Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Marginalen Bank Bankaktiebolag

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 28 februari 2024

Organisationsnummer: 516406-0807

Marginalen Bank är ett svenskt bankaktiebolag som erbjuder bank- och finanstjänster till privatpersoner och företag. Företaget har kontor i Hudiksvall, Skellefteå och sitt huvudkontor i centrala Stockholm. Ägandet av Marginalen Bank ligger hos moderbolaget ESCO Marginalen AB, som fortfarande ägs och leds av bankens VD, Ewa Glennow. Marginalen beviljades banktillstånd den 21 juni 2010.

 • Marginalen Bank för privatpersoner: Marginalens huvudsakliga verksamhet är att tillhandahålla privatlån och inom koncernen ingår även olika inkassotjänster genom Inkasso AB Marginalen
 • Marginalen Bank för företag: Den huvudsakliga verksamheten utgår i att ge ut företagslån och leasing till mindre företag. Banken erbjuder även företagskonton, men dess konto- och betaltjänster är relativt nya och är ett område där banken fortfarande har stort investeringsbehov.

Marginalen Bank står under tillsyn av Finansinspektionen och har tillstånd att bedriva finansiell verksamhet. Marginalen omfattas av insättningsgarantin, vilket innebär att kontohavare har rätt till ersättning med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor ifall banken skulle försättas i konkurs.

Marginalen Bank företagslån

Företagslån är det huvudsakliga området för Marginalens företagsaffär. Lånet erbjuds till aktiebolag, handelsbolag eller enskilda firmor och har oftast en längre löptid, vilket passar väl för företag som vill finansiera olika tillväxtprojekt.

Vanliga villkor för Marginalens företagslån:

 • Belopp: Från 100 000 kronor upp till 5 miljoner kronor
 • Löptid: Upp till 60 månader
 • Amortering: Rak amortering
 • Krav för att godkänna krediten är bland annat en UC Riskprognos om mindre än 6% och att personer i styrelse inte har något skuldsaldo hos Kronofogden.

Lånet kan i vissa fall ha en uppläggningskostnad om 1% av lånebeloppet som betalas i början av löptiden och en löpande autogiro-avgift på 15 kronor. Företagslånet går att lösa i förtid utan extra kostnad.

Företagslån: ränta

Inlåningsräntan för Marginalen Bank består huvudsakligen av sparande från privatpersoner. Detta gör det möjligt för Marginalen att erbjuda mycket konkurrenskraftiga villkor i linje med andra nischbanker.

Under 2022 var Marginalen den långivare hos oss som erbjöd företagslån till lägst kostnad. Under 2023 hade de en snittränta runt 12%, vilket placerar dem bland de tre långivare med lägst ränta.

Marginalen Bank EU lån

Marginalen Bank har också tagit del av en garanti från Europeiska Investeringsfonden (EIF), vilket innebär att Marginalen kan erbjuda lån till företag med begränsad borgen om 20% och en mindre ränterabatt.

Vanliga villkor för Marginalens EU Lån:

 • Belopp: Upp till 250 000 kronor
 • Borgen: Endast 20% borgen, resterande belopp garanteras av EIF
 • Återbetalningstid: 2-4 år
 • Amortering: Rak amortering
 • Ränterabatt: Marginalen Banks lån för småföretag med EU-stöd har en ränterabatt på 0.3%

» Mer om: EU lån

Uppstartslån genom NyföretagarCentrum

Marginalen Bank erbjuder även lån till helt nystartade företag genom ett exklusivt samarbete med NyföretagareCentrum. Då det i regel är svårt att få beviljat lån för att starta eget, utgör detta ett av de få alternativen för helt nystartade företag med mindre än tre månaders aktiv näringsverksamhet.

Marginalen Bank leasing

Marginalen Bank erbjuder företagsleasing med konkurrenskraftiga villkor och det är också ett växande verksamhetsområde för företaget.

Vanliga villkor för Marginalens leasing:

 • Belopp: Från 100 000 kronor
 • Löptid: Oftast 5 år, men kan erbjuda leasing upp till 84 månader.
 • Typ av objekt: Finansierar primärt restaurangutrustning, gula maskiner och lastbilar

Marginalen erbjuder leasing utan kontantinsats för vissa kunder. Dessutom anpassas restvärdet efter objektets typ.

Leasing: Ränta

Precis som för företagslån erbjuder Marginalen mycket konkurrenskraftiga alternativ för leasing och olika former av finansiering för fordon och maskiner.

I vår guide över finansieringslösningar för maskiner 2024 har vi observerat att Marginalen även varit bland de tre långivare som erbjuder maskinfinansiering till lägst kostnad. Den effektiva räntan ligger vanligtvis mellan 6-8% över aktuell referensränta. För närvarande ligger den således runt 10-12% per år.

Marginalen Bank företagskonto

Marginalen är en av de nischbanker som erbjuder företagskonton. Än så länge är dock tjänsten något mindre utvecklad och bolaget erbjuder inte företagskort, samt erbjuder endast Swish Handel och inte Swish Företag. Swish Handel är en lämplig lösning för e-handlare, men är till exempel inte rätt lösning för restauranger och liknande som vill ta betalt från kunder med Swish.

Kreas omdöme av Marginalen Bank

Vi har haft ett samarbete med Marginalen Bank AB sedan 2019, året efter att Krea startades. Sedan 2023 erbjuder vi även leasing från Marginalen Bank till våra kunder.

Vi gör årligen en utvärdering av det bästa företagslånet. Åren 2022 och 2023 var Marginalen bland vinnarna för företagslån och under 2023 även för maskinfinansiering.

Sammanfattningsvis ger vi Marginalen 3 av 3 möjliga stjärnor. Banken erbjuder ett av de absolut mest kostnadseffektiva lånen till företag som dessutom är snabbt och flexibelt.

Vi har utvärderat Marginalens erbjudande enligt följande kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Marginalen är alltid bland de tre långivare med lägst effektiv ränta. Oavsett om det gäller leasing eller lån till företaget, så får många företag konkurrenskraftiga villkor utan att behöva förhandla själva.
 • Flexibilitet: Företagslånet är flexibelt, eftersom det inte har någon form av ränteskillnadsersättning. Däremot kan det förekomma en uppläggningsavgift om 1%, vilket minskar möjligheten att endast använda krediten under en kort tid. Leasing i sin tur är inte särskilt flexibelt, eftersom det är svårt att säga upp ett avtal under löptiden.
 • Snabbhet: Även om Marginalen Bank inte är bland de absolut snabbaste långivarna, var de den snabbaste banken för företag under 2023 och betalade i genomsnitt ut finansiering efter 6 dagar.

Sammanfattningsvis ger vi Marginalen 3 av 3 möjliga stjärnor. Banken erbjuder ett av de absolut mest kostnadseffektiva lånen till företag som dessutom är snabbt och flexibelt.