Krea

Företagslån utan UC - Företagskredit utan UC

2020-05-19

Många företag undrar om man kan söka ettföretagslån utan en kreditupplysning från UC. Och visst finns det lån utan UC, men det betyder ändå alltid att den som tillhandahåller lånet vill se bevis på betalningsförmågan. Någon form av kreditupplysning görs även om man hittar ett företagslån utan UC.

Den bästa strategin om företag vill ta lån utan UC är oftast att istället hitta ett bra lån som innebär minimalt antal kreditupplysningar. Om du jämför företagslån online på Krea.se får du förslag från över 20 etablerade långivare med endast en upplysning genom UC. Det är det bästa sättet att hitta rätt lån och samtidigt påverka sin kreditvärdighet så lite som möjligt.

Vad är UC och vad är syftet?

UC står för Upplysningscentralen. Upplysningscentralen är Sveriges största företag inom kreditupplysning. Syftet är att sammanställa information om låntagares kreditvärdighet. Banker och andra långivare använder UC för att få en snabb bild av din förmåga att betala tillbaka dina krediter. En god status hos UC, med t ex få kreditupplysningar, gör att ditt företag har större möjlighet att få lån beviljade. Det kan även påverka faktorer som ränta och amorteringskrav.

Kreditupplysning genom UC i korthet:

  • UC är Sveriges största aktör inom kreditupplysning
  • Många kreditupplysningar kan göra det svårare att få lån
  • Företagslån utan UC innebär alltid någon annan typ av kreditupplysning
  • Upplysningar registreras i 12 månader
  • Jämför företagslån online för att få mängder av erbjudanden med endast en kreditupplysning

God kreditgivningssed

Banker måste följa det som kallas för "god kreditgivningssed". Långivare får inte låna ut pengar vid misstanke om att de inte kan betalas tillbaka. Detta innebär att de måste utföra grundliga kontroller av sina potentiella kunder. Kreditupplysningar är en viktig del av detta.

Några saker långivaren måste undersöka är inkomster, tillgångar, utgifter och skuldförhållanden. Om ditt företag inte uppnår dessa krav får du avslag på din ansökan om företagslån. Med god kreditgivningssed i åtanke bör man försöka ha få kreditupplysningar samtidigt som man undviker att dra på sig skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar.

Kreditupplysningar och dess påverkan på dina lån

Antalet kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet. Om man ansöker om lån hos flera olika långivare på egen hand skapas åtskilliga kreditupplysningar hos UC. Det ger ett intryck av att man försöker ta lån på många olika ställen och kan tolkas som en varningssignal.

I bankens ögon är en låntagare med många kreditupplysningar riskbenägen. En riskbenägen kund får ofta högre räntor och amorteringskrav. Ibland går det inte ens att få ett lån beviljat. Det är bra att tänka på sina kreditupplysningar hos UC på samma sätt som banken så att man är försiktig med sina lån, krediter och förfrågningar.

Företagslån utan UC

En vanlig orsak att leta efter lån utan UC är just en dålig kreditvärdighet. Men det hjälper egentligen inte att undvika det. Eftersom kreditvärdigheten ändå på någon sätt utvärderas finns det ingen anledning att ansöka om en företagskredit utan UC. Problem med att få lån kan vara frustrerande, och det kan vara frestande att ansöka hos olika långivare för att till slut få ett beviljat. Detta ökar dock antalet kreditupplysningar.

Detta är helt fel väg att gå för att förbättra din kreditvärdighet. Fokusen bör istället vara att minimera antalet nya kreditupplysningar. Man kan dock ändå hitta ett passande lån. En jämförelsesajt som Krea.se kan hjälpa dig att hitta det bästa lånet efter dina förutsättningar, även om du har en lite sämre kreditvärdighet. Hos Krea.se får du låneförslag från över 20 långivare med endast en kreditupplysning från UC.

Hur kan manförbättra sin kreditupplysning hos UC?

Eftersom kreditupplysningar har stor påverkan på möjligheterna att hitta attraktiva lån kan det vara bra att tänka på det i företagets vardagliga affärer. Försök att betala inköp direkt istället för genom fakturor. Undvik avbetalning och andra krediter.

Skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar är inkluderade i en UC-upplysning. Dessa kan i värsta fall behöva väntas ut för att du ska kunna hitta ett attraktivt företagslån. Betalningsanmärkningar hos företag är oftast registrerade i fem år. Om man jämför lån här på Krea.se kan det dock gå att hitta lån som är anpassade för företag med lite lägre kreditvärdighet.

Samla på dig så få nya kreditupplysningar som möjligt när du letar nya företagslån. Ett bra sätt att få färre kreditupplysningar hos UC när man söker efter lån är att jämföra online på en jämförelsesajt. Jämförelsesajter kan också vara en bra plats att hitta lån till ditt företag trots att du har skulder eller betalningsanmärkningar.

Skillnad mellan aktiebolag och enskilda firmor

Det kan vara bra att veta att kreditupplysningar genom UC skiljer sig åt mellan aktiebolag och enskilda firmor. Eftersom ett aktiebolag är en egen juridisk person görs kreditupplysning specifikt på bolaget. Detta innebär att ägarnas privata ekonomi inte syns i upplysningen när du ansöker om ett företagslån för aktiebolag.

Motsatsen gäller vid enskilda firmor. Orsaken är att enskilda firmor är kopplade till den privatperson som äger dem. Privatekonomi och företagsekonomi är desamma eftersom ägaren och företaget är samma juridiska person. Alltså är det mycket viktigt att hålla koll på privatekonomin om du vill att din enskilda firma har god ställning hos UC, och således maximerar dina chanser för att få företagslån till enskild firma.

Krea.se – enbart en UC

Krea är specialiserad på företagslån och samlar in flest låneförslag till små- och medelstora företag. Genom Krea kan fler än 30 banker och långivare ta del av din ansökan - med endast en kreditupplysning. Med det största nätverket av långivare erbjuder vi också störst trygghet i val av företagslån.

Du får helt enkelt de bästa möjliga villkoren och räntan för ditt företagslån - samtidigt som du får en minimal påverkar på din kreditvärdighet. Välkommen till Krea!

Lär dig mer om företagslån:

Allt du behöver veta om företagslån för aktiebolag

Företagslån till enskild firma - vad som är bra att känna till

Fakturaköp för företag

Uppdaterad 2023-05-31