Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Aros Kapital

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 15 maj 2024

Organisationsnummer: 556669-3130

Aros Kapital är ett svenskt kreditmarknadsbolag som grundades år 2004. Företaget ägs av Mellby Gård och är en av de ledande långivarna inom företagslån.

Aros: Ett konkurrenskraftigt alternativ till storbankerna

Hur särskiljer Aros sig? Aros växte stadigt fram till 2022 och genomförde en strategisk översyn i samband med den ökande osäkerheten på marknaden vid den tiden. Det strategiska fokuset ligger nu på att erbjuda ett konkurrenskraftigt alternativ till storbankerna. Värt att notera är dock att Aros temporärt har begränsat sitt erbjudande och fokuserar främst på företagslån upp till 3 miljoner kronor.

Aros Kapital har verksamhet i Sverige, Norge och Storbritannien. Enligt det senaste bokslutet har bolaget nästan 10 miljarder kronor i utlåning till svenska små och medelstora företag.

Aros Kapital företagslån

Aros erbjuder företagslån upp till 3 miljoner kronor genom en digital process man kallar "Företagslån direkt". Det är ett osäkrat lån där personlig borgen utgör den enda säkerheten för lånet.

Aros erbjuder EU-lån genom deras Företagslån Direkt i kombination med EU-stöd.

Söker du ett företagslån utan borgen? Det är generellt inget som erbjuds av långivare i Sverige. Det finns dock specialerbjudanden till småföretag med begränsad borgen på 20%. Ett EU-lån innebär att Europeiska Investeringsfonden garanterar 80% av lånebeloppet och du står därför endast för 20% av beloppet som säkerhet.

Vanliga villkor för företagslån från Aros Kapital:

Typ av företagslån

Belopp

Löptid

Krav

Företagslån direkt

Upp till 3 miljoner kronor

Upp till 60 månader

  • Personlig borgen för hela lånebeloppet
  • Minst ett fastställt bokslut

EU Lån

Upp till 550 000 kronor

Upp till 60 månader

Stora företagslånet

10 - 50 miljoner kronor

Upp till 60 månader

  • Personlig borgen eller alternativa säkerheter, såsom företagsinteckning eller fastighetspant

Företagslån: ränta

Aros Kapital hade lägst effektiv årsränta bland de långivare Krea samarbetat med under 2023. Bra jobbat!

Var ligger räntan? Genomsnittsräntan ligger strax under 10% per år. Årsräntan för Aros företagslån varierar i genomsnitt mellan 8-12%.

» Mer om: Företagslån ränta

Aros factoring och leasing

Aros Kapital erbjuder utöver företagslån och EU-lån också leasing och factoring. Även om företaget har konkurrenskraftiga villkor för dessa finansieringslösningar, är de fortfarande under uppbyggnad och banken riktar in sig starkare på större företag inom dessa områden.

Kreas omdöme av Aros Kapital

Vi har haft ett samarbete med Aros Kapital sedan 2019, vilket nästan täcker hela den period Krea har funnits.

År 2023 utsågs Aros till vinnare av bästa företagslån i vår undersökning.

Vi har utvärderat Aros enligt följande kriterier:

  • Lägst effektiv ränta: Aros har lägst ränta bland de långivare som Krea samarbetar med. Särskilt för mindre företag som endast söker upp till 550 000 kronor är deras EU-lån generellt den mest attraktiva lösningen.
  • Flexibilitet: Aros erbjuder företagslån utan kostnad för förtidslösen. Dock kan en startavgift tillkomma, särskilt för större belopp och företagslån från 1 miljon kronor och uppåt.
  • Snabbhet: Aros Kapital är inte bland de allra snabbaste långivarna, men har ändå en god och effektiv kundhantering. I genomsnitt betalas företagslånet ut efter 9 dagar.

Vi ger Aros Kapital ett toppbetyg - 3 av 3 möjliga stjärnor. Aros utmärker sig verkligen som ett konkurrenskraftigt alternativ till storbankerna, framförallt genom en lägre ränta.