varför det kan löna sig att jämföra online när du letar lån

Varför ett företagslån?

Vi börjar från början: varför ansöker man vanligtvis om ett företagslån? Jo, företagslån är framför allt ett sätt att få tag i nytt kapital som ökar likviditeten. Det nya kapitalet kan sedan spenderas på investeringar och annat som företaget behöver för att växa.

De flesta företagslån sker med säkerhet. I dessa fall har bankerna en säkerhet av värde att luta sig tillbaka på, om något skulle gå fel med återbetalningen. Detta är inte fallet vid företagslån utan säkerhet. Då kan långivaren endast förlita sig på företagets återbetalningsförmåga. I dessa fall behöver ofta någon eller några personer, vanligtvis ägare, gå i borgen för lånet och man ansöker då om ett så kallat företagslån med personlig borgen.

Företagslån med säkerhet

De flesta långivare kräver en säkerhet för att bevilja lån. Säkerheten är en garanti för långivaren i händelse av att låntagaren av någon orsak inte kan uppfylla sin del av avtalet. Exempelvis kan den bestå av egendom, utrustning och varor i lager. Även kundfakturor och personliga tillgångar kan användas som säkerhet.

Du bör alltid fundera på konsekvenserna när du lämnar något som säkerhet, både för företagsekonomin och privatekonomin. Om lånets villkor av någon anledning inte kan uppfyllas riskerar du att förlora din säkerhet. Således är säkerhet och borgensmannaskap vid företagslån beslut som bör övervägas noga.

Säkerhet – svårt för ett nystartat företag

Nystartade företag har begränsad historik och saknar exempelvis bokslut, årsredovisningar och annat som kan backa upp betalningsförmågan. Dessutom har nystartade företag många gånger inte saker som egendom och varulager att använda som säkerhet. Av dessa anledningar är det ofta svårt för nystartade företag att få ett företagslån med säkerhet.

Det enda alternativet kan då vara att ansöka om ett företagslån utan säkerhet. Då blir det istället extra viktigt att förmedla företagets affärsplan och framtidsvisioner för långivaren. Alltså gäller det i stor utsträckning att få banken att tro på företagets idé.

Lån till företag utan säkerhet

Nu vet du mer om varför företag lånar utan säkerhet, och hur lånemarknaden förändrats. Men om man lånar utan säkerhet, vad är egentligen de största skillnaderna mot att låna med säkerhet?

Rent generellt kan man säga att företagslån utan säkerhet är mindre än lån med säkerhet. Vanligtvis har de också högre räntor och kortare återbetalningstider. Några typiska användningsområden är checkkrediter och kontokrediter. Storleken på de beviljade lånen kan exempelvis påverkas av företagets omsättning, storlek och ålder. Även ägarens ekonomi kan spela in.

Men det finns fördelar med företagslån utan säkerhet. En av dem är att processen går fortare. Ansökan är enkel, snabb och kan göras online. Pengarna kan betalas ut fort. Därför är företagslån utan säkerhet optimalt för mindre företag som behöver kapital direkt.

Möjligheten att ansöka om lånet online innebär fler fördelar. En av dem är att kunna jämföra olika långivare online här på Krea.se, och få många olika erbjudanden på en gång. Att jämföra lån på nätet spar både tid och kreditupplysningar.

Men företagslån utan säkerhet innebär som sagt en ökad risk för den som lånar ut. Således är kraven ofta högre. Vanligtvis ställs t ex krav på personlig borgen. Några saker som långivaren vanligtvis tittar på är:

  • Ekonomi hos den/de som går i borgen för lånet
  • Företagets historia
  • Lånets syfte

Borgensmäns ekonomi

När ett aktiebolag ansöker om företagslån utan säkerhet brukar det krävas att en, eller flera borgensmän anges. Vanligtvis är det någon eller några av företagets ägare som går i borgen för lånet. Borgensmannens ekonomi kan dessutom påverka vilka villkor företaget beviljas för sitt lån.

Några saker som kan påverka är t ex obetalda skulder och betalningsanmärkningar. Dessa faktorer ökar risken att långivaren avslår företags låneansökan. Dock går det att få tag i företagslån när du har en betalningsanmärkning. Däremot kan kraven förändras för att kompensera för bankens ökade risk.

För enskilda företag och handelsbolag fungerar borgen annorlunda. I dessa fall är ägaren den juridiska person som är kopplad till företaget. Eftersom ägaren och företaget redan har ett delat ekonomiskt ansvar behövs inte en personlig borgen. Däremot är möjligheterna att låna fortfarande starkt kopplade till ägarens privatekonomi.

Ekonomisk historik

Företagets ekonomiska historik är central när dess låneansökan bedöms. Svårigheter kan exempelvis uppstå om långivaren ser att det finns tidigare obetalda skulder och betalningsanmärkningar. Företag med mångårig god ekonomi har bäst förutsättningar.

Eftersom banken tittar på historiken kan det bli svårt för nystartade företag att få tag i ett bra lån, med eller utan säkerhet. Men det finns långivare som ändå erbjuder företagslån utan säkerhet. I dessa fall blir ofta personlig borgen lösningen. Borgensmannens personliga ekonomi blir den garanti som ersätter bolagets bristande ekonomiska historik.

Vad ska företagslånet användas till?

Ju större beloppet är, desto mer är långivaren intresserad av vad lånet ska gå till. Vid lite större belopp kan det vara bra att kunna visa upp en vattentät affärsplan. Fokusen bör ligga på hur de lånade pengarna leder till intäkter. När allt kommer omkring är banken bara intresserad av din återbetalningsförmåga, oavsett säkerhet. Av denna orsak är det viktigt att kunna vara tydlig och övertygande gällande affärsplanen och företagets kommande intäkter.

Kreditupplysningar vid företagslån

En kreditupplysning är en av del av de flesta låneansökningarna, oavsett om det är ett lån med eller utan säkerhet. Vanligtvis sker upplysningen via UC. Det finns även lån som marknadsförs som t ex ”lån utan UC”. Värt att veta om lån utan UC är att det oftast ändå sker någon typ av kreditupplysning eller informationsinhämtning kring betalningsförmågan. Alltså är det inte ett alternativ som hjälper att dölja en bristfällig ekonomi hos företaget.

Ansök om ett företagslån utan säkerhet

Det kan vara krångligt att hitta ett riktigt bra företagslån, med eller utan säkerhet. Att jämföra företagslån online kan göra det snabbare och enklare.

Välkommen till Krea.se! Här får du förslag från över 30 långivare inom företagslån. Alla dessa erbjudanden innebär enbart en kreditupplysning. Dessutom slipper du lägga ned din dyrbara tid på att jämföra lån på egen hand. Det kostar inte mer för dig som kund än om du hittat lånet på egen hand.

Uppdaterad 2023-08-24