Krea
Utmärkt 4.7 / 5

OPR-Finance AB

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 28 februari 2024

Organisationsnummer: 556707-7044

OPR är ett svenskt företag som ägs av OPR Finance OY med huvudkontor i Helsingfors. Företaget grundades i Finland år 2005 och fokuserade initialt på att erbjuda privatlån till personer med något svagare kreditvärdighet.

I takt med att marknaden för konsumentlån blivit alltmer reglerad, såsom införandet av ett maxtak på 20% för räntor i Finland, har företaget börjat fokusera mer på att erbjuda lån till företag. Enligt deras senaste kvartalsrapport från Q3 2023 utgör utlåning till företag 79% av företagets totala utlåning. OPR ägs av Jari Ruuska och finansieras genom investeringar från privatpersoner och institutioner. Dessutom har företaget ingått ett betydande finansieringsavtal med Svea Bank under 2020.

OPR Finance AB grundades år 2014 och har 16 anställda på deras kontor i Stockholm.

 • OPR för privatpersoner: Genom varumärket Everyday plus erbjuder OPR privatlån för mindre belopp (upp till 50 000 kronor)
 • OPR för företag: En betydande del av verksamheten riktar sig idag mot företagskunder. OPR erbjuder två företagsprodukter: Ett företagslån upp till 500 000 kronor och en checkkredit kallad OPR Flex.

OPR har tillstånd från Finansinspektionen i Sverige för konsumentkreditgivning, vilket inkluderar företagsutlåning. Detta eftersom alla lån är till 100% säkerställda med ett borgensåtagande från ägarna i företaget.

OPR Företagslån

Företagslånet utgör huvudprodukten som OPR tillhandahåller småföretag. Det erbjuds till alla bolagsformer och det enda kravet är att personer i styrelsen inte har någon tidigare konkurs eller befintlig skuld hos Kronofogden.

Vanliga villkor för OPRs företagslån:

 • Belopp: Från 150 000 kronor till 500 000 kronor
 • Återbetalningstid: Upp till 24 månader
 • Övriga villkor: Ingen startavgift och ingen bindningstid

OPRs företagslån har en fast månadsavgift, vilket innebär att månadskostnaden alltid är densamma. Det betyder dock också att månadsavgiften förblir oförändrad även om du återbetalar lånet, vilket resulterar i en stigande effektiv ränta under löptiden.

Företagslån: ränta

OPR har inte tillstånd att ta emot inlåning från allmänheten genom ett sparkonto, vilket resulterar i högre finansieringskostnader för företaget. För närvarande finansieras verksamheten bland annat genom en kreditlina hos Svea Bank. Detta innebär också att kostnaden för deras företagslån är högre jämfört med vad en nischbank kan erbjuda.

OPR erbjuder dessutom ett lån med fast avgift, vilket innebär att den effektiva räntan fluktuerar från månad till månad. Vi beräknar den effektiva räntan under antagandet att kunden behåller lånet under hela löptiden. Månadsavgiften är mellan 1.7 - 2.3%, vilket skulle motsvara en årsränta på 40 - 55% om lånet behålls under hela löptiden. Det är värt att notera att lånet kan återbetalas när som helst utan kostnad och att den faktiska räntan därmed oftast blir något lägre.

» Mer om: Företagslån ränta

OPR Flex

Förutom företagslån erbjuder OPR även företagskredit. Företag tilldelas en limit som man kan göra uttag från vid flera tillfällen. Krediten är därmed väldigt flexibel och anpassad för företag med stora svängningar i omsättning.

Vanliga villkor för OPR Flex:

 • Belopp: Upp till 100 000 kronor
 • Återbetalningstid: Utan fast löptid, men vanligtvis krävs amortering om 4% av den utestående skulden varje månad
 • Övriga villkor: Generellt tillkommer en uttagsavgift på 3% per uttag

Med OPR Flex får du en vanlig företagskredit, men med krav på amortering. Det innebär också att företaget endast betalar ränta på det utnyttjade beloppet och att ni inte betalar något om krediten inte används.

Företagskredit: ränta

Räntan på OPR Flex är även den något högre, med en räntesats på 5% per månad på den utestående krediten. Fördelen med OPR Flex är dock att kostnaden endast uppstår när lånet används.

Kreas omdöme av OPR

Vi har haft ett samarbete med OPR Finance sedan 2018 när vi startade Krea.

Sammanfattningsvis ger vi OPR 2 av 3 möjliga stjärnor. Företaget erbjuder främst intressanta möjligheter för dem som söker hög flexibilitet och vill låna under en relativt kort tid.

Vi har analyserat och betygsatt OPRs erbjudande för företagslån och företagskredit enligt 3 kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Om du söker en kredit med låg effektiv ränta är OPR inte nödvändigvis det bästa valet. Detta beror dels på företagets relativt höga upplåningskostnader och dels på den fasta månadsavgiften, vilket kan leda till höga effektiva räntor.
 • Flexibilitet: Företagskrediten erbjuder särskilt hög flexibilitet, då du endast betalar för det belopp du utnyttjar. Dessutom minskar räntekostnaden i linje med skulden om du återbetalar lånet, vilket ger dig stor frihet att styra både lånebelopp och kostnader.
 • Snabbhet: OPR borde ha en snabb handläggningstid givet de relativ höga kostnader. Lånet är betydligt snabbare än hos en storbank, men under 2023 varit den genomsnittliga tid till utbetalning ~11 dagar, vilket ligger någonstans i mitten bland de långivarna som Krea samarbetar med.

Givet att OPR har relativt höga kostnader borde de ha en snabb handläggningstid. Utbetalning av företagslån från OPR är betydligt snabbare än hos en storbank. Under år 2023 var den genomsnittliga tiden för utbetalning ungefär 11 dagar, vilket placerar dem någonstans i mitten jämfört med de andra långivare som Krea samarbetar med.

Sammanfattningsvis ger vi OPR 2 av 3 möjliga stjärnor. Företaget erbjuder främst intressanta möjligheter för dem som söker hög flexibilitet och vill låna under en relativt kort tid.

Du kan läsa mer om dessa kriterier i vår utvärdering av det bästa företagslånet.