Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Svea Bank

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 18 juni 2024

Organisationsnummer: 556158–7634

Om du endast har 1 minut:

 • Svea Bank erbjuder en digital företagskredit upp till 1 miljon kronor. Utöver det erbjuder de även företagslån för större företag.
 • Räntan ligger omkring 14-16% per år, vilket innebär att Svea inte är en av de banker som erbjuder lägst ränta, men ändå är konkurrenskraftig mot andra nischbanker.
 • Svea erbjuder även leasing och factoring. De är en av få nischbanker som erbjuder ett nästintill komplett företagskonto.

Tidigare var Sveas verksamhet uppdelad i två delar, Svea Ekonomi och Svea Bank, men sedan September 2021 har hela verksamheten fusionerats under Svea Bank. Det finns dock inom Svea Bank fortfarande flera verksamhetsområden och banken erbjuder följande lösningar:

 • Privatpersoner: Svea Bank erbjuder bolån och privatlån upp till 400 000 kronor. Privatlånet erbjuds med en räntegaranti, vilket innebär att Svea matchar priset om du hittar samma typ av lån med lägre ränta någon annanstans.
 • Företag: Ungefär 40% av utlåningen från Svea Bank är till företagskunder enligt bankens senaste bosklut. Inom företagsdelen är erbjudandet bredare och Svea Bank tillhandahåller företagslån, factoring, leasing, en hel banklösning för företagskunder, samt olika betallösningar för butiker och e-handlare (till exempel för att ta emot betalningar).

Svea får ungefär hälften av sina ränteintäkter från verksamhet i Sverige. Företaget erbjuder dock även finansiella tjänster till företag och privatpersoner i andra länder, såsom Norge, Finland, Östeuropa, samt Nederländerna och DACH-regionen (Tyskland och Schweiz).

Svea Bank AB har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva finansieringsverksamhet enligt lagen om bank- och finansieringsrörelse (2004:297).

Svea Bank företagslån och företagskredit

Svea Bank erbjuder små och stora företagskunder företagslån. Svea erbjuder också en digital företagskredit upp till 1 miljon kronor. För större belopp erbjuder Svea företagslån och företagskredit upp till flera miljoner.

Vanliga villkor hos Svea Bank:

Finansieringstyp

Belopp

Löptid

Andra avgifter

Företagslån

Upp till 30 miljoner kr

Upp till 60 månader

 • Startavgift: 5 000 kr
 • Ränteskillnadsersättning kan tillkomma

Företagskredit

Upp till 1 miljon kr

Kredit 12 månader i taget

 • Månadsavgift: 295 kr
 • Startavgift: 995 kr

Företagslån: ränta

Svea är ett bankaktiebolag och har därmed tillgång till relativt låga finansieringskostnader. Dock tenderar företaget inte generellt att särskilja sig endast genom pris och har vanligtvis en något högre ränta jämfört med andra nischbanker.

Svea Banks företagslån har normalt en årsränta runt 14-16%, vilket är något högre jämfört med andra nischbanker. Checkkrediten för större belopp har vanligtvis en limitavgift på 2% och en dispositionsränta på 7-9% över styrbanksräntan, vilket motsvarar 11-13% med nuvarande ränteläge.

Den digitala företagskrediten har en högre prissättning och kostar runt 1.5-2.5% per månad.

» Mer om: Ränta på företagslån

Svea Bank factoring

Svea Bank erbjuder fakturabelåning där du kan få 70-90% av fakturornas värde direkt i form av ett löpande kreditutrymme. Alternativt kan du sälja fakturorna till Svea och få 100% av värdet utbetalt.

Vanliga villkor för factoring från Svea Bank:

 • Finansieringsgrad: 70-90% vid fakturabelåning, 100% om du vill sälja fakturor
 • Regress: Oftast med regress
 • Utlandsfakturor: Svea finansierar även utlandsfakturor upp till 90 betaldagar förutsatt att fakturamottagare är försäkringsbara.

Svea Bank leasing

Svea erbjuder också leasing till små och medelstora företag i Sverige, samt i Finland. Leasing erbjuds direkt till företag som vill leasa en tillgång, men oftast sker det genom partnersamarbeten där butiker eller e-handlare kan erbjuda leasing till sina slutkunder.

Vanliga villkor för leasing från Svea Bank:

 • Återbetalningstid: 3-7 år beroende på objekt, där maskiner har en längre livslängd och därmed också längre återbetalningstid
 • Restvärde: Beroende på objekt, vanligtvis 20-50% av inköpspriset

» Mer om: Leasa maskiner