Krea

Företagslån utan borgen

2020-05-19

Går det att ta ett företagslån utan personlig borgen?

På pappret är svaret ”ja”, men de flesta långivare brukar kräva personlig borgen för att bevilja ett företagslån.

Fördelarna med ett företagslån utan borgen är att företaget kan låna utan att sätta ekonomisk press på den person som är borgensman. Personlig borgen kan vara så betungande att företag undviker att ta lån, speciellt mindre företag som många gånger drivs inom familjen. Här kan du lära dig mer om företagslån med och utan personlig borgen, samt de många fördelarna med att jämföra lån online.

Företagslån utan borgen innebär oftast andra krav

Ett företagslån utan personlig borgen eller företagskredit utan borgen innebär inte ett kravlöst lån. Långivarna behöver övertygas om att ditt företag kan betala tillbaka lånet. Andra krav brukar tillkomma för att kompensera för avsaknaden av en borgenär vid företagslån. Det finns även andra lösningar som att t. ex. ha flera borgensmän som delar på ansvaret. Oavsett lösning kan du vara säker på att banken kommer att vilja se tillförlitliga bevis på ditt företags betalningsförmåga.

Jämföra företagslån med och utan borgen

Att hitta rätt företagslån kan vara invecklat. Det finns många metoder, både med och utan borgen. Dessutom är alla företag olika, vilket innebär att de unika förutsättningarna påverkar vilken långivare som är den bästa. Här kan du lära dig mer om borgen vid företagslån och få hjälp att hitta den lösningen som passar ditt företag allra bäst.

Ett sätt att göra processen enklare är att jämföra företagslån online. Här på Krea.se får du förslag från över 20 långivare. Du behöver inte lägga ned dyrbar tid på att kontakta olika banker. Dessutom görs enbart en kreditupplysning genom UC, trots att du får flera erbjudanden. Lånet kostar inte mer för dig som kund än om du hittat det på egen hand. Vill du istället ta ett företagslån utan UC kan du läsa mer om hur du ska tänka.

Vad krävs för att undvika personlig borgen?

En personlig borgen är en säkerhet som minskar bankens risktagande, vid t. ex. ett företagslån. Således behöver banken få andra garantier för att bevilja ett lån utan personlig borgen som kompenserar för det ökade risktagandet. Det kan handla om ytterligare tecken på betalningsförmåga, t ex en väl underbyggd affärsplan.

Många gånger fokuseras istället kraven på företaget och dess kapacitet, istället för de borgensmän som tidigare stod som garanti för lånet. I praktiken innebär det ofta att låntagaren på samma gång får både ökad frihet och ökat ansvar.

Det är vanligtvis svårt för mindre företag att få ett beviljat lån utan personlig borgen. Vanligtvis innebär det en högre ränta och/eller månadsavgift. Det finns även lösningar som skötselborgen (likt en personlig borgen, men begränsad till en viss summa) och företagshypotek (inteckning av företagets tillgångar som säkerhet.

Att jämföra företagslån på egen hand

Alternativen till borgen kan vara ganska komplexa att jämföra. Om man vill hitta ett bra företagslån utan att lägga ned tid på efterforskning kan man välja att jämföra företagslån online. När du jämför här på Krea.se får du förslag från över 20 långivare. Villkoren är lika bra som om du själv lagt ned tid på att hitta lånen. Dessutom innebär en jämförelse genom Krea enbart en kreditupplysning. Om man själv kontaktar olika långivare drar man på sig flera kreditupplysningar, som kan leda till försämrad kreditvärdighet.

Krav på borgensmän

Det finns flera krav för att någon ska kunna gå i personlig borgen för ett företagslån:

  • Personen måste vara svensk medborgare
  • Den måste ha en ordnad ekonomi
  • Den kan inte ha betalningsanmärkningar
  • Personen kan inte heller ha något skuldsaldo hos Kronofogden

Fördelar med personlig borgen

Den största fördelen med ett företagslån med personlig borgen är det blir lättare att få ett lån med bra villkor. Personlig borgen är dock inte en garanti för att få sin låneansökan beviljad. Långivaren kontrollerar personerna som går i borgen för att utvärdera deras betalningsförmåga. Utifrån detta görs en bedömning som avgör om lånet blir beviljat eller avslaget. Borgensmännens ekonomi kan även påverka villkor som t ex ränta, avbetalningar och eventuell ytterligare säkerhet.

Nackdelar med personlig borgen

Den främsta nackdelen med personlig borgen är att man belastar sin privatekonomi. Man blir personligt ansvarig om något går fel som leder till att företagets lån inte kan betalas. Om företaget går i konkurs med återstående lånebetalningar kommer pengarna krävas av dig. Det kan t ex leda till utmätning av privat egendom för att reglera skulden. Av denna orsak bör man vara mycket väl insatt i företagets ekonomi innan man väljer att gå i borgen för ett lån.

Proprieborgen

Så kallad ”proprieborgen” är det vanligaste upplägget när man använder en borgensman vid ett företagslån. Vid proprieborgen kan långivaren kräva borgensmannen på skulden om den inte kan betalas av företaget. Borgensmannen är betalningsskyldig, precis på samma sätt som om den tagit ett privatlån. En proprieborgen stärker kreditvärdigheten och ökar chanserna till att få ett företagslån beviljat.

Flera borgensmän

En lösning för att sprida ut risken med ett företagslån är att använda flera borgensmän. Två vanliga metoder är solidariskt ansvar och delat ansvar. Solidariskt ansvar innebär att långivaren kan kräva beloppet av vilken borgensman som helst, oavsett relativ storlek på dess del av lånet.

Ett delat ansvar innebär att varje borgensman har ansvar för en specifik del av skulden. Långivaren kräver alltså samtliga borgensmän på sin bestämda del av pengarna om företaget inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Regressrätt

Det finns ett sätt att få tillbaka de pengar man blivit tvungen att betala som borgensman. Den så kallade ”regressrätten” innebär att borgensmannen kan kräva tillbaka pengarna från företaget. Regressrätten förutsätter dock att företagets ekonomi förbättras så pass mycket att det kan betala tillbaka pengarna.

Avtalsfrihet vid företagslån

Företagslån med och utan borgen omfattas av avtalsfriheten. Detta innebär att långivarna är fria att komma på lösningar med olika typer av villkor. Borgen vid ett lån kan t ex begränsas gällande tidsperiod eller maximalt belopp. Avtalsfriheten innebär också att det är mycket viktigt att läsa igenom avtalen ordentligt för att hitta eventuella ekonomiska fallgropar. Det finstilta i avtalet kan vara avgörande om ett företagslån är bra eller dåligt, speciellt sett till olika företags unika förutsättningar.

Att hitta det bästa företagslånet

Att hitta det bästa lånet till sitt företag kan vara krångligt, med eller utan personlig borgen. Ett sätt att göra det enklare och snabbare är att jämföra företagslån online. Här på Krea får du förslag från över 30 banker och andra långivare inom företagslån. Genom en ansökan hos Krea konkurrensutsätts långivarna samtidigt som endast en kreditupplysning tas på ditt företag. Det är tryggt och enkelt och sparar tid för dig som företagare som du istället kan lägga på din kärnverksamhet. Vår tjänst är kostnadsfri och du får dessutom tillgång till rådgivning.

Att gå in som borgensman betyder att du blir ekonomiskt ansvarig om företaget inte kan betala tillbaka lånet. Exempelvis personlig borgen aktiebolag - då blir du som borgensman återbetalningsskyldig om aktiebolaget inte kan betala tillbaka pengarna.

Uppdaterad 2023-05-31