Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Företagsswish - Allt du behöver känna till när du ska öppna swish företag

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 14 juni 2024

I dagens digitala samhälle kan snabbhet och effektivitet vara viktigt för framgångsrika företag. En viktig del av detta kan vara att att ha en smidig och användarvänlig betalningsprocess. En betalningsmetod för företag i Sverige är Företagsswish. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur den fungerar samt fördelar och kostnader med Företagsswish.

Vad är swish för företag?

Företagsswish är en betalningstjänst som erbjuds av Swish, en populär svensk mobilbetalningsapp. Med Företagsswish kan företag enkelt och effektivt ta emot betalningar från sina kunder genom att bara använda mobilen. Tjänsten är utformad på ett pålitligt och säkert sätt och fungerar snabbt och smidigt. Företagsswish kan därför användas av företag i många olika storlekar och branscher. Men det kan vara speciellt smidigt för små företag och organisationer som har små betalningar, till exempel restauranger.

Vad kostar Swish för företag?

Kostnader som tillkommer Swish för företag skiljer sig beroende på vilken långivare du väljer. För att använda tjänsten behöver ditt företag ansöka hos en bank som erbjuder den och ni behöver också ha ett företagskonto hos banken. Eftersom kostnader skiljer sig beroende på långivare är det bra att jämföra olika alternativ.

I skrivande stund erbjuds Swish för företag genom 10 banker, bland annat av storbankerna Svea Bank och Marginalen Bank. Ni bör ta hänsyn till nedan kostnader i samband med ansökan:

  • Startavgift - Vissa långivare kan ta ut en startavgift när du aktiverar Företagsswish åt ditt företag. Denna avgift kan variera och vara en engångskostnad.
  • Transaktionsavgifter - För varje swish-betalning som behandlas kan det finnas en transaktionsavgift. Denna avgift kan vara en fast summa eller en procentuell avgift baserad på beloppet som betalas. Transaktionsavgiften kan skilja sig mycket, till exempel är den 1.50 kronor hos Swedbank, men 2.50 kronor hos SEB.
  • Månadsavgifter - Vissa banker och långivare kan även ta ut månadsavgifter för att använda tjänsten. Dessa avgifter kan täcka kostnader för support, teknisk infrastruktur och underhåll av betalningssystemet.
  • Övriga avgifter - Det kan finnas andra eventuella avgifter, till exempel för supporttjänster, uttag av pengar från din Företagsswish-kassa till ditt bankkonto eller för eventuella tilläggstjänster och funktioner.

Hur swishar man företag?

När ett företag beställer Företagsswish får de ett swish-nummer från sin bank. Till skillnad från Swish för privatpersoner är företagets Swish-nummer inte ett mobilnummer. Numret är anslutet till företagskontot hos långivaren. När en kund ska skicka en betalning till företaget skriver de in företagets Swish-nummer istället för ett mobilnummer i Swish-appen. Kunden kommer då få godkänna betalningen genom Mobilt BankID efter att företagets namn och Swishnummer visats. När betalningen är gjord kommer pengarna att sättas in på företagskontot direkt.

Hur många swish kan man ta emot?

Det finns inga generella begränsningar i hur mycket transaktioner man kan ta emot men det är banken som hanterar allt rörande villkor och kundkännedom så de kan ha speciella krav på vissa handlare men då är det en fråga mellan bank och handlare som behöver redas ut specifikt.

Fördelar med företagsswish

Det finns vissa fördelar med att använda sig av Företagsswish i bolaget:

  1. Snabbt och enkelt: Med Företagsswish kan ditt företag ta emot betalningar direkt. Kunderna behöver bara öppna Swish-appen i sina mobiler, välja ditt företag och ange beloppet de vill betala. Det tar bara några sekunder att slutföra betalningen, vilket sparar tid och kan därmed minska frustrationen för både företag och kunder.
  2. Ökad försäljning: Genom att erbjuda Företagsswish kan ditt företag öka försäljningen då vissa kunder föredrar att betala med mobilen istället för att använda kontanter eller kreditkort.
  3. Minska kostnader: Företagsswish kan också hjälpa till att minska ditt företags kostnader. Genom att använda Företagsswish behöver du inte investera i andra betalningsterminaler eller hantera kontanttransaktioner. Detta kan leda till besparingar på lång sikt.
  4. Bättre kundupplevelse: En smidig och enkel betalningsprocess kan skapa en positiv kundupplevelse. Genom att erbjuda Företagsswish kan du göra det enklare för dina kunder att betala och därmed öka deras nöjdhet och lojalitet. En nöjd kund är också mer benägen att rekommendera ditt företag till andra, vilket kan bidra till ökad tillväxt.
  5. Säkerhet: Säkerheten är en viktig faktor när det gäller betalningsprocesser. Företagsswish erbjuder hög säkerhet genom att använda mobila autentiseringsmetoder och krypteringsteknik. Detta minskar risken för bedrägerier och skyddar både ditt företag och dina kunder.

Företagsswish innebär också att du får betalt på samma dag som kunden handlar i butiken. Det innebär att företagets likviditet förbättrar sig och du behöver använda mindre kortsiktiga krediter (till exempel använda mindre av limiten av företagets checkkredit).